Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το νέο τοπίο στην υπόθεση Folli Follie

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην υπόθεση Folli Follie μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον διορισμό νέου προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία, καθώς επίσης και από τη δέσμευση μετοχών αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

Του Νίκου Σιδέρη

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον διορισμό του νέου ΔΣ, το οποίο και θα διαχειρίζεται τις επείγουσες υποθέσεις και τη διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξη εξυγίανσης έως τη συζήτηση της αίτησης και υπό τον όρο αυτής. Στο δικόγραφό της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστήριζε ότι μέλη του μέχρι πρότινος ΔΣ της εταιρείας εξυπηρετούσαν συμφέροντα του βασικού μετόχου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που αφορούν παραποίηση λογιστικών στοιχείων της εταιρείας.

Οπως μετέδωσε το eReportaz.gr, το νέο ΔΣ της εταιρείας αποτελείται από τους Σάμιο Γεώργιο του Αναστασίου, Ιωαννίδη Γεώργιο του Ιωάννη, Βαλαχή Δημήτριο του Ευστρατίου, ZhangG. Haolei του Genzhu, Μαδιανό Μιχαήλ του Νικολάου, Παρλαβάτζα Βασίλειο του Νικολάου, Δοντά Περικλή του Νικολάου, Πεντάζο Ηλία του Παναγιώτη, Σιγανίδη Γεώργιο του Κωνσταντίνου, Μομφερράτο Γεώργιο του Νικολάου και Στυλιανό Φράγκο, του Φραγκούλη. Στην ουσία η προσωρινή διοίκηση απαρτίζεται από νέα μέλη με εξαίρεση εκείνα που έχει τοποθετήσει στο ΔΣ η εποπτική Αρχή και του διευθύνοντος συμβούλου.

H εξέλιξη αυτή δεν είναι και η μοναδική στην υπόθεση Folli Follie. Εντός της εβδομάδας η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος προχώρησε στη δέσμευση των μετοχών Dufry που ανήκουν στην Folli Follie. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης με τους ομολογιούχους πιστωτές βρίσκεται στην τελική ευθεία αναφορικά με την απελευθέρωσή τους. Οι μετοχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρέμεναν δεσμευμένες εδώ και μία πενταετία και ουσιαστικά θα απελευθερώνονταν μόνο εάν επιτυγχάνονταν συγκεκριμένη στόχοι κερδών. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά μπαίνει «φρένο» σε οποιονδήποτε θελήσει να ιδιοποιηθεί το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο τής Folli Follie, καθώς είναι το μοναδικό τη δεδομένη χρονική στιγμή που μπορεί να ρευστοποιηθεί και να εισφέρει «ζεστό» χρήμα το οποίο αποτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο θεωρείται επίσης «κλειδί» στην κατ’ αρχήν συμφωνία για την οικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου με τους κατόχους ομολόγων (Swissbond και Eurobonds).

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχωρά σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Η πρώτη ήταν το Νοέμβριο του 2018, όταν με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση είχαν δεσμευτεί ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, μελών του Δ.Σ. της Folli Follie, αλλά και των ακινήτων που ανήκουν στην εταιρεία.

Η εταιρεία, πάντως, έχει σκοπό να προσφύγει κατά της συγκεκριμένης δέσμευσης, ενώ υπογραμμίζεται πως η προσπάθεια εξυγίανσης σε συνεργασία με τους ομολογιούχους συνεχίζεται απρόσκοπτα. Στόχος της εταιρείας είναι η εταιρεία να λάβει τις απαραίτητες συγκαταθέσεις ώστε να επικυρωθεί το Σχέδιο Εξυγίανσης από τους πιστωτές πριν από την κατάθεση στο αρμόδιο Δικαστήριο των Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στο μεταξύ, Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όπως άλλωστε είχε ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση των μετόχων σε σχέση με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας από τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 έως σήμερα, τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της εταιρείας κατά παντός υπευθύνου, καθώς και τις ενέργειες για την εξυγίανση της εταιρείας Folli Follie.

Προηγουμένως είχε αποστείλει επιστολή προς το ΔΣ της εταιρείας και η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών, μέσω του γενικού της γραμματέα δικηγόρου, Γιάννη Κυριακόπουλου. Στην επιστολή την οποία δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ», η Ενωση ζητούσε να παρασχεθούν πληροφορίες κατά τη Γενική Συνέλευση για μία σειρά από ζητήματα. Οπως για παράδειγμα το «πώς είναι δυνατόν να καταρτιστεί συμφωνία με τους πιστωτές όταν δεν υπάρχουν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018, ενώ αυτές του 2017 περιέχουν τουλάχιστον 30 αρνητικές γνώμες», «για ποιο λόγο έχουν ξοδευτεί αλόγιστα δεκάδες εκατομμύρια σε αμοιβές συμβούλων, την ίδια ώρα που οι νομικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν στα δικαστήρια ότι το ταμείο της εταιρείας είναι άδειο», «τι απέγινε ο δανεισμός ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ (437 εκατ. τα ομόλογα και 42 εκατ. από τραπεζικό δανεισμό) που έχει λάβει η εταιρεία από το 2015», «πότε θα δημοσιευτούν οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018 και γιατί καθυστερεί η ανακοίνωσή τους», κ.λπ. Ωστόσο, απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα δεν δόθηκαν.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ