Aπό το πρωί του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα ενώ παράλληλα, 183 άτομα συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.
Επίσης, μόνο σήμερα από τις 6 το πρωί και για τις επόμενες 12 ώρες απετράπη η παράνομη είσοδος 4.354 μεταναστών από τον Εβρο.
Πιο συγκεκριμένα:
Από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα.
Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.
Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
- Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.
- Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.
Σε ομιλία του στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφάνης, επεσήμανε ότι όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και εξήρε το έργο των ενόπλων δυνάμεων.
Λίγο πριν αναχωρήσει και ίδιος για τον Έβρο, έκανε λόγο για μία δύσκολη στιγμή, που απαιτεί από τους Έλληνες να δείξουν ομοψυχία.
Αφού παρατήρησε ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι αδύνατον να έρχονται στο σύνολο τους από τo Ιντλίμπ, σημείωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν προσπαθούν να περιορίσουν τις ροές.
Yποστήριξη από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σε σημερινές της δηλώσεις η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ θα βρεθούν αύριο, Τρίτη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση».
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Άγκυρα για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η απόφαση της Τουρκίας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.
Υποστήριξη από την Γαλλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που είναι αντιμέτωπες με αυξημένη εισροή μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και την πρόθεσή του «να παρασχεθεί άμεση βοήθεια ώστε να προστατευθούν τα σύνορα» στο πλαίσιο «ευρωπαϊκών προσπαθειών».
«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδας και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια και να προστατευθούν τα σύνορα», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter αργά χθες Κυριακή το βράδυ.
«Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Υποστήριξη και από την Κροατία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με ανάρτησή του στο Twitter, όπου αναφέρεται:
«Η προεδρία της Κροατίας στην ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που πασχίζουν να προστατεύσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».
Στρατός και αστυνομία κατά μήκος του φράχτη
Και σήμερα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του φράχτη στρατός και αστυνομία, προσπαθώντας να κάνουν έντονη την παρουσία τους, στήνοντας μικρές επιχειρήσεις αποτροπής.
Τα σημεία στα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι οι Φέρες, το Σουφλί και το Τυχερό, ενώ σκυλιά του στρατού ιχνηλατούν παράνομα μονοπάτια για να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφέρει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.