Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Ηταν εν γνώσει του Τσίπρα η συνάντησή μας στο Μαξίμου»

Βόμβα» που φτάνει έως το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε ο Σάμπυ Μιωνής κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Αν και πολλοί έσπευσαν να κρατήσουν τον Αλέξη Τσίπρα έξω από το κάδρο με τις ενέργειες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των «συνεργατών του», από τα λόγια του επιχειρηματία εγείρεται τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Διότι ο Μιωνής είπε ξεκάθαρα ότι η συνάντησή του με τον Νίκο Παππά και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε εν γνώσει του πρώην πρωθυπουργού.

«Για μένα ήταν σαφής, ότι ο κ. Παππάς λειτουργούσε σε γνώση του πρωθυπουργού, διότι και οι δύο είχαν καταλάβει ότι όλη αυτή η υπόθεση είχε και μία άλλη διάσταση, η υπόθεση σε βάρος μου, αυτή του αντισημιτισμού. Σαφές ήταν επίσης ότι ο Παπαγγελόπουλος και ο Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε», κατέθεσε ο Μιωνής και επέμεινε στην άποψή του και έπειτα από την ερώτηση του Σπύρου Λάππα. «Είπα ότι ήταν σαφές σε εμένα ότι ο κ. Παππάς λειτουργούσε εις γνώση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω ότι και ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας είχαν καταλάβει ότι υπήρχε μία αντισημιτική διάσταση εναντίον μου σε αυτές τις έωλες κατηγορίες, καταγγελίες και το κυνηγητό», απάντησε ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με τον Μιωνή, πάντως, ο Παππάς ενοχλήθηκε από την απαίτηση του Παπαγγελόπουλου να καλύψει τα δικαστικά έξοδα του Φιλιππάκη. Και αντέδρασε όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, για θέματα Διαφθοράς, ακύρωσε την πρόταση του Παππά για μία συμφωνία ανάμεσα στον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» και τον επιχειρηματία.

«Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν τότε Υπουργός Επικρατείας. Με πήρε ο Νίκος Παππάς και μου είπε να κάνουμε μία συνάντηση με τον Παπαγγελόπουλο για να αποσυμπιεστεί αυτή η κατάσταση. Εγώ αυτό που κατάλαβα ήταν ότι αυτό γινόταν με πρωτοβουλία του Φιλιππάκη», εξήγησε ο Μιωνής για τη συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016. Της πρώτης συνάντησης μέσα στο Μαξίμου με συζήτηση για οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ δύο ιδιωτών και μεσολαβητή έναν υπουργό και, μάλιστα, της Δικαιοσύνης. Και με αντικείμενο την καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ενδεχομένως ο Παπαγγελόπουλος να είχε από τότε στο μυαλό του τον θεσμό του Διαμεσολαβητή, αν και η υπόθεση δεν σηκώνει αστεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Μιωνής επανέλαβε πολλές φορές ότι η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν εν γνώσει του Τσίπρα. Κάλυψε, βέβαια, τον τέως πρωθυπουργό όταν εξέφρασε την άποψη ότι διαφωνούσε με τις ενέργειες του Παπαγγελόπουλου. «Για μένα ήταν φανερό αυτό που συνέβαινε εκεί πέρα. Ο κ. Παππάς και φαντάζομαι και ο πρωθυπουργός -γιατί στο Μαξίμου έγινε η συνάντηση και δεν νομίζω ότι ο κ. Παππάς θα έκανε συναντήσεις ή πρωτοβουλίες μόνος του- είχαν καταλάβει ότι εδώ πέρα κάτι βρωμάει. Εντάξει, είχαν αγοράσει το story Παπασταύρου, γιατί φυσικά τους βόλευε, εκλογές ερχόντουσαν. Παραπλανήθηκαν. Είναι ξεκάθαρο σε μένα και από τις συζητήσεις μου αργότερα. Ηταν ξεκάθαρο ότι είχαν παραπλανηθεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας στην κατάθεσή του. «Εγώ πιστεύω -σας λέω ότι αυτή είναι η δική μου εκτίμηση- βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλημμα. Από τη μία μεριά κατάλαβαν ότι είχαν πέσει σε μία παγίδα και από την άλλη ο Παπαγγελόπουλος τούς είχε γίνει απαραίτητος και προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο… Δηλαδή, το θέμα τους δεν ήταν τόσο πολύ ο Φιλιππάκης όσο το πώς να μην δυσαρεστήσουν και τον Παπαγγελόπουλο και να βρουν και μία…», συνέχισε ο Μιωνής.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της Προανακριτικής, ο Σταύρος Παπασταύρου αποτελούσε ένα πολιτικό εργαλείο για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Παπαγγελόπουλος, λοιπόν, πήγε και πούλησε στην κυβέρνηση ένα ωραίο παραμυθάκι, Μιωνή, Μεταξά, Παπασταύρου, εγκληματική οργάνωση, σύμβουλος Σαμαρά, 50% της λίστας, βγάζουμε σποτάκι προεκλογικό, 5.000.000 στη λίστα Λαγκάρντ, τα οποία δεν ήταν δικά του, αλλά δεν πειράζει, γιατί έχουμε και εκλογές. Και ο Παπασταύρου και αυτός μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Big news», κατέθεσε ο Μιωνής, ο οποίος θεωρεί ότι στη δική του περίπτωση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε την τελευταία πρόβα για να υλοποιήσει το σχέδιο της Novartis.

«Για την υπόθεση Novartis δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Απλώς από αυτά που διαβάζω και έχω παρακολουθήσει στον Τύπο βρήκα πολλές ομοιότητες. Σε κάποιες από αυτές τις ομοιότητες πιστεύω ότι ήταν φανερές, σε αυτά τα οποία σας είπα πριν, οι κατασκευές καταγγελιών, η καταγγελία στην Αμερική, οι ψευδομάρτυρες και μάλιστα ήταν η ίδια ομάδα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές, οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Τζούρας, Καλούδης, οι ίδιοι άνθρωποι πάντα.

Οπότε, αντικειμενικά καταλαβαίνω ότι και οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι σημαντικές και χρήζουν διερεύνησης. Από τη μία υπήρχε ίσως κάποια φαρμακοβιομηχανία η οποία αισχροκερδούσε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του φορολογούμενου πολίτη και από την άλλη, υπήρχε μια λίστα, όπως σας είπα και πριν, η οποία έπρεπε να διερευνηθεί για το αν υπάρχουν φοροφυγάδες ή όχι. Αντικειμενικά και τα δύο αυτά πράγματα έπρεπε να διερευνηθούν, αλλά αυτό που είδα είναι ότι και τα δύο αυτά πράγματα δεν διερευνήθηκαν στην κατεύθυνση που έπρεπε, αλλά έγιναν αντικείμενο ή πολιτικής εκμετάλλευσης ή εκβιασμού στη δικιά μας περίπτωση. Αυτό λέω», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η κατάθεση του Μιωνή, βέβαια, προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συμμετέχουν στην Προανακριτική, εξ αρχής προσπάθησαν να προκαλέσουν τον μάρτυρα. Με αποκορύφωμα την ερώτηση του Σπύρου Λάππα εάν θεωρεί ο επιχειρηματίας ότι στοχοποιήθηκε από το σύνολο του πολιτικού συστήματος και από το κοινοβούλιο επειδή συστήθηκε Εξεταστική Επιτροπή για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη λίστα Λανγκάρντ. Αλλά επί της ουσίας όλες οι πιέσεις προς τον Μιωνή έπεσαν στο κενό. Οπως είπε, άλλωστε, ο επιχειρηματίας, μέσα από το κακό βγαίνει πάντα το καλό.

Α, μην ξεχάσουμε ότι στις 10 και 11 Μαρτίου 2016 υπήρχε προγραμματισμένη Σύνοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις». Ε, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προτίμησε να ασχοληθεί με… εσωτερικές υποθέσεις. Και φιλικές! Αλλά του προέκυψε «τεράστια διαφορά», επειδή ο Μιωνής αρνήθηκε να καλύψει τον Ιωάννη Φιλιππάκη με 350.000 ευρώ και έτσι υποχρεώθηκε ο Νίκος Παππάς να ζητήσει ένα non paper από τον καθένα για να αποσυμπιέσει την κατάσταση. Μόνο που απ’ αυτές τις ενέργειες συμπιέστηκε η Δημοκρατία!

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ