Το καλοκαίρι που πέρασε είναι το δεύτερο πιο ζεστό καλοκαίρι στην Αυστραλία που έχει καταγραφεί, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει περίπου στους 2 βαθμούς C πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη της Μετερεολογικής υπηρεσίας.
Το χειρότερο είναι ότι το ζεστότερο καλοκαίρι της χώρας ήταν μόλις ένα χρόνο πριν, με περισσότερο από 2 βαθμούς C πάνω από το μέσο όρο.
O ανώτατος κλιματολόγος της Μετερεολογικής Υπηρεσίας, καθηγητής Μπλερ Τρέουιν, δήλωσε ότι το ζεστό καλοκαίρι, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την πρωτοφανή κρίση πυρκαγιών που κατέστρεψε τις κοινότητες και την άγρια φύση σε μεγάλο μέρος της χώρας, ήταν μέρος μιας μακρόχρονης ανωδικής τάσης του φαινόμενου του θερμοκηπίου που είχε ανεβάσει τις θερμοκρασίες της χώρας στους 1,4 βαθμούς C από το 1910.
Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θέρμανσης έχει έρθει από το 1950.
Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Εφόσον ο μέσος όρος θερμοκρασίας έχει αυξηθεί, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δύο καλοκαίρια. Οι προσδοκίες μας για το μέλλον με βάση τον νέο μέσο όρο, είναι υψηλότερες θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου».
Από το 1961 μέχρι και το 1990 ο μέσος όρος θερμοκρασίας ήταν σχετικά σταθερός, σε σύγκριση με την απότομη άνοδό του τώρα.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής ελέγχου του κλίματος, Καρλ Μπράγκανζα, αναφορικά με το πόσο η Αυστραλία έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με περσινές μελέτες του Παγκόσμιου Μετερεολογικού Οργανισμού, ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι το 2100 οι θερμοκρασίες να έχουν ανέβει κατά 2,9 με 3,4 βαθμούς C, αν τηρηθούν οι όροι της παγκόσμιας θεσμευτικής συμφωνίας του Παρισιού.
Τεράστια καιρική ανωμαλία
Πέρα από καλοκαίρι, η Αυστραλία έχει βιώσει πολλές μέρες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, με το 2019 να έχει σημειωθεί ως η χρονιά με τα μεγαλύτερα επίπεδα ξηρασίας από ποτέ.
Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει τεράστια καιρική ανωμαλία με μέρες ξηρασίας να ακολουθούνται από μέρες τρομερών βροχοπτώσεων.
Οι βροχοπτώσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο, δήλωσε ο καθηγηγτής Tρέουιν, αλλά η εξαιρετικά ξηρή περίοδος του Δεκεμβρίου, σήμαινε ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από το μέσο όρο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι χειρότερες πυρκαγιές από το 1950.
Ενώ η μελέτη των Μετερεολογικών Υπηρεσιών δεν καλύπτει τις θερμοκρασίες των ωκεανών, το καυτό καλοκαίρι έχει δει επίσης τη συσσώρευση θερμικού άγχους στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, με τους επιστήμονες να φοβούνται ένα τρίτο μαζικό αποτέλεσμα λεύκανσης των κοραλλιών τα τελευταία πέντε χρόνια, εάν οι θερμοκρασίες δεν πέσουν τις επόμενες μέρες.
Της Κωνσταντίνας Μαλτεπιώτη
Με πληροφορίες από την Guardian.