Όσο τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται, όλο και περισσότεροι σκέφτονται να αφήσουν στην άκρη για λίγες ημέρες την προπόνησή τους στο γυμναστήριο. Τι πρέπει να προσέξουμε όμως;
Τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας αυξάνονται κι αυτό προκαλεί άγχος, ανησυχία αλλά και πανικό σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορεί να μην έχουν κλείσει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη θέατρα ή κινηματογράφοι, ωστόσο το είδαμε να γίνεται στην σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Αχαΐα για 48 ώρες ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού.
Τι γίνεται, όμως, με την περίπτωση των γυμναστηρίων; Μιλάμε προφανώς για ένα μέρος στο οποίο έρχονται και φεύγουν καθημερινά δεκάδες ή εκατοντάδες (αν είναι μεγάλο το γυμναστήριο) άνθρωποι. Και ένα μέρος όπου ασφαλώς υπάρχουν βακτήρια και θα μπορούσε σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει κολλήσει κορονοϊό και δεν το ξέρει, να κολλήσει εύκολα και άλλους.
Σε μια έρευνα που προχώρησε πριν από περίπου ένα χρόνο το FitRated.com (εξειδικεύεται στην αξιολόγηση του εξοπλισμού των γυμναστηρίων) κατέγραψε με ακρίβεια πόσα μικρόβια, βακτήρια και άλλα επιβλαβή αόρατα πραγματάκια βρίσκονται πάνω σε κάθε όργανο που χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο.
Μετά την ανάλυση των δειγμάτων που πήραν από επίσκεψή τους σε τρία από τα δημοφιλέστερα γυμναστήρια του Λονδίνου, εντοπίστηκαν μικρόβια παντού, σε συγκεντρώσεις και πληθυσμούς που τρομάζουν.
Πιο συγκεκριμένα βρήκαν πως:
- Ο διάδρομος μαζεύει μέχρι το τέλος της μέρας 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκονται σε έναν δημόσιο ψύκτη.
- Στο κάθισμα και στις λαβές ενός στατικού ποδηλάτου συγκεντρώνονται 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα μαζεύονται στους πλαστικούς δίσκους των καφέ και των φαστφουντάδικων.
- Κάθε φορά που παίρνεις στα χέρια σου τους αλτήρες, πιάνεις 362 (ναι, ναι, 362) φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα αν άγγιζες τη λεκάνη της τουαλέτας σου (ναι, ναι, τη λεκάνη).
Όλα αυτά φυσικά πολύ πριν την επιδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα ωστόσο με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ “η μετάδοση του κορονοϊού είναι πιο συχνή δια της αναπνευστικής οδού, παρά με την επαφή μολυσμένων επιφανειών”. Επομένως αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.
Τα γυμναστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει αυτή την περίοδο σε συχνές απολυμάνσεις των εξοπλισμών τους, ενώ καλούν όλους τους πελάτες τους να πλένουν τα χέρια τους συχνά, πριν, μετά, αλλά και στο ενδιάμεσο της προπόνησής τους. Κάτι που άλλωστε είναι γενική οδηγία για όλους μας καθημερινά.
Παράλληλα, καλό είναι να έχουμε κι ένα αντισηπτικό υγρό μαζί μας, με το οποίο να καθαρίζουμε τα χέρια μας ανά τακτά διαστήματα και φυσικά ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν ακουμπάμε το πρόσωπό μας μετά από κάποια άσκηση στο γυμναστήριο. Χρήσιμο είναι να έχεις και μαζί σου και μερικά υγρά μαντηλάκια για να σκουπίζεις τα όργανα του γυμναστηρίου προτού τα αγγίξεις.
Επίσης, είναι καλό όσοι νιώθουν ατονία ή αδιαθεσία να αποφύγουν το γυμναστήριο και εφόσον θέλουν πάση θυσία να γυμναστούν, να το κάνουν στο σπίτι. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης, ότι τα γάντια γυμναστηρίου δεν βοηθούν στην πρόληψη κατά του κορονοϊού και γενικά των βακτηρίων. Ίσα ίσα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισχωρήσουν στις πτυχώσεις του πολυεστερικού υλικού από το οποίο κατασκευάζονται συνήθως αυτά τα γάντια.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο υγείας LaMar Hasbrouck, ο οποίος μίλησε στο USA Today, “τα γυμναστήρια είναι ιδιαίτεροι χώροι. Είναι γεμάτα με ανθρώπους που ιδρώνουν, βήχουν, ανασαίνουν και αγγίζουν τα πάντα”. Καλό θα ήταν λοιπόν να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.
Ένα εξίσου καλό tip είναι να προτιμούμε τα μακριά παντελόνια και μπλούζες, αντί για κοντομάνικα, δίνοντας μικρότερες πιθανότητες στα βακτήρια να αγγίξουν το σώμα μας, ενώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με την πετσέτα που χρησιμοποιούμε. Να προσέχουμε δηλαδή πού αφήνουμε την πετσέτα που θα σκουπίσουμε το πρόσωπό μας, καθώς επίσης να και να την πλύνουμε αμέσως μετά την άσκηση.