Η Κροατία γνωστοποίησε ότι είναι ανοιχτή στην υποδοχή ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.
«Η Κροατία έχει ορισμένη δυναμικότητα κι έχει υποδεχθεί στο παρελθόν παιδιά από καταστάσεις κρίσης», δήλωσε την Κυριακή, 8/3, στο Ζάγκρεμπ ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς.
Ο Μποζίνοβιτς δεν διευκρίνισε πόσους ασυνόδευτους ανήλικους είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί η κροατική κυβέρνηση. Ανέφερε πως θα αναμείνει τις διαπιστώσεις της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.
Κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται το τρέχον διάστημα περίπου 116.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται κατά εκτιμήσεις 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι — παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο πρόσωπο που να θεωρείται νομικά ο/η κηδεμόνας τους — σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Το ΕΚΚΑ εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι πάνω από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, ενώ τουλάχιστον 1.077 ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως καταλήψεις, ή είναι άστεγοι.
Περίπου 42.000 άνθρωποι βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, δομές που είχαν δημιουργηθεί για την υποδοχή 8.000 ανθρώπων.
Ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων σημείωσε αλματώδη αύξηση αφότου η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τα σύνορά της την 29η Φεβρουαρίου. Χιλιάδες ακόμη επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης:
Κουρτς για μεταναστευτικό: Η Αυστρία δίνει 1εκ. ευρώ στην Ελλάδα
Frontex: Στέλνει 100 αξιωματικούς στον Έβρο και εξοπλισμό στα νησιά
Ανοιχτή στην υποδοχή ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα καιη Γερμανία – Ο όρος που θέτει
Ανοιχτή στην υποδοχή ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα εμφανίζεται τώρα η γερμανική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί προηγουμένως η τάξη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βερολίνο τονίζει μάλιστα ότι το ζήτημα δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία και των 27 κρατών-μελών, αλλά ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια «συμμαχία προθύμων».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, o υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα θέσει το ζήτημα στην αποψινή, έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο κ. Ζεεχόφερ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU), εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 5.000 ανήλικοι πρόσφυγες, αλλά τόνισε ότι, παρά την πίεση του χρόνου, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί η τάξη στα σύνορα. Διευκρίνισε δε ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να αναλάβει μόνη αυτή την ευθύνη.
Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, διευκρινίζοντας τις δηλώσεις του κ. Ζεεχόφερ, τόνισε ότι ο υπουργός αναφερόταν στην ανάγκη «να επιβληθούν πρώτα συντεταγμένες συνθήκες» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε να μπορούν να τεθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί στην Ελλάδα δεν είναι υποφερτή επ΄αόριστο», δήλωσε ο κ. Άλτερ και προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή στα εξωτερικά σύνορα δεν έχουμε μια κατάσταση την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε συντεταγμένη». Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει τάξη, μπορεί να διασφαλιστεί ο ανθρωπισμός», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ.
«Ανθρωπιστική διαχείριση και ξεκάθαρες διαδικασίες δεν είναι αντίφαση. Αντιθέτως, αυτά τα δύο πάνε μόνο μαζί και τα χρειαζόμαστε μαζί», υποστήριξε η υπουργός Θεμάτων Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ. Διαφορετική απόφαση εξέφρασε, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «αν πάρουμε 5.000, 50.000 επιπλέον θα ξεκινήσουν προς τα εδώ -ας μην δημιουργούμε ψεύτικες ελπίδες!».