Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε πάνω στο… συρματόπλεγμα μήκους 12 χλμ. που είχε ξεκινήσει ο Χρ. Παπουτσής και το υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά στον Έβρο για προστασία από τις μεταναστευτικές ροές. Μειώθηκαν οι παράνομες είσοδοι από το 2010 που στήθηκε η περίφραξη.
Του Γιώργου Μανουσακάκη
Εννέα χρόνια χρειάστηκαν για να αποδείξει ο φράχτης κατά μήκους του Eβρου την αξία του σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Η Ελλάδα πριν κατασκευάσει τον φράχτη του Eβρου είχε μελετήσει τη χρησιμότητά του στην Ισπανία αλλά και στο Ισραήλ όπου τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά σε ό,τι αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, το 2010, ο Εβρος είχε χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως «η πύλη των μεταναστών στην Ευρώπη».
Πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει θέση κατά του φράχτη που υψώθηκε στον Εβρο επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή. Θωρούσε ότι οι φράχτες και τα τείχη είναι αυτά που οδηγούν στον θάνατο πρόσφυγες και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, αναθεώρησε τις απόψεις του. Και παρόλο που κατέκρινε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ουγγαρία, που υψώνουν συρματοπλέγματα και τείχη στα σύνορά τους για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να περάσουν, δεν γκρέμισε το ελληνικό τείχος του «αίσχους» στον Εβρο, όπως το αποκαλούσε.
Σήμερα, η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε, ότι ο φράχτης ήταν αυτός που στην κυριολεξία έβαλε φρένο στα… γιουρούσια των μεταναστών που είναι κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Σομαλία, αποφάσισε την επέκτασή του. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σχεδιάζεται ενίσχυση της άμυνας «επί του πεδίου» με τοποθέτηση επιπλέον 40 χλμ. φράχτη κατά μήκος των συνόρων, στα πρότυπα του υφιστάμενου, μήκους 12 χλμ. στον Εβρο, πέραν της επιχειρησιακής δράσης του ανθρώπινου παράγοντα.Να σημειωθεί ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο έχουν μήκος 220 χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος των οποίων, όμως, είναι κατά μήκος του ποταμού.
Η ιστορία του φράχτη
Χρειάστηκαν 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνοι χάλυβα και 140 χιλιόμετρα κονσερτίνας (συρματόπλεγμα) για την κατασκευή του σημερινού φράχτη πάνω στον οποίο μάχονται τα ελληνικά σώματα ασφαλείας εμποδίζοντας την εισβολή – μετά την παρότρυνση του Ταγίπ Ερντογάν – μεταναστών στην Ελλάδα. Στη φάση πλήρους ανάπτυξης των συνεργείων 45 άτομα δούλευαν εκεί την ημέρα. Στην τυπική γλώσσα της προκήρυξης και των τεχνικών προδιαγραφών το έργο ονομάστηκε «τεχνητό εμπόδιο στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου». Τον Δεκέμβριο του 2012, έπειτα από επτά μήνες εργασιών ο «φράχτης του Εβρου» ήταν πλέον έτοιμος. Ανάμεσα στη διπλή περίφραξή του τοποθετήθηκαν λεπιδοφόρα και κολουροειδή συρματοπλέγματα με σκοπό να αποτρέψουν την παράτυπη διάσχιση των συνόρων.
Ο φράχτης καλύπτει μία απόσταση 12,3 χιλιομέτρων και στοίχισε τρία εκατομμύρια ευρώ. Εχει ως σημείο εκκίνησης τη Μεθοριακή Πυραμίδα 2, κοντά στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, και εκτείνεται έως τη Μεθοριακή Πυραμίδα 23, όπου συναντάει τον ποταμό Εβρο. Στην έκταση αυτή υπάρχει κενό 500 μέτρων, το οποίο δεν καλύφθηκε, καθώς υπάρχει ελληνικό και τουρκικό φυλάκιο. Να σημειωθεί ότι σε εκείνο το σημείο είχε γίνει και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών το 2018.
Η δημόσια διαβούλευση των μελετών για το τεχνητό εμπόδιο στον Εβρο είχε κρατήσει 16 ημέρες τον Αύγουστο του 2011. Αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία του διαγωνισμού, η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2012. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του ίδιου έτους. Η εξωτερική περίφραξη, βάσει των προδιαγραφών του φράχτη, έχει ύψος 2,5 μέτρα. Η δεύτερη περίφραξη, εσωτερικά στην ελληνική πλευρά, φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 1,20 μ. Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου προέβλεπαν ακόμη ότι στο νότιο άκρο της συνοριακής γραμμής θα κλαδεύονταν σε διάσπαρτα σημεία τα μεγάλα δένδρα μέχρι το ύψος των τεσσάρων μέτρων και οι κορμοί τους θα επενδύονταν με κονσερτίνα-σερπαντίνα ως πρόσθετο μέτρο αποτροπής.
Από τη στιγμή που στήθηκε ο φράχτης οι παράνομες είσοδοι στη χώρα από μετανάστες μειώθηκαν σημαντικά. Το 2010 είχαν καταγραφεί σχεδόν 26.000, ενώ από το 2013 και μετά οι παράνομες διελεύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν στις 1.300 καταγεγραμμένες. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο «ξήλωσε» χιλιάδες νάρκες που είχε τοποθετήσει κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Διαβάστε περισσότερα στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί
Διαβάστε επίσης:
Νovartis: Ως ύποπτη στον Άρειο Πάγο η Τουλουπάκη
Eκβίαση και δωροληψία για Παπαγγελόπουλο και συνεργούς