Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε σήμερα κάτι το οποίο έπρεπε να είχε κάνει εδώ και ημέρες. Ανακοίνωσε μέσω του Προέδρου του ότι ο πλανήτης είναι και επίσημα αντιμέτωπος με πανδημία. Μετά τους χιλιάδες θανάτους και χώρες ολόκληρες σε καθεστώς καραντίνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλέον ο κορονοϊός είναι πανδημία!

Σε συνέντευξη Τύπου και σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ, είπε ότι πλέον ο κορονοϊός θεωρείται πανδημία. Μάλιστα είπε ότι ο όρος πανδημία δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να πάρουμε ελαφριά. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του κορωνοϊού και είμαστε πολύ ανήσυχοι από τα αυξανόμενα κρούσματα διασποράς του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΟΥ.

Είπε ακόμα ότι, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID19 εκτός Κίνας αυξήθηκε 13πλασιάστηκαν και οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν. Πλέον υπάρχουν πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Είπε ακόμα ότι χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για την ζωή τους σε νοσοκομεία και πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, των νεκρών και των χωρών που προσβάλλονται.

Οι 11 πιο πληττόμενες χώρες:

  1. Ηπειρωτική Κίνα: 80.778 κρούσματα, 3,158  θάνατοι
  2. Ιταλία: 10.149 κρούσματα, 631θάνατοι
  3. Ιράν: 8.042 κρούσματα, 291θάνατοι
  4. Νότια Κορέα: 7.755 κρούσματα, 60θάνατοι
  5. Γερμανία: 1.296 κρούσματα, 2θάνατοι
  6. Ιαπωνία: 1.264 κρούσματα, 19 θάνατοι (περιλαμβανομένων 696 κρουσμάτων που συνδέονται με το κρουαζιερόπλοιον Diamond Princess)
  7. Ισπανία: 1.204 κρούσματα, 28 θάνατοι
  8. Γαλλία: 1.116 κρούσματα, 30 θάνατοι
  9. ΗΠΑ: 1.000 κρούσματα, 31 θάνατοι
  10. Βρετανία: 382 κρούσματα, 6 θάνατοι
  11. Ολλανδία: 382 κρούσματα, 4 θάνατοι

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιδημίας και πανδημίας;

Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.

Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά στον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης, γενικά, δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης.

Πιο προσφάτες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.

Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ιστορικές πανδημίες περιλαμβάνουν:

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσο της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.

Αντιθέτως ως επιδημία χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σε ένα τόπο ή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί και εκτός των γεωγραφικών ορίων μιας χώρας, ορίζεται ως πανδημία.

(Με πληροφορίες από Wikipedia)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ