Της Αλεξίας Σβώλου
Τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης η χώρα μας κατηγορήθηκε όσο ποτέ σαν πατρίδα της αδιαφάνειας και γη των τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας, παρότι οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη, και με αποδείξεις.
Βρεθήκαμε όλοι- που δεν τα φάγαμε μαζί!-στο μάτι του ίδιου κυκλώνα, και μας λοιδόρησαν όλους.
Σήμερα ωστόσο, η πατρίδα μας σηκώνει το ανάστημά της, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές από τους ομογενείς μας κυρίως από την Αμερική για το ελληνικό θαύμα που συντελείται μέσα στην παγκόσμια δίνη του κορωνοϊού εδώ σε αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη.
Για το «θαύμα της Ελλάδας» μιλούν με θαυμασμό έλληνες και ξένοι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη σκληροπυρηνική Γερμανία, τις Ηνωμένες πολιτείες, κάνοντας λόγο στα γραφόμενα τους για huge success! (Τεράστια επιτυχία).
Για την μεγάλη επιτυχία της χώρας μας να μην παρουσιάζει ακόμα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του covid 19, έχοντας λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα -τα σκληρά μέτρα -που εμποδίζουν την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Οι Ομογενείς και οι ξένοι ανταποκριτές μιλούν για μία ιστορία επιτυχίας παρότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτού του μαραθώνιου αγώνα.
Δίπλα στις εθνικές τραγωδίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, η Ελλάδα δείχνει έστω και στην αρχή αυτής της τιτάνιας μάχη, σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο να τα καταφέρνει, αποκαλύπτοντας δύο πτυχές αυτής της επιτυχίας.
Πρώτα απ’ όλα εκείνο που όλοι γνωρίζουμε: ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς με οξυδέρκεια και αξιοθαύμαστη επιστημονική επάρκεια και ότι οι γιατροί αυτοί έχουν φιλότιμο!
Δεύτερον ότι η πολιτεία αντέδρασε συντεταγμένα αντέδρασε έγκαιρα και πήρε τα σωστά μέτρα έδειξε άριστα αντανακλαστικά κάτι για το οποίο μέχρι τώρα δεν αποτελούσε χαρακτηριστικό των ελληνικών κυβερνήσεων
Κι όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι σ’ αυτήν την κρίση το κράτος αντέδρασε σωστά, ώριμα και έγκαιρα.
Επιστήμονες και κράτος μαζί από κοινού συντόνισαν αυτή την έγκαιρη αντίδραση και παρότι ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας έχει πει πολλές φορές πως είμαστε στην αρχή ενός μαραθώνιο αγώνα φαίνεται ότι τουλάχιστον κάναμε καλή εκκίνηση
Αγοράζουμε χρόνο, χρόνο αντίδρασης, χρόνο που σημαίνει ζωή για όσους προσβάλλονται και νοσούν βαριά. Στο πλαίσιο αυτής της συντονισμένης αντιδράσεις καταφέραμε μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων να διορθώσουμε παθογένειες δεκαετιών όπως για παράδειγμα το να φέρουμε σε λειτουργία 813 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας εκ των οποίων οι 695 από το δημόσιο τομέα σχεδόν όσες δεν είχαμε ποτέ….
Τελικά επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά εκείνο το ρητό που λέει ότι «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει το δεν θέλω» και εδώ είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, οι επιστήμονες, οι υγειονομικοί, οι πολίτες θέλουν….