Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η επιλεκτική καταγγελία του Πέτρου Κόκκαλη προς την πρόεδρο της Κομισιόν

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης που δεν άκουσε κάτι για εικονικά τιμολόγια, για δάνεια που έχουν προκαλέσει εισαγγελικές διώξεις και ταλανίζουν το τραπεζικό σύστημα, ξαφνικά θυμήθηκε ότι υπάρχει! Και πως το έδειξε; Με καταγγελία κατηγορώντας την κυβέρνηση  για παραβίαση του κράτους δικαίου και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζητώντας από την Κομισιόν να θέσει υπό έρευνα την Ελλάδα.

Η καταγγελία του Πέτρου Κόκκαλη

Σε επιστολή ευρωβουλευτών που απευθύνεται στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συνυπογράφει και ο ίδιος, ο ευρωβουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επικαλέστηκε την πανδημία του κορωνοϊού για να αναστείλει το δικαίωμα αίτησης ασύλου σε όσους μπαίνουν στη χώρα.

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση για χρήση βίας εναντίον προσφύγων, δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και για καταπάτηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στα βόρεια σύνορα και στα νησιά. 

Οι αποκαλύψεις της ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ

Τα δάνεια της Attica Bank στην Προανακριτική της Βουλής! Ανάμεσα στα άλλα, ωραία, έγγραφα τα οποία έχουν διαβιβαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι και η επιστολή του δικηγόρου κ. Μάριου Μπαχά. Ποιος είναι ο κ. Μπαχάς;

Ο πρώην νομικός σύμβουλος της Attica Bank ο οποίος –όπως ο ίδιος ενημερώνει τα μέλη της ειδικής επιτροπής- καρατομήθηκε εν μια νυκτί από την Τράπεζα για λόγους… οικονομίας. Τι γνωστοποιεί λοιπόν στο Προεδρείο της Επιτροπής ο κ. Μπαχάς; Ότι η απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της Τράπεζας (Μητρόπουλος-Πανταλάκης) τον αποκεφάλισαν επειδή ο ίδιος επιθυμούσε να προασπιστούν τα συμφέροντα της Αττικής μπροστά στις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις απέναντι σε Καλογρίτσα αλλά και την Intrakat του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Η ΑΤΤΙΚΗΣ οι διώξεις και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να παραγραφεί ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Την προσεχή Τετάρτη 18 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για να στραφεί η διοίκηση της Attica Bank εναντίον όσων τη ζημίωσαν με τα θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως του Χρήστου Καλογρίτσα, αλλά και την Intrakat.

Attica BankΑν και από τις 12 Φεβρουαρίου 2019 ο Επίκουρος Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Γεώργιος Πολυκράτης εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ άρθρο 43, παρ. 1 αεδ. β’ ΚΠΔ, που ενέκρινε δύο μέρες αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, φτάσαμε στο… παρά τρία για την παραγραφή.

Η ποινική δίωξη είναι για απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατά μόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια στην απιστία.

Η δίωξη και οι κατηγορούμενοι

Η δίωξη ασκήθηκε στα μέλη του ΔΣ της Attica Bank, τα μέλη της Ανώτατης Εγκριτικής Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων και τους αρμόδιους υπαλλήλους που εισηγήθηκαν και ενέκριναν 7.258 δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο. Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε στις εταιρείες «IONIS Development AE», «STAFF SA», «Πλαστικά Ελλάδος ΑΒΕΕ», «Ιντρακόμ Κατασκευές ΑΕΤΕΜΚ» και «Τοξότης». Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων εταιρειών διώκονται και ηθική αυτουργία ως αμέσως ωφελημένες από τα χορηγούμενα δάνεια.

Μετά από τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για να κάτσουν στο εδώλιο τα τραπεζικά στελέχη που προκάλεσαν ζημίες με πράξεις ή παραλείψεις τους, πρέπει να κατηγορηθούν από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εν προκειμένω, για να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη όσοι μοίραζαν μέσω της Attica Bank τα χρήματα των καταθετών και των Ελλήνων φορολογουμένων επιβάλλεται να μηνυθούν απ’ όσους διοικούν σήμερα την τράπεζα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία δινόταν τετράμηνο περιθώριο, που εκπνέει την Τετάρτη και έτσι μπορεί να τη γλιτώσουν όσοι δάνειζαν εταιρείες χωρίς την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ομίλου Καλογρίτσα. Η έδιναν δάνεια σε εταιρείες όπως η Intracom για να συμμετάσχουν στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ακόμα κι ένας αδαής μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας που υπέστη η τράπεζα.

Μόνο από τον όμιλο Καλογρίτσα, η Attica Bank ζημιώθηκε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία ιστορία τραπεζικής παράνοιας. Με θύματα τους καταθέτες της τράπεζας, αλλά και τον ελληνικό λαό επειδή κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ανακεφαλαιοποιήθηκε δύο φορές.

Ο μόνος που διέκρινε τον κίνδυνο της παραγραφής ήταν ο Μάριος Μπαχάς, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου και Νομικός Σύμβουλος της Attica Bank έως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά αν και προσπάθησε να διαφυλάξει τα συμφέροντα τής τράπεζας, η νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Κώστα Μητρόπουλο αποφάσισε στις 27 Νοεμβρίου να μην κατατεθεί έγκληση κατά των υπαιτίων για την κακουργηματική απιστία. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του Μπαχά από την Attica Bank με επίκληση την απόφαση να γίνουν περικοπές εξόδων. Αντί να γίνουν κινήσεις για να διεκδικήσει η τράπεζα τα χρήματα που έχασε και αντί να στραφεί εναντίον όσων τη ζημίωσαν, η απόφαση ήταν για λόγους οικονομίας να απομακρυνθεί ο νομικός σύμβουλος που ζητούσε να προστατευθούν μέτοχοι, καταθέτες και κατ’ επέκταση το πιστωτικό ίδρυμα. Από νομικός σύμβουλος της Attica Bank και προασπιστής των συμφερόντων της, ο Μπαχάς μετατράπηκε σε περιττό, με προφανή λόγο τη συγκάλυψη του σκανδάλου, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας από τις εξελίξεις.

Η «Μ» αποκαλύπτει σήμερα όλη την ποινική δικογραφία που έχει σταλεί από τις 12 Φεβρουαρίου 2020 και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Με υπογραφή της Ελένης Τουλουπάκη να υπογράψει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 252/1222020.

«Προκειμένου να λάβετε γνώση και για τις δικές Σας ενέργειες», υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Το έγκλημα κατά της Attica Bank, όμως, μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Και γι’ αυτό κάποιοι ευθύνονται. Η Δικαιοσύνη, αλλά και η Προανακριτική καλούνται να κινηθούν άμεσα για να αποτρέψουν την παραγραφή του σκανδάλου.

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις εδώ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ