Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το φαγοπότι με τα τεστ καλά κρατεί

“Το φαγοπότι με τα τεστ καλά κρατεί”

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον τρόπο που γίνονται τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να ‘χουν μπει στο παιχνίδι για το τεστ που εντοπίζει τον Covid – 19 αν και τα περισσότερα εξ αυτών στερούνται αντιδραστηρίων και έτσι στέλνουν τα δείγματα είτε στο Ινστιτούτο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εμπλεκόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και οι πολίτες κάνουν λόγο για ένα πάρτι που γεμίζει τις τσέπες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Με συνεχείς καταγγελίες από τους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης. Και μέσα σε όλα αυτά, ο κόσμος διαπιστώνει ότι σε μία κρίσιμη μάχη για τη δημόσια και ατομική υγεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες γυρίζουν την πλάτη σε όσους επί χρόνια καταβάλουν χρήματα για στην ιδιωτική ασφάλισή τους. Για να μειώσουν, μάλιστα, το επικοινωνιακό κόστος, οι περισσότερες εταιρείες έστειλαν στους πελάτες τους ενημερωτικά για τον κορωνοϊό.

Με συμβουλές, αλλά και την προτροπή «Μένουμε Σπίτι». Κυρίως, όμως, χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα τον ορισμό των νοσοκομείων αναφοράς από το υπουργείο Υγείας. «Υπεύθυνα δίπλα σας για την υγεία όλων μας», γράφει το μήνυμα της Interamerican και προσθέτει στο ενημερωτικό sms ότι «είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας για να βοηθήσουμε να μείνετε υγιείς». Η ασφαλιστική που βοηθάει δια της ενημέρωσης. Οχι μέσω της ανταπόδοσης των ασφαλίστρων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια πελάτες σε όλη τη χώρα. Προφανώς, στα χρόνια που τα ηνία της εταιρείας βρίσκονταν στα χέρια του Δημήτρη Κοντομηνά, τέτοια συμπεριφορά δύσκολα θα αντιμετώπιζε κάποιος κάτοχος προγράμματος υγείας.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν αφορά μόνο την Interamerican. Την ίδια στάση κράτησαν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Κι αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κάποιος. Το επιβεβαιώνουν ακόμα και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. «Μπορώ να πληρώσω μέσω του προγράμματος υγείας;», θέσαμε το ερώτημα στη Βιοϊατρική. «Οχι, μόνο μετρητοίς ή μέσω πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας», μας ενημέρωσαν. Το ίδιο και στο «Ερρίκος Ντυνάν», όταν ρωτήσαμε αν ισχύει η κάρτα μέλους που έχουμε για τις ιατρικές υπηρεσίες της επιχείρησης.

Πάμε τώρα να δούμε τι έχουν καταγγείλει οι συνδικαλιστές της υγείας και τι προκύπτει από το δικό μας ρεπορτάζ για τα ιδιωτικά νοσοκομεία που ασχολούνται εμμέσως πλην σαφώς με τα τεστ για τον κορωνοϊό.
«ΙΑΤΡΙΚΌ ΑΘΗΝΏΝ»: Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν κάνουν το τεστ.
«ΕΡΡΙΚΌΣ ΝΤΥΝΑΝ»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό.
«ΒΙΌΪΑΤΡΙΚΗ»: Είναι η μόνη που διαθέτει μοριακό τμήμα από τις 20 Μαρτίου. Τα τεστ στοιχίζουν 120 ευρώ.
«ΙΑΤΡΌΙ ΚΑΤ’ ΌΙΚΌΝ 1144»: Κάνουν το τεστ στο σπίτι έναντι 180 ευρώ.

Μέσα στον πανικό που έχει προκαλέσει η θανατηφόρα νόσος, τα έσοδα όσων κάνουν το τεστ είναι τεράστια. Και, βέβαια, δεν αποδεικνύουν τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «έχουμε πόλεμο». Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος προχωράει σε επίταξη. Αν και υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι και στις περιπτώσεις των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ακόμα και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι μαυραγορίτες άνθιζαν δίχως να περιορίζεται η δράση τους. Κι εδώ, βέβαια, τίθεται ακόμα ένα ερώτημα: είναι η υγεία των πολιτών ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης; Οπως αποκάλυψε το ereportaz, οι κρατικοί φορείς άρχισαν τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τόσο για την επιβεβαίωση των πληροφοριών για διασπορά του ιού μεταξύ του προσωπικού, αλλά για τη διαπίστωση εάν λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο για την υποβολή στο τεστ του κορωνοϊού. Φυσικά, οι ιδιώτες που ασχολούνται με την υγεία έχουν ως στόχο το κέρδος. Είναι επιχειρήσεις και ορθά πράττουν από τη στιγμή που ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε μία ελεύθερη αγορά. Εδώ, όμως, μιλάμε για πόλεμο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί κάποιος να μάχεται και ο άλλος να περιμένει τον τραυματισμό του πολεμιστή για να βγάλει κέρδος από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Στον πόλεμο συστρατεύονται όλοι. Κι αυτό είναι που τονίζουν και οι πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ ακόμα και όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία επειδή το δημόσιο σύστημα τους προτρέπει απλά να κάτσουν στο σπίτι τους. Είδαμε πώς λειτούργησε η συγκεκριμένη τακτική με την 41χρονη στην Καστοριά. Είδαμε πώς λειτούργησε και με τον 42χρονο Γερμανό στην Κρήτη, που έμεινε απλά στο νοσοκομείο και μπήκε στη ΜΕΘ μόνο όταν παρουσίασε την επιπλοκή.

Με τέτοια παραδείγματα, ο κόσμος ανησυχεί και στο πρώτο σύμπτωμα απευθύνεται στον ΕΟΔΥ. Επειδή, όμως, εκεί του συνιστούν πρωτίστως να κάτσει σπίτι, ο άνθρωπος καταφεύγει στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να κάνει πρωτίστως το τεστ κι έπειτα να καθορίσει τις ενέργειές του. Ολα, λοιπόν, δείχνουν πώς το πάρτι στήθηκε για τα καλά και, μάλιστα, με την εκούσια ή ακούσια συνδρομή των κρατικών και δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ