Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Αποκαλυπτικό έγγραφο της Κομισιόν: Η «στρατηγική εξόδου» από την καραντίνα

Τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας «με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα», προτείνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν.

Το εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που τιτλοφορείται «Στρατηγική Εξόδου» το φέρνει σήμερα στο «φως» η εφημερίδα Die Welt.

Όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς πρώτα σε τοπικό επίπεδο και να διευρύνουν σταδιακά το άνοιγμα, διασφαλίζοντας όμως ικανό διάστημα μεταξύ κάθε σταδίου.

Ως σημείο αναφοράς, οι συντάκτες του εγγράφου δίνουν έναν μήνα μεταξύ κάθε μεμονωμένου βήματος προς την εξομάλυνση.

Επί της αρχής, επισημαίνεται, τα μέτρα πρέπει στο εξής να είναι περισσότερο στοχευμένα και για αυτό οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται για μεγαλύτερο διάστημα. Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν σταδιακά.

«Η άρση της απαγόρευσης που αφορά τις μεγάλες συγκεντρώσεις, π.χ. τα φεστιβάλ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο», αναφέρει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, η Κομισιόν τονίζει ότι «δεν θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να επιστρέψει ταυτόχρονα στην εργασία του».

Σήμερα αναμένεται ο συμβιβασμός του Eurogroup

Δεν βρέθηκε συμβιβασμός από το Eurogroup για την συντονισμένη απάντηση της ευρωζώνης στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε χθες στις 9 το πρωί πως «ανέστειλε» τις εργασίες του συμβουλίου έως σήμερα.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Μάριο Σεντένο ανέφερε τα εξής «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ανέστειλα το Eurogroup και θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: Ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας  εναντίον των επιπτώσεων του κορωνοϊού (για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες) και μια δέσμευση για ένα ευμέγεθες σχέδιο ανάκαμψης».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την άκαρπη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τα εξής: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι σήμερα».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ με ανάρτηση στο twitter ανέφερε: «Μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με την οικονομική αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού. Θα επαναλάβουμε τη συνεδρίαση σήμερα. Με τον Όλαφ Σόλτς καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας».

Στον ίδιο τόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς με δική του ανάρτηση στο twitter υπογράμμισε τα εξής: «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα πρέπει η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη. Μαζί με τον Μπρούνο Λεμέρ καλώ όλες τις χώρες του ευρώ να μην αρνούνται να λύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να επιτρέψουν ένα καλό συμβιβασμό προς όφελος όλων των πολιτών».  Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός θα δώσει συνέντευξη μέσα στην ημέρα για να φωτίσει τα ζητήματα των διαφωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ