Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το «χρησμό» του για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ

Την πρώτη επίσημη πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα έχουμε σήμερα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ανακοινώσει το απόγευμα από την Ουάσιγκτον την έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Η προσοχή εστιάζεται σε τρία βασικά μεγέθη. Στο βάθος της ύφεσης που προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ, το ύψος της ανεργίας και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αρχίσει να μιλά για ύφεση της τάξεως του 10% για εφέτος. Σήμερα θα μάθουμε εάν αυτή είναι και η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Να σημειωθεί πως το 2019 η ελληνική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% και πως το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει προ εξαμήνου, προέβλεπε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2% το 2020.

Εκτός από το βαθμό συρρίκνωσης της οικονομίας εφέτος, σημαντική είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ για το βαθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Αυτή σε μεγάλο βαθμό θα σχετίζεται και με την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά. Οπότε και τα μεγέθη που θα ανακοινώσει το Ταμείο για τη ζώνη του ευρώ είναι εξίσου σημαντικά.

Μεγάλη σημασία έχουν και οι εκτιμήσεις που θα διατυπώσει ο διεθνής οργανισμός για τα επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνεπάγεται 50.000 νέους ανέργους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία τον Ιανουάριο του 2020 ήταν στο 16,4%. Εάν αυτό το μέγεθος αναθεωρηθεί π.χ. κατά 4% θα μιλάμε για 200.000 νέους ανέργους (που θα προστεθούν στους ήδη 700.000)!

Τέλος, σημασία έχει και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το πως θα εξελιχθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2020 και το 2021. Δεδομένου ότι το μέγεθος αυτό επηρεάζεται πάρα πολύ από τις τουριστικές εισπράξεις, μια διόγκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θα αποτυπώνει και το μέγεθος της μείωσης του τουριστικού συναλλάγματος. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα το 2019 είχε συνολικά εισπράξει 18 δισ. ευρώ από τουριστικές υπηρεσίες. Εάν εφέτος εισπράξει έστω τα μισά, ήτοι 9 δισ. ευρώ, θα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ