Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Όλο το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Παιδεία

Δομικές αλλαγές φέρνει το Υπουργείο Παιδείας στην Παιδεία και στην Εκπαίδευση. Η ηγεσία του Υπουργείου παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο που θα τεθεί αρχικά στη διαβούλευση με σκοπό να έρθει σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση.

Του Παντελή Περιβολάρη

Μέσα στο νομοσχέδιο θα δει κανείς επιστροφές εργαλείων που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η αξιολόγηση, ενώ θα αλλάξουν όλα τα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα θα δούμε μεγαλύτερη έμφαση στις ξένες γλώσσες, στη φυσική αγωγή, στην πληροφορική, ενώ στόχος είναι να υπάρξει εξάπλωση στη χώρα των προτύπων και των πειραματικών σχολείων. Η πιο μεγάλη τομή, όμως, είναι η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στην αρχή πιλοτικά δράσεων και μαθημάτων στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την πρόληψη από τις εξαρτήσεις, την οδική ασφάλεια, τη διατροφή, την ψυχική υγεία, την κλιματική αλλαγή, τον εθελοντισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη ρομποτική.

Ας δούμε τις αλλαγές:

Νηπιαγωγείο: Τα πρόγραμμα των σπουδών είναι από το 2003 και αλλάζει. Θα δοθεί έμφαση στην φυσική αγωγή, στην πληροφορική και την εισαγωγή στα Αγγλικά, όλα μέσα από το παιχνίδι και τις δημιουργικές δραστηριότητες.

Δημοτικό: Περισσότερα Αγγλικά, ειδικά στις μικρότερες τάξεις και έμφαση στη φυσική αγωγή. Αλλαγή του προγράμματος σπουδών και των βιβλίων που είναι από το 2003.

Γυμνάσιο: Έμφαση στη χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στα επτά, εισάγεται η συνθετική δημιουργική εργασία, η απόλυση (προβιβασμός τάξης) θα γίνεται με βαθμό 10 σε όλα τα μαθήματα ή με 13 στο μέσο όρο και μέχρι τέσσερα μαθήματα κάτω από το 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνονται το Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο.

Λύκειο: Επιστροφή της Τράπεζας Θεμάτων από την α’ λυκείου στο σχολικό έτος 2020-21. Έμφαση στην πληροφορική, τις ξένες γλώσσες, τη φυσική αγωγή, τα κλασσικά γράμματα. Καθιέρωση της εργασίας ως καίριας σημασίας για την αξιολόγηση των μαθητών. Η απόλυση (προβιβασμός) θα γίνεται με το βαθμό 10 και όχι με το βαθμό 9,5. Οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις, ανθρωπιστικές σπουδές, θετικές σπουδές και υγείας, οικονομίας και πληροφορικής. Στη θεωρητική κατεύθυνση αντικαθίσταται η κοινωνιολογία από τα λατινικά, από τη σχολική χρονιά 2021-2022 στη Β’ λυκείου, παραμένει ως μάθημα στο λύκειο η κοινωνιολογία. Εφαρμογή του «κόντρα μαθήματος» στην Γ’ λυκείου. Δηλαδή, όσοι θα είναι στη θεωρητική κατεύθυνση θα κάνουν μαθηματικά και της πρακτικής κατεύθυνσης ιστορία. Επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Θα δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με νέα φιλοσοφία και συνεργασία με τα ΑΕΙ σε εξ αποστάσεως διαδικασίες. Για την επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης της κάθε σχολικής μονάδας, που θα αφορά τη σχολική ζωή, τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και τα εκπαιδευτικά μαθήματα και θα γίνεται εσωτερικά από τον διευθυντή και το σύλλογο των διδασκόντων και εξωτερικό από την ΑΔΙΠΔΕ και το ΙΕΠ. Η φόρμα αξιολόγησης θα είναι ενιαία, ενώ η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από το 2021.

Για τους εκπαιδευτικούς επανέρχεται η διπλή μοριοδότηση για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία. Θα επιβάλλεται διετής αποκλεισμός σε όσους δεν εμφανιστούν σε περιοχή που έχουν επιλέξει, ενώ η ισχύς των πινάκων  με τα κριτήρια κατάταξης θα είναι πλέον διετής και όχι τριετής για να είναι πιο δίκαιη η διαδικασία. Επίσης θεσμοθετείται η προτεραιότητα για την πλήρωση λειτουργικών κενών και από την 1η Νοεμβρίου μετατίθεται για την 1η Οκτωβρίου η ημερομηνία έναρξης ειδικών προσκλήσεων.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Την ερχόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 24 πρότυπα σχολεία και 38 πειραματικά και θα υπάρξουν προσκλήσεις να μετατραπούν και άλλα δημόσια σχολεία σε πειραματικά έτσι ώστε το 2021 να γίνουν περισσότερα. Στα πρότυπα σχολεία η επιλογή μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις και στα πειραματικά με κλήρωση

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των σχολικών μονάδων. Θεσμοθετείται ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνη, ο οποίος θα δίνει συμβουλές και υποστήριξη σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς για φαινόμενα όπως μπούλινγκ. Σκοπός του θα είναι να καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης στην σχολική κοινότητα. Εισάγεται Εεσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που συντάσσατε από το διευθυντή της σχολικής μονάδας, το σύλλογο διδασκόντων, το σύλλογο γονέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επαναφέρεται η 3ημέρη, 4ημέρη, 5ημερη αποβολή και μετά θα ακολουθεί η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.. Επαναφέρεται η διαγωγής στους τίτλους σπουδών, κάτι που είχε καταργήθηκε το 2017.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το κάθε πανεπιστήμιο, χωρίς υπουργική απόφαση θα μπορεί να ιδρύει ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα. Θεσμοθετούνται τα θερινά προγράμματα και διευκολύνσεις για την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Οι εκλογές των πρυτάνεων και των διοικήσεων των πανεπιστημίων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ η θητεία τους θα είναι τετραετής. Τέλος εξορθολογούνται οι μεταγραφές των φοιτητών, με ρυθμίσεις και στα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και στα κοινωνικά κριτήρια, όπου για παράδειγμα θα λαμβάνεται το εισόδημα των τριών προηγουμένων ετών και όχι του ενός.

Τηρήθηκε η ασφάλεια

Η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου έγινε για το Υπουργείο Παιδείας με συμμετοχή 40 δημοσιογράφων. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, για τον κορωνοϊό τηρήθηκαν. Η Υπουργός κα Κεραμέως είχε απόσταση μίας άδειας καρέκλας με τους δύο Υφυπουργούς Παιδείας.

Η Υπουργός σε δηλώσεις της ανέφερε πως εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ