Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Συνέντευξη Κώστα Τσιάρα: Τι είπε για υποθηκοφυλάκεια, πλειστηριασμούς, δάνεια, e-justice

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, μίλησε και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα τρέχοντα καυτά θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, για το αν οι διαδικασίες αυτές αφορούν πλειστηριασμούς και δάνεια.

Επίσης ο υπουργός δικαιοσύνης αναφέρθηκε και πάνω στο πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις στο χώρο της δικαιοσύνης, για τη στρατηγική e-justice και για την παράταση του δικαστικού έτους.

Για το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων

Το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων δημιουργεί την ανάγκη λειτουργίας συγκεκριμένων υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου.

Στις 28 Απριλίου ανοίγουν οι συναινετικές προσημειώσεις στα Ειρηνοδικεία και ανοίγουν οι διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και βεβαίως εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Αυτές είναι οι μοναδικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν μετά τις 27 Απριλίου 2020 στο χώρο των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

Με την επανέναρξη λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων κάνουμε το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παροχή ρευστότητας.

Για το αν οι διαδικασίες αυτές αφορούν πλειστηριασμούς και δάνεια 

Αυτές οι διαδικασίες δεν αφορούν ούτε αναγκαστικές εκτελέσεις, ούτε πλειστηριασμούς, ούτε τίποτα από όλα αυτά που τελευταία μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι διασφαλισμένη μέχρι τις 30 Απριλίου.

Οι πλειστηριασμοί είναι ήδη σε αναστολή με την υφιστάμενη ΚΥΑ, η οποία θα ανανεωθεί και για το επόμενο διάστημα. Άρα, τέτοιο θέμα συζήτησης δεν υπάρχει.

Είναι αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς γιατί η κυβέρνηση θέλει να επιμηκύνει το χρόνο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δυστυχώς, το να σταματήσει το σημερινό καθεστώς, το συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Εμείς σήμερα επιχειρούμε ένα βήμα επανεκκίνησης λειτουργιών της δικαιοσύνης.

Για το πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις στο χώρο της δικαιοσύνης

Με εντολή του Πρωθυπουργού έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό ολικής επαναφοράς των λειτουργιών της δικαιοσύνης. Αυτή την στιγμή όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ημερομηνίες. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που έχουμε σχεδιάσει σε προηγούμενο χρόνο, θα πρέπει να έχουμε τελειώσει με τα ζητήματα της πανδημίας.

Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός που φτάνει μέχρι τον Ιούνιο, με βήματα που μπορούν να γίνουν, αλλά το πότε θα γίνουν θα κριθεί από την ίδια την εξέλιξη αυτού του μεγάλου προβλήματος της δημόσιας υγείας που μας απασχολεί τους τελευταίους μήνες και με την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για τη στρατηγική e-justice

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης προγραμματίσαμε δράσεις συγκεκριμένες, οι οποίες υποστήριζαν μια γενικότερη φιλοσοφία που αφορά στο e- justice. Αυτό το χρονικό διάστημα κάναμε τόσο βήματα, όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα βγηκε στον αέρα, ο διαγωνισμός για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων για όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, πλην των Αθηνών, του Πειραιά, της Χαλκίδας και της Θεσσαλονίκης, που είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση.

Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να βάλουμε σε πλήρη λειτουργία την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.

Για παράταση του δικαστικού έτους:

Υπάρχει ένας ουσιαστικός χρόνος παράτασης του δικαστικού έτους, μόνο για φέτος, που αφορά στην περίοδο από 1-15 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, θα είναι γνωστός ο χρόνος της παράτασης του τρέχοντος δικαστικού έτους. Κάποιες από τις δίκες που αναβάλλονται τώρα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσδιοριστούν για εκείνο το χρόνο.

Επαναλαμβάνω, ότι οι αναβολές που δίνονται είναι για κοντινό χρόνο, για να μην υπάρχουν παραγραφές, υπέρβαση του 18μηνου κλπ

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

 

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ