Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αύριο Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το τελικό σχέδιο για τα σχολεία

Το σχέδιο επιστροφής από την καραντίνα στα σχολεία φαίνεται να περιλαμβάνει δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν να είναι η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του την Τρίτη.

Το Σαββατοκύριακο προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και τον καθηγητή λομωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε αυτές τις συσκέψεις εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες και τα μέτρα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων και διαμορφώθηκε η τελική κυβερνητική θέση.

Ξεκινούν τα μαθήματα σε Λύκεια και Γυμνάσια

Η πρώτη φάση, αφορά έναρξη μαθημάτων για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με παράταση του σχολικού έτους. Η επιδημιολογική πορεία, με διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι κλειδί για να περάσουμε από την πρώτη, στην δεύτερη φάση. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο τέλος Μαΐου, ενώ για την πρωτοβάθμια στις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» και στο ereportaz, ότι «Όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πότε οι ειδικοί κρίνουν ασφαλές τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα σχολεία. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.»

Κεραμέως: Πιθανή παράταση της σχολικής χρονιάς

Πολύ πιθανή είχε χαρακτηρίσει χθες την παράταση της σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο» διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν θα φτάσει πέραν του τέλους Ιουνίου». Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας είπε ότι πιθανότατα θα υπάρξει έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα αλλά όχι για όλες τις βαθμίδες.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά την επίπτωση της επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στην πορεία της πανδημίας και μόνο αν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μόνο αν η άρση ενός μέτρου δεν οδηγήσει σε εξάπλωση της covid-19 θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δούμε ένα μέτρο να επανέρχεται. Ούτως ή άλλως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο και θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει αρκετές φορές ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον τρόπο μετάβασης στην επόμενη ημέρα η άποψη των επιστημόνων. Το γεγονός ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ήταν θετικός στην επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι πολύ πιθανό να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι «μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά στον ιό και είναι η λιγότερο ευπαθής, είναι τα μικρά παιδιά».

Τι θα γίνει με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάστηκαν το τελευταίο διάστημα διαφορετικά σενάρια για την επιστροφή στα θρανία με μόνο βέβαιο την επανέναρξη μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Το πρώτο προέβλεπε επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τα Γυμνάσια και την Α’ και Β’ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά. Το δεύτερο σενάριο ήταν το άνοιγμα των τριών παραπάνω βαθμίδων (πλην της Γ’ Λυκείου) ταυτόχρονα, την 1η Ιουνίου, με παράταση του έτους για τρεις εβδομάδες. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση μετά το ζύγισμα όλων των δεδομένων αφορά τις δύο φάσεις, μία για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης στις 11 και 25 Μαΐου.

Είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σενάριο που άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ. Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που γονείς επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, φοβούμενοι κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στο σπίτι τους. Πάντως έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση να υπάρξει ένας άγραφος κανόνας να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τα παιδιά -του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου- αν αποφασίσουν να μην τα στείλουν στα σχολεία οι γονείς.

Όπως είχε δηλώσει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» και στο ereportaz, «Έχει ιδιαίτερη αξία ότι οι μαθητές της Γ´ Λυκείου γνωρίζουν ήδη τη σημαντικά μειωμένη ύλη αλλά και την πρόθεση του υπουργείου να διενεργήσει τις Πανελλαδικές εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά στις συνήθεις ημερομηνίες των εξετάσεων και να αποφύγουμε τον Σεπτέμβριο. Και βέβαια να δώσουν οι μαθητές εξετάσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποφυγής συνωστισμού».

Η κ. Ζαχαράκη επίσης είπε: «Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η πρώτη αυτή εφαρμογή της στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία μέσα από την τεράστια προσπάθεια εκπαιδευτικών και την ανταπόκριση των μαθητών και οπωσδήποτε αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον».

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ