Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το σκάνδαλο της Akazoo, ο mister TV QUIZ και οι επενδυτές θύματα

Το έργο είναι παλιό και πολυπαιγμένο. Εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με πειραγμένα οικονομικά βαφτίζονται «success stories», τραβούν με διάφορους τρόπους την προσοχή των ΜΜΕ, που τις προβάλλουν ως το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα, εν συνεχεία προσελκύουν σοβαρούς ή σοβαροφανείς επενδυτές και στο τέλος καταλήγουν να εισάγονται σε οργανωμένες αγορές ως «penny stocks» ή αλλιώς για φραγκοδίφραγκα, με τους αρχικούς ιδιοκτήτες να ξεφορτώνουν τα «σαπάκια» στους μικροεπενδυτές.

Του Θανάση Κουκάκη

Σ’ αυτή την αλληλουχία γεγονότων κερδισμένοι είναι εκείνοι που συστήνουν και διοικούν τις εν λόγω επιχειρήσεις και οι μεγάλοι χαμένοι οι επενδυτές που αποκτούν τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών, στηριζόμενοι στα πλαστά εικονικά στοιχεία που τους έχουν σερβίρει.

Στις αρχές της εβδομάδας η Quintessential Capital Management (QCM), το αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που έγινε γνωστό στην Ελλάδα όταν απεκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie, «ξεμπρόστιασε» μια ακόμη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που κάνει διεθνή καριέρα και φέρεται να έχει εξαπατήσει εκατοντάδες επενδυτές. Πρόκειται για την εταιρεία Akazoo που δραστηριοποιείται στον χώρο της streaming μουσικής και η οποία από το προηγούμενο φθινόπωρο διαπραγματεύεται στον Nasdaq, στην τεχνολογική αγορά του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η Quintessential Capital Management αποκάλυψε στοιχεία που δείχνουν πως ο βασικός μέτοχος της Akazoo ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος και ο CEO της εταιρείας, Απόστολος Ζερβός  άτομα τα οποία όπως τα περιγράφει έχουν «σκιές» στον πρότερο επιχειρηματικό τους βίο  εξαπάτησαν τους επενδυτές εξωραΐζοντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Μεταξύ άλλων το αμερικανικό fund υποστήριξε πως τα στοιχεία για τους χρήστες, τους συνδρομητές, τα έσοδα και τα κέρδη της Akazoo διογκώθηκαν, πως η υπηρεσία streaming μουσικής της Akazoo αποδείχτηκε πως είναι διαθέσιμη σε ελάχιστες χώρες.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Οι αποκαλύψεις της Quintessential Capital Management για την απάτη της Akazoo οδήγησαν άμεσα στην κατάρρευση της μετοχής της εταιρείας, αλλά και στην υποβολή ομαδικών αγωγών κατά της διοίκησής της από αμερικανικά δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν μικροεπενδυτές. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα δικηγορικά γραφεία κάλεσαν με ανακοινώσεις τους άτομα με εσωτερική πληροφόρηση για την υπόθεση να συμβάλλουν στην έρευνα και να αποκομίσουν έως και το 30% των χρημάτων που θα ανακτηθούν! Τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος είναι ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ. Η Akazoo ανήκε στην InternetQ πριν συγχωνευθεί με την αμερικανική εταιρεία Modern Media Acquisition Corp και εισαχθεί στον Nasdaq και η QCM αποδίδει στον Δημητρόπουλο κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο.

Άλλωστε, ο Δημητρόπουλος είχε απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα το 2015, όταν η εταιρεία του InternetQ που από το 2010 διαπραγματευόταν στην αγορά AIM του Λονδίνου, είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης εν μέσω δημοσιευμάτων πως εξαπατούσε τους επενδυτές. Για να μην έχει κυρώσεις και βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις ο ίδιος έκανε δημόσια πρόταση και έβγαλε τις μετοχές της InternetQ από τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινώνησε η «ΜΠΑΜ» περιέγραψαν τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο ως ικανό, αλλά και τυχοδιώκτη επιχειρηματία. Με πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό από το ALBA ο Δημητρόπουλος εργαζόταν για την Alpha Finance, μέχρι που αποφάσισε να κάνει δικές τους δουλειές. Ετσι, το 2000 ίδρυσε την InternetQ, μια εταιρεία που σχεδίαζε ιστοσελίδες και η οποία αναπτύχθηκε στο εξωτερικό όταν έλαβε χρηματοδότηση το 2005 από την NBGI Private Equity. Η InternetQ «απογειώθηκε» το 2010 όταν έβαλε την InternetQ PLC στην αγορά AIM του Λονδίνου αντλώντας 6,8 εκατ. λίρες.

Παράλληλα, ο Δημητρόπουλος φέρεται να ασχολήθηκε με εταιρείες που κέρδιζαν από υψηλές τηλεφωνικές χρεώσεις μέσω τηλεοπτικών παιχνιδιών «quiz», τα οποία μετά από διαδοχικές καταγγελίες απαγόρευσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Τις σχετικές δραστηριότητες φέρεται να ανέπτυξε και εκτός Ελλάδος σε αγορές όπως η Σερβία, που το νομοθετικό πλαίσιο δεν ήταν επαρκώς διαμορφωμένο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος είναι πολύ δραστήριος στο real estate και πως μέσω εταιρειών συμφερόντων του είχε αποκτήσει τα χρόνια της κρίσης πολλά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος φέρεται να διαθέτει πλήθος εταιρειών από τον Παναμά μέχρι την Κύπρο, οι οποίες έχουν φορολογική έδρα σχεδόν σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους.

Διευθύνων Σύμβουλος με παρελθόν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo, Απόστολος Ζερβός, είναι ένα ακόμη πρόσωπο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών. Και ο ρόλος του δεν είναι τυχαίος. Ο σπουδαγμένος στο Yale CEO της Akazoo ήταν Chief Strategy Officer InternetQ PLC από το 2010 έως το 2015, ήταν το πρόσωπο που προωθούσε στα Media την Akazoo ως μια από τις πλέον ανταγωνιστικές παγκοσμίως στο χώρο της και εκείνος που την έτρεχε σε καθημερινή βάση.

Ο ίδιος πριν αναλάβει την Akazoo ως στέλεχος της InternetQ είχε διατελέσει στέλεχος της «αμαρτωλής» Velti (Senior Manager, Innovation το διάστημα 20082010). Η Velti ήταν μια ακόμη εταιρεία πως υπάρχει η υποψία εικονικών συναλλαγών μεταξύ της Akazoo και ξένων εταιρειών κελυφών και πως η εταιρεία δεν διαθέτει τα γραφεία και το προσωπικό που παρουσιάζει.

Ακόμη, η Quintessential Capital Management άφησε να εννοηθεί πως πέραν του φτιασιδώματος των οικονομικών καταστάσεων τα στελέχη της διοικητικής ομάδας της Akazoo έχουν εμπλακεί σε φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Ενδεικτικός, άλλωστε είναι και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο η Akazoo τον Σεπτέμβριο του 2019, αντλώντας 55 εκατ. δολάρια! Αυτό δεν έγινε μέσω δημόσιας εγγραφής, αλλά μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με μια εταιρείακέλυφος μετρητών (cash sell), κάτι που όπως υποστηρίζεται είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει πλήρης οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία.

Έτσι, σχεδόν επτά μήνες μετά και ενώ η Akazoo είχε ήδη προσελκύσει επενδυτές που τοποθέτησαν σε αυτή τις οικονομίες τους, διαπιστώθηκε πως τα 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες που η εταιρεία υποστήριζε πως διέθετε και τα έσοδα 140 εκατ. δολαρίων, τα οποία δήλωνε και τα οποία υποστήριζε πως αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως, ήταν εικονικά και στη φαντασία εκείνων που παραπλάνησαν τους επενδυτές.

Στη βάση αυτή ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM, χαρακτήρισε την Akazoo ως «ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της». Προς επίρρωση αυτού παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Akazoo έχει «κάψει» σχεδόν 20 εκατ. δολάρια μετρητά μέσα σε 4 χρόνια, ενώ φέρεται να έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατ. δολάρια λογιστικό κέρδος.

Η μπάλα στην εξέδρα

Δεδομένου ότι οι αποκαλύψεις της Quintessential Capital Management ήταν πολύ συγκεκριμένες θα περίμενε κανείς πως η Akazoo θα απαντούσε άμεσα και αναλυτικά σε κάθε μια από αυτές. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Η διοίκηση της Akazoo ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα τη δημιουργία επιτροπής που θα ερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες. Των εργασιών της επιτροπής θα εποπτεύσει η νομική εταιρεία Latham & Watkins LLP, η οποία θα λειτουργήσει και ως νομικός σύμβουλος.

Σε σχετική ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές, η Akazoo υποστηρίζει πως «δεν έχει κανένα λόγο να πιστέψει την ακρίβεια των αναφορών της Quintessential Capital Management». Συστήνει, δε, στους μετόχους της να είναι προσεκτικοί με τις πληροφορίες που περιέχει η αναφορά της QCM και τις οποίες τις χαρακτηρίζει ως «γνώμες και εκτιμήσεις». Σημειώνει, μάλιστα, ότι στόχος των αποκαλύψεων της QCM ήταν να πλήξει τη μετοχή της Akazoo και τους μετόχους της. Πάντως, αναφέρει πως «με στόχο να διασφαλιστεί η διαφάνεια και προς άρση κάθε επιφύλαξης, η ειδική επιτροπή θα διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο με τη βοήθεια των συμβούλων της».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ