Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Δημήτρη Καραγεωργόπουλο και την ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο facebook, το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας τροφίμων «My Market» στην Πάτρα απέλυσε εργαζόμενό της επειδή ανάλωσε ληγμένο προϊόν.
Όλη η ανάρτηση του κ. Καραγεωργόπουλου
«Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» καταγγέλλει την αλυσίδα καταστημάτων «My Market», η οποία έδιωξε εργαζόμενο στην Πάτρα με μόνο «έγκλημά» του….την κατανάλωση (εντός του καταστήματος) ληγμένου προϊόντος (κρουασάν) που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων.
Ο Εργαζόμενος απασχολείτο επί 3,5 χρόνια στο κατάστημα και το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή 30 Απριλίου 2020, όπου κλήθηκε από τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή του υποκαταστήματος, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με φωνές και κατηγορίες περί «κλοπής» (;;;), να υπογράψει την παραίτησή του προκειμένου να μην έχει ποινικές κυρώσεις για την (εντός καταστήματος) ανάλωση ληγμένων προϊόντων.
Πρόκειται για μια απάνθρωπη, ανήθικη και παράνομη ενέργεια εταιρείας, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων κατέγραφε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους τζίρους της και απασχολούσε μέρος του προσωπικού με υποδηλωμένη απασχόληση, εκμεταλλευόμενη τις πρόσφατες απορρυθμίσεις του εργατικού δικαίου και τα ωράρια «λάστιχο» στον κλάδο. Σήμερα ξεφορτώνεται συναδέλφους χωρίς αποζημίωση με ευτελή προσχήματα και εκβιαστικές μεθόδους.
Είναι κοινός τόπος στα Σούπερ Μάρκετ ό,τι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας (250-500€), υποκύπτουν τακτικά στο «αμάρτημα» ανάλωσης ληγμένων προϊόντων, αφού η ανέχεια τους οδηγεί σε τέτοιου είδους «αμαρτήματα» εντός του εργασιακού χώρου, την ίδια στιγμή που η αξιοπρέπεια τους εμποδίζει (επί του παρόντος) να βουτήξουν στους κάδους των σκουπιδιών και να αναλώσουν τα ίδια (πεταμένα) προϊόντα μετά τη λήξη της βάρδιάς τους.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβουν αποφασιστικά προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση αυτή της καραμπινάτης περίπτωσης εξαναγκασμού εργαζόμενου σε παραίτηση, με σκοπό η εταιρεία να ξεφορτωθεί εργαζόμενους και ταυτόχρονα να γλυτώσει την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης.
Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και ο εκφοβισμός.
Το επόμενο διάστημα πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούμε εργαζόμενους του κλάδου αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα Σούπερ Μάρκετ, με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας αντίστοιχους της υπερκερδοφορίας του κλάδου, ώστε να μην αναγκάζονται συνάδελφοι να αναλώνουν ληγμένα προϊόντα στις βάρδιες ή ακόμα χειρότερα να οδηγούνται στους κάδους σκουπιδιών για να επιβιώσουν.»
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό