Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

«Βόμβες» για την ομάδα Παπαγγελόπουλου

Το παρασκήνιο πίσω από τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, οι κομβικές καταθέσεις, η «συμμορία», τα δημοσιεύματα, ο εκβιασμός και οι ηχογραφημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο Σάμπυ Μιωνή.

Του Πέτρου Κουσουλού

Επτά νέα αδικήματα, μερικά εκ των οποίων ιδιαίτερα σοβαρά (όπως εκείνο της σύστασης συμμορίας, εκβίασης και δωροληψίας) για υποθέσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με τη Novartis έδειξαν οι καταθέσεις των κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου, Γεωργίας Τσατάνη και Σάμπι Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τη θέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και των φερόμενων ως συνεργών του. Η επικύρωση του διευρυμένου κατηγορητηρίου λαμβάνει χαρακτήρα τυπικού ζητήματος από την Ολομέλεια της Βουλής και ανοίγει τη βεντάλια μιας υπόθεσης για την οποία η «Μ» εδώ και μήνες είχε αποκαλύψει ότι όζει από έντονο παραθεσμικό άρωμα.

Σχετικά Άρθρα:

Παπαγγελόπουλος: «Η επανέναρξη της Novartis πριν την άρση μέτρων είναι εγκληματική πράξη»

Προανακριτική Novartis: Ο Νίκος Παππάς καταθέτει

Novartis: Η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου

Novartis: Τι καταθέτει ο Σάμπι Μιωνή

Novartis: Το απόγευμα η κατάθεση της Κελέση

 

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι οι ημέρες και τα έργα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος εμφανίζεται να είχε στήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό ο οποίος εξυπηρετούσε πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες, έχοντας ως αρωγούς εισαγγελικά και δημοσιογραφικά «πιστόλια». Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου που υπέγραψαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός «επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. Συγκεκριμένα, φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα αποστέλλοντάς τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται, μάλιστα, να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους». Σημειώνεται ότι την ίδια τακτική είχαν αποκαλύψει για την υπόθεση Novartis οι εισαγγελείς κ.κ. Αγγελής και Ράικου. Ο μεν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε κατονομάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για τη διαβόητη συνάντηση της Βιέννης ως υποκινούμενο από τον Παπαγγελόπουλο, η δε κ. Ράικου έκανε λόγο για στοχοποίησή της από την εφημερίδα «Documento», η οποία είχε ως στόχο να την οδηγήσει σε παραίτηση από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Οι καταθέσεις

Στην κατάθεσή της η πρώην εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, η οποία πρώτη είχε καταγγείλει τις μεθόδους Παπαγγελόπουλου επί ημερών της παντοδυναμίας του ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός επιθυμούσε διακαώς να της αφαιρεθεί ο φάκελος της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου. Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο διαβόητος «Ρασπούτιν» την είχε απειλήσει ότι δεν συμμορφωθεί προς την υπόδειξη, δεν θα κάνει αυτή Χριστούγεννα με την οικογένειά της. Εν συνεχεία, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Βαξεβάνης δημοσίευσε άρθρο σε βάρος της εισαγγελέως, ενώ κατέθεσε καταγγελία εις βάρος της και ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα εις βάρος της, η οποία αρχειοθετήθηκε την 22-12-2015. Μάλιστα, η πρώην εισαγγελέας κατέθεσε ότι μετά την φερομένη τηλεφωνική ανακοίνωση του Παπαγγελόπουλου αφαιρέθηκε από αυτήν η αστυνομική προστασία που της είχε παρασχεθεί από την Πολιτεία, ενώ στις 13 Οκτωβρίου 2016 σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στην οικία της.

Ιδιαίτερα κομβική για να ξετυλιχτεί το κουβάρι ήταν η κατάθεση στη Βουλή αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή, ο οποίος περιέγραψε ένα δικαστικό και δημοσιογραφικό βραχίονα υπό τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αφού αρχικά προκάλεσε (μέσω δημοσιευμάτων) έρευνα σε βάρος του αλλά και στενών του συνεργατών (Παπασταύρου-Μεταξά) στη συνέχεια φέρεται να ζητούσε 350.000 ευρώ για να σταματήσουν οι έρευνες και να αποσυρθούν τα εντάλματα σύλληψης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιωνή κατήγγειλε ότι σε ανοιχτή αντιδικία που είχε με τον κ. Φιλιππάκη και Τάρκα παρενέβη ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Παπαγγελόπουλο.

Στη συνάντηση εκείνη ουσιαστικώς συζητήθηκαν ανοικτές ποινικές υποθέσεις του κ. Μιωνή και συνεργατών του με την ελληνική Δικαιοσύνη. Σε αυτήν τη συζήτηση ζητήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο να δώσει ο κ. Μιωνή χρηματικά ποσά ως έξοδα στον κ. Φιλιππάκη, αλλιώς δεν θα έκλειναν οι ποινικές υποθέσεις και θα συνεχίζονταν οι διώξεις σε βάρος του και των συνεργατών του. Εν συνεχεία, το ποσό αυτό προσδιορίστηκε από τον κ. Φιλιππάκη στα 350.000 ευρώ και υπεγράφη και ιδιωτικό συμφωνητικό τον Μάρτιο του 2018 με το οποίο αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις που εξαρτώντας από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη! Κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας: «…Οι κύριοι Φιλιππάκης και Τάρκας για να μου αποδείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους, δεσμεύθηκαν εγγράφως ότι θα έκλειναν οριστικά τις ανοιχτές ποινικές δικαστικές μας υποθέσεις εντός τριών μηνών. Ποιες υποθέσεις; Αυτές που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει: εγκληματική οργάνωση, την ποινική δίωξη του Καλλούδη και τα θέματα του Αγγελου Μεταξά. Μεγαλύτερη απόδειξη από τη λειτουργία της συμμορίας από αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να υπάρχει. Μας το υπέγραψαν κιόλας. Ο Φιλιππάκης δηλαδή και ο Τάρκας βεβαιώνουν, εγγράφως, ότι θα κλείσουν όλες οι εκκρεμείς δικαστικές μου υποθέσεις με συγκεκριμένα, μάλιστα, δικονομικά βήματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι θεωρούσαν ότι έλεγχαν, -προφανώς μέσω του Παπαγγελόπουλου- κάποιους από τους δικαστικούς μηχανισμούς. Απίστευτα πράγματα, απίστευτα. Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ.»

Επιπλέον, οι 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν υπόψη τους και την ιδιαίτερα σημαντική κατάθεση τού πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος επεσήμανε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος άσκησε πίεση σε βάρος του σε τέσσερις υποθέσεις που χειριζόταν και συγκεκριμένα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σε υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, στην υπόθεση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του κ. Αλαφούζου και στην φορολογικό έλεγχο της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Κυρανάκης: Ισχυρές ενδείξεις για σοβαρά αδικήματα

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Μέλος της προανακριτικής επιτροπής είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τον οποίο η «ΜΠΑΜ» αναζήτησε και για τις εξελίξεις που αναμένονται μας τόνισε: «Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται το 10ήμερο, μέσα στο οποίο η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, οι ενδείξεις είναι πολλές και ισχυρές τόσο για νέα, σοβαρά αδικήματα από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και για άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, τα οποία είναι πιθανό να λειτούργησαν σαν συναυτουργοί, γι’ αυτό και στο κατηγορητήριο υπάρχει το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε για την υπόθεση, από τους νέους μάρτυρες που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή».

Νέα στοιχεία από Μιωνή: «Θέλω να πάνε φυλακή»

Σάμπυ Μιωνή

Την πρόθεσή του να βρεθεί εκ νέου ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής και να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία-ντοκουμέντα που αποδεικνύουν όλα όσα έχει αναφέρει, δηλώνει, μέσω του περιβάλλοντός του, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή στη «Μ».

Πρόκειται για απομαγνητοφωνημένους διαλόγους αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν τι ακριβώς ειπώθηκε, τι απαιτήθηκε και τι ζητήθηκε από τον πρώην υπουργό προκειμένου να επιλυθεί η ιδιωτική του δικαστική διαφορά με τον όμιλο της εφημερίδας «δημοκρατία» που αποτελούσε την βασική προϋπόθεση προκειμένου να σταματήσουν οι δικαστικές έρευνες σε βάρος του.

«Τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή του θα προκαλέσουν σεισμό και γι’ αυτό το λόγο μέσω υπομνήματος θα ζητήσει να κληθεί εκ νέου από την επιτροπή». Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χ. Μαστοραντωνάκης διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατονομάστηκαν από τον επιχειρηματία στη μήνυσή του, ωστόσο αναμένεται να παραδώσει τη σκυτάλη στην επιτροπή η οποία θα καλέσει τους εμπλεκόμενους ως υπόπτους.

Τα νέα αδικήματα

Τα νέα αδικήματα, βάσει της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, είναι:

  1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ. 1 ΠΚ).
  2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ).
  3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ).
  4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ).
  5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ).
  6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς).
  7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ. 5).

Η προανακριτική καλεί ως υπόπτους Τουλουπάκη, εκδότες και δημοσιογράφους

Του Παντελή Περιβολάρη

την κλήση προσώπων από τον χώρο του Τύπου αλλά και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι φέρονται ως συμμέτοχοι σε αδικήματα για τα οποία προκύπτει ποινική ευθύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προχωρά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής μετά την επικείμενη διεύρυνση του κατηγορητηρίου που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 13 Μαΐου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο κύβος ερρίφθη για τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γιάννη Φιλιππάκη, τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τάρκα, τη Γιάννα Παπαδάκου αλλά και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Άπαντες και άπασες αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι από την Προανακριτική για να παράσχουν τις δικές τους εξηγήσεις. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει τα μέλη της Επιτροπής θεωρείται δεδομένο ότι στο τελικό πόρισμα που θα εκδοθεί θα καταγράφεται λεπτομερώς ο ρόλος που τους αποδίδεται ως «συνεργοί» του Δ. Παπαγγελόπουλου και θα ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για την οποία τον τελευταίο λόγο θα έχει η Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι θα παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο.

 

Αλέξανδρος Τάρκας
Μιώνη
Ελένη Τουλουπάκη
Ξένη Δημητρίου
Γιάννης Φιλιππάκης
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

 

Όπως σχολίαζε στη «Μ» μέλος της Προανακριτικής με ιδιαίτερη γνώση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί η διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τα νέα αδικήματα τα οποία έχουν προκύψει μετά τις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών αλλά και του επιχειρηματία, Σάμπι Μιωνή, επιταχύνουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανεύρεση των φυσικών αυτουργών. Ως γνωστόν, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ελέγχεται ως ηθικός αυτουργός για μια σειρά από πράξεις. όπως δωροληψία, εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας, κ.λπ. «Όμως, για να υπάρχει ηθικός αυτουργός πρέπει να υπάρχουν και φυσικοί αυτουργοί. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να σταθεί κατηγορία», έλεγε χαρακτηριστικά.

Δύσκολη η θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς

Η υπό διαμόρφωση κατάσταση δυσχεραίνει ιδιαιτέρως τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ήδη ελέγχεται από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη). Η σχεδόν βέβαιη κλήση της από την Προανακριτική ως ύποπτης για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει τριγμούς εξαιτίας του θεσμικού της ρόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η κ. Τουλουπάκη έχει αναβάλει την προσέλευσή της στη Βουλή επικαλούμενη διάφορους λόγους, ενώ στη συνέχεια προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι εξελίξεις, όμως, από εδώ και στο εξής αναμένεται να είναι ταχύτατες καθώς σκοπός της Προανακριτικής είναι στο άμεσο μέλλον να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει καταθέσει μήνυση κατά της κ. Τουλουπάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο γι’ αυτό ακριβώς το αδίκημα, δηλαδή, την κατάχρηση εξουσίας.

Σύσταση συμμορίας

Την ίδια στιγμή, η επικείμενη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και το αδίκημα της σύστασης συμμορίας θα φέρει στην αίθουσα της Προανακριτικής και γνωστά πρόσωπα από τον χώρο των media. H κατηγορία βασίζεται σε όσα εξέθεσε στα μέλη της Επιτροπής ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή. Η «Μ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας θα δηλώσει την πρόθεσή του να καταθέσει εκ νέου στην Προανακριτική και να συνεισφέρει ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιωνή ενέπλεξε σε υποθέσεις εκβιασμού αλλά και δωροληψίας τον εκδότη της «Δημοκρατίας» και δύο δημοσιογράφους.

Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου θα πρέπει να έχουν επιστρέψει όλοι οι βουλευτές στην Αθήνα και να βρεθεί ένας τρόπος να ψηφίσουν χωρίς να δημιουργηθεί συγχρωτισμός στο κοινοβούλιο από την ταυτόχρονη παρουσία 300 ανθρώπων στην αίθουσα. Αυτό προβλέπεται να γίνει τις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Μέχρι τότε η Προανακριτική επιτροπή θα λειτουργήσει με τους μάρτυρες που εξετάζονται. Η κ. Δημητρίου θα ολοκληρώσει την κατάθεσή της μεθαύριο Τρίτη και η επόμενη συνεδρίαση θα έχει ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα κληθεί να καταθέσει ο Παύλος Πολάκης και σε αυτή την κατάθεση οι τόνοι θα είναι πολύ υψηλοί.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ