Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Οδηγίες Κομισιόν για τουρισμό – Μάσκες, voucher και εφαρμογές εντοπισμού κρουσμάτων

Η Κομισιόν, παρουσίασε σήμερα ένα πακέτο προτάσεων προς τους ταξιδιώτες των κρατών – μελών της ΕΕ για να γινει μια ασφαλής και συντονισμένη επανεκκίνηση του τουρισμού μετά το lockdown της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα:

Η Κομισιόν «ξεκλειδώνει» τον τουρισμό – Κρίσιμη μέρα σήμερα για την Ελλάδα

TUI: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχει «καλές πιθανότητες» να ανοίξει σύντομα για τουρισμό

Jerusalem Post: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης τουρισμού

Στόχος της Κομισιόν, σύμφωνα με το κείμενο, είναι να προσφέρει στους πολίτες «την ευκαιρία για την αναγκαία χαλάρωση και τον καθαρό αέρα», καθώς «αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να ξαναβρεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, εντός της χώρας τους ή εκτός συνόρων, με ασφάλεια και με τα αναγκαία προληπτικά μέτρα».

Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:

Άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα

Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια αποτελούν κλειδί για τον τουρισμό. Τα κράτη – μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.

Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων τριών κριτηρίων:

1. Επιδημιολογία, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC.

2. Τη δυνατότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί.

3. Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.

Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνει η Επιτροπή: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές ή τις χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, για όλους τους πολίτες της ΕΕ και όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Ασφαλής αποκατάσταση υπηρεσιών μεταφοράς σε όλη την ΕΕ για εργαζόμενους – επιβάτες
Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών. Δίδεται μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν, επίσης, ενδείξεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.

Eπαναλειτουργία των τουριστικών υπηρεσιών

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.

Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία, επαρκή χωρητικότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση, παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να διαμείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας των εφαρμογών εντοπισμού
Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανές εστίες μόλυνσης και όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Τέτοιες εφαρμογές ανίχνευσης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.

Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούν. Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.

Τα voucher ως για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοίo) ή οργανωμένα ταξίδια.

Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τα προαιρετικά vouchers πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν.

Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα ταξιδιωτικό πακέτο με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης να μπορούν να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

Το προτεινόμενο σχέδιο της Ελλάδας στην ΕΕ για τον τουρισμό

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε έγγραφο με τις προτάσεις της για το άνοιγμα του τουρισμού, όπου περιγράφει αναλυτικά τις «κοινές προσεγγίσεις και αρχές για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας».

Τα βασικά σημεία του Ελληνικού σχεδίου:

  • Ενιαία και ελεύθερη αγορά μέσα στην Ευρώπη.
  • Άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού με στόχο τα ταξίδια μέσα στις χώρες της ΕΕ έως και τις 15 Ιουνίου, χωρίς διακρίσεις εθνικοτήτων.
  • Ταυτόχρονη μετακίνηση με μέσα οδικώς, αεροπορικά, σιδηροδρομικά ή ακτοπλοϊκά.
  • Επίτευξη διαγνωστικών τεστ στην χώρα φιλοξενείας κατά την άφιξη κλαι στην χώρα προέλευσης κατά την επιστροφή, δημιουργία ψηφιακού πιστοποιητικού υγείας τόσο και ευελιξία στις κρατήσεις.
  • Χρηματοδότηση της ΕΕ διαγνωστικών τεστ και προγραμμάτων έγκυρης ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες.
  • Έγκυρη καταγραφή των κρουσμάτων σε κάθε χώρα, με σκοπό την επιβολή σωστών περιορισμών.
  • Η ΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει συζητήσεις για τους ταξιδιώτες χωρών εκτός ΕΕ.
  • Άμεση οικονομική ενίσχυση στα κράτη-μέλη, ταχεία κινητοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού δοκιμών, ενίσχυση υγειονομικής περίθαλψης, γρήγορη δημιουργία εναρμονισμένων πρωτοκόλλων για ταξίδια χωρίς διακρίσεις.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ