Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Άρση μέτρων: Σήμερα η απόφαση που θα καθορίσει πώς θα ταξιδεύουμε

Σήμερα, Παρασκευή, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το υγειονομικό πλαίσιο που θα διέπει τα μέσα μεταφοράς και θα καθορίζει πώς θα ταξιδεύουμε από εδώ και πέρα.

Η απόφαση θα περιλαμβάνει τους κανόνες, που θα πρέπει να ακολουθούν οι επιβάτες στα αεροπλάνα, πόσοι και πώς θα μπαίνουν στα πλοία αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιβίβαση σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ και σε τρένα.

 

Σχετικά Άρθρα:

Jerusalem Post: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης τουρισμού

Άρση μέτρων: Ποιες μετακινήσεις σε νησιά επιτρέπονται από σήμερα

Απελευθέρωση μετακίνησης προς τα νησιά: Τα 3 στάδια

 

Σήμερα, εν τω μεταξύ, λήγει και η απαγόρευση πτήσεων για σειρά χωρών και σταδιακά η χώρα μας θα αρχίσει να δέχεται ξένους επισκέπτες. Ήδη η Lufthansa ανακοίνωσε πως από 18 Μαΐου αρχίζει τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα και στις 25 Ιουνίου η Air Canada.

Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι αλλιώς θα ανοίξουν οι πτήσεις για χώρες με παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ με την Ελλάδα και αλλιώς με χώρες που έχουν πολλά κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει κάποιου είδους πιστοποιητικό υγείας ή τεστ για κορωνοϊό πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τουρίστες με προορισμό τη χώρα μας.

Τις σχετικές αποφάσεις πρόκειται να λάβει ο πρωθυπουργός τα επόμενα 24ωρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη να «κλειδώσει» είναι και η πρώτη διακρατική συμφωνία για την άφιξη τουριστών και αυτή θα είναι πιθανότατα με το Ισραήλ. Η επιτυχία του πειράματος θα οδηγήσει πιθανώς και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, εκτιμά το υπουργείο Τουρισμού.

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης τουρισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post,  Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν τη δημιουργία μιας μεταξύ τους ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό.

Στο άρθρο της εφημερίδας γίνεται αναφορά και στις συνομιλίες αξιωματούχων των τριών χωρών με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Οι δηλώσεις του Πέτσα για τις μετακινήσεις

«Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει. Επομένως, όταν θα φτάσουμε σε ένα καθεστώς σχετικής εξομάλυνσης των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, θα υπάρχει μία αύξηση των επισκεπτών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Μετά από έναν-ενάμιση μήνα θα έχει φανεί αν θα έχουμε μία σημαντική κάμψη της πανδημίας, μία επιβράδυνση, όχι μόνο στην Ελλάδα, που έχουμε πάει σχετικά καλά, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε εκείνο το διάστημα.»

»Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να συγκρατήσουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε πιθανότητα αναζωπύρωσης. Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες με τα ταξιδιωτικά, υγειονομικά πρωτόκολλα. Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε  τους επισκέπτες της χώρας μας με ασφάλεια. Και βέβαια για τις  παρεμβάσεις που θα κάνουμε στα εργασιακά και στην οικονομία, για να στηρίξουμε επιχειρήσεις εποχικότητας που έχουν πληγεί, κυρίως του τουρισμού και της εστίασης.»

»Αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε. Γιατί όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα, ως μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό παγκοσμίως. Το βασικό, όμως, είναι ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να  χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα. Και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά κα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο.»

»Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.»

»Οι διμερείς συμφωνίες θα είναι ένα μέρος της λύσης του φετινού προβλήματος για τον τουρισμό, αλλά δεν θα είναι το κύριο, ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πλαίσιο συστάσεων και κατευθυντήριων γραμμών που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιητικό, υπό την έννοια ότι θέτει τους βασικούς κανόνες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούν όλα τα κράτη-μέλη για να μην υπάρχει κατακερματισμός. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Ελλάδα ότι υπάρχει, ως βασική αρχή, η αρχή της μη διάκρισης.»

»Δεν έχει δηλαδή σημασία ούτε το μέσο μεταφοράς ούτε η γειτνίαση, παρά μόνο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας που επισκέπτεσαι. Και επειδή η Ελλάδα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες και ένα Σύστημα Υγείας που δεν δέχθηκε πολλούς κραδασμούς είναι τώρα σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Είναι ένα καλό διαβατήριο αυτό για τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να σφραγίσουμε τις επόμενες ημέρες με τη συμπεριφορά μας στις παραλίες και σε όλους τους υπαίθριους χώρους.»

 

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ