Το σημερινό εξώφυλλο, της Κυριακής 24 Μαΐου του 2020, της πασίγνωστης αμερικανικής εφημερίδας New York Times είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα της covid-19 εποχής.
Αντί για τα συνηθισμένα άρθρα, φωτογραφίες ή γραφικά που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, σήμερα υπάρχει μόνο μια λίστα: μια μακρά, επίσημη λίστα με τα άτομα των οποίων οι ζωές χάθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ πλησιάζει στο μακάβριο ορόσημο των 100.000, αφού μέχρι τώρα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έχουν πεθάνει 97.048 άνθρωποι, οι συντάκτες του The Times σχεδιάζουν πώς να σηματοδοτήσουν την απίστευτη απώλεια.
Το Times Insider, που παρέχει πληροφορίες για τα παρασκήνια της δημοσιογραφικής δραστηριότητας της εφημερίδας, εξηγεί πως η βοηθός συντάκτης του γραφείου γραφικών, Σιμόν Λάντον, ήθελε να αντιπροσωπεύσει τον αριθμό με τρόπο που να μεταφέρει τόσο την απεραντοσύνη όσο και την ποικιλία των ζωών που χάθηκαν.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Άλλοι 1.260 θάνατοι σε ένα 24ώρο
Η κυρία Λάντον και οι συνάδελφοί της συνειδητοποίησαν ότι «τόσο μεταξύ μας όσο και στο ευρύ κοινό ανάγνωσης, υπάρχει λίγη κόπωση με τα δεδομένα».
«Γνωρίζαμε ότι πλησιάζαμε αυτό το ορόσημο», πρόσθεσε η κ. Λάντον. «Γνωρίζαμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογίσουμε αυτόν τον αριθμό».
Βάζοντας 100.000 κουκκίδες ή φιγούρες σε μια σελίδα «δεν λέει πραγματικά ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, τις ζωές που έζησαν, ή τι σημαίνει για εμάς ως χώρα», είπε η κ. Λάντον.
Έτσι, της ήρθε η ιδέα για την σύνταξη των νεκρολογιών και των αναγγελιών θανάτου των θυμάτων από την Covid-19, με πληροφορίες και αποσπάσματα που συνέλεξε από μεγάλες και μικρές εφημερίδες ολόκληρης της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Παρουσιάζει ως «πολιτικά χτυπήματα» στοιχεία μελετών των ΗΠΑ για να μην χάσει τις εκλογές
Ένας ερευνητής των Times, συνδύασε διάφορες πηγές στο διαδίκτυο για νεκρολογίες και ειδοποιήσεις θανάτου με την Covid-19 να αναφέρεται ως αιτία. Συγκέντρωσε λοιπόν μια λίστα με σχεδόν χίλια ονόματα από εκατοντάδες εφημερίδες.
Στη συνέχεια μια ομάδα συντακτών από όλη την αίθουσα ειδήσεων, εκτός από τρεις δημοσιογράφους μεταπτυχιακών φοιτητών, τους διάβασε και έλαβε φράσεις που απεικόνιζαν τη μοναδικότητα κάθε χαμένης ζωής:
«Άλαν Λαντ, 81 ετών, Ουάσινγκτον, μαέστρος με το “πιο εκπληκτικό αυτί”…»
«Θερίσα Ελόι, 63 ετών, Νέα Ορλεάνη, φημισμένη για την επιχείρησή της που κατασκευάζει λεπτομερείς καρφίτσες και κορσάζ…»
«Φλορέντσιο Αλμάζο Μοράν, 65 ετών, Νέα Υόρκη, “ένας στρατός από μόνος του”»
«Κόμπι Άντολφ, 44 ετών, Σικάγο, επιχειρηματίας και τυχοδιώκτης…»
Το εγχείρημα της κυρίας Λάντον δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί μόνο του, αλλά χρειάστηκε η βοήθεια πολλών ικανών εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Πάνω από 1,5 εκατομμύριο ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19
Ο Μαρκ Λέισι, ο εθνικός συντάκτης, είχε προειδοποιήσει τον Τομ Μπόντκιν, τον διευθυντή καλλιτεχνικού των The Times, ότι το ορόσημο των 100.000 νεκρών θα έρθει. «Ήθελα κάτι που οι άνθρωποι θα έβλεπαν πίσω σε 100 χρόνια και θα κατανοούσαν τον αριθμό θυμάτων που αντιμετωπίζουμε», είπε ο κ. Λέισι σε ένα email.
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι μια αναφορά στο στυλ εφημερίδων, που ενδιαφέρει αρκετά τον κ. Μπόντκιν. Για πολλά χρόνια από την έναρξη των εκδόσεων The Times το 1851, δεν υπήρχαν πρωτοσέλιδα, με τη σύγχρονη έννοια.
«Ήταν ένα είδος κειμένου με μικρά υπότιτλα», είπε ο κ. Μπόντκιν, περιγράφοντας εφημερίδες στα μέσα του 1800.
Ο κ. Μπόντκιν, είπε ότι δεν θυμάται κανένα πρωτοσέλιδο χωρίς εικόνες στα τελευταία 40 χρόνια που βρίσκεται στους The Times, «αν και υπήρξαν μερικές σελίδες με μόνο γραφικά», είπε, «Αυτό είναι σίγουρα ένα πρώτο στη σύγχρονη εποχή».
Διαβάστε επίσης:
Ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ των ηγετών «που ξεχωρίζουν στην κρίση» από τους New York Times
Μέσα στην εφημερίδα η λίστα συνεχίζεται, συνοδευόμενη και από ένα δοκίμιο του Νταν Μπάρι, δημοσιογράφου και αρθρογράφου της Times, αλλά κυρίως υπάρχουν ονόματα.
Πολλά ονόματα και πολλές ζωές που χάθηκαν.
Με πληροφορίες από τους New York Times
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό