Δύο θετικές εξελίξεις για χρονίως πάσχοντες ανακοινώνει αυτή την στιγμή σε συνέντευξη τύπου, ο Σπύρος Ζορμπάς πρόεδρος του δικτύου Ελλήνων φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, σύμφωνα με την ιατρική συντάκτρια του ereportaz Αλεξία Σβώλου.
Η πρώτη είναι ότι παρατείνεται έως τέλος Σεπτεμβρίου η άυλη συνταγογράφηση κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα διευκολυντικό για χρονίως πάσχοντες και ειδικότερα για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
Το αρχαιότερο μητρώο ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση στην Ευρώπη το κατέχει η Σουηδία. Κυκλοφόρησε επίσημα το 2001 και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους τους γιατρούς και τους ασθενείς. Δυστυχώς στην Ελλάδα το μητρώο ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση είναι στα σπάργανα.
Στην Ελλάδα οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχουν υπολογισθεί σωστά καθώς πλέον υπολογίζεται ότι υπάρχει 40% απόκλιση με τους ασθενείς να είναι 20.000 αντί για 12.000 ή 14.000 όπως ήταν η εκτίμηση μέχρι τώρα.
Βάσει και της αναλογίας με τη Σουηδία, χώρα με παρόμοιο πληθυσμο, όπου υπάρχει εξαιρετική καταγραφή των ασθενών και υπάρχουν 21.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση εκτιμάται ότι και στην Ελλάδα ζουν περίπου 20.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και όχι 12.000 όπως συνήθως αναφέρεται στις συνεντεύξεις τύπου.
«Η δημιουργία μητρώο ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα» όπως επισημαίνει εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Αλίκη Βρυέννιου.
Τα μητρώο ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και η δημιουργία ειδικών κέντρων στα νοσοκομεία αποτελούν απαραίτητες προυποθέσεις για να προωθηθεί η έρευνα για τα νέα φάρμακα.
Κατά τη διάρκεια του #μένουμε σπίτι και το «απαγορευτικό» οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ακολούθησαν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια να χάσουν πολλές επιβεβλημένες ιατρικές εξετάσεις για την παρακολούθηση του νοήματος τους καθώς και ιατρικά ραντεβού τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν πάντα στην περίπτωση τους με την τηλεδιάσκεψη.
Η δεύτερη θετική εξέλιξη είναι ότι από το συνήγορο του πολίτη πλέον απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι άνθρωποι με αναπηρία άνω του 80%, και όχι μόνο άτομα με τύφλωση ή με βαριά σωματική αναπηρία όπως ήταν μέχρι τώρα.
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό