Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Δεκαετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ εκδίδει η Ελλάδα – Στόχος το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,5%

Σε δεύτερη έξοδο στις αγορές μέσα σε διάστημα 60 ημερών προχωρεί σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μέσω της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Μετά την επιτυχημένη έκδοση της 15ης Απριλίου, οπότε μέσω επταετούς ομολόγου το δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,013%, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχωρεί σήμερα στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο κοντά στο 1,5%.

Του Θανάση Κουκάκη

Αυτός ο στόχος επικουρείται από το πρόγραμμα στήριξης κατά της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δημιουργούν μια θετική συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς μειώνουν τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και επιτρέπουν ο δανεισμός να παραμένει σε βιώσιμα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό πως τα χρήματα που θα τραβήξει σήμερα η Ελλάδα από τις αγορές θα αντληθούν με ένα χαμηλό επιτόκιο κοντά στο 1,5%, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,94%.

Έτσι, με τη νέα έκδοση χρέους το Δημόσιο δεν θα στηρίξει μόνον το ταμειακό του απόθεμα , το οποίο έχει μειωθεί το τελευταίο τετράμηνο, λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά θα εξασφαλίσει και ένα βιώσιμο χρέος μεσοπρόθεσμα. Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,38% και το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στις 169 μονάδες βάσης. Όλα συνηγορούν πως έως το τέλος του έτους η παρέμβαση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά ομολόγων θα οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα το spreadκαι τις αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στα 361,8 δισ. ευρώ και η μέση σταθμική διάρκειά του είναι τα 20,3 έτη. Το 18% του χρέους είναι στα χέρια ιδιωτών και το 82% Το 98,9% του ελληνικού χρέους είναι σε ευρώ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ