Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Φώφη Γεννηματά γράφει στην «ΜΠΑΜ»: Η προοδευτική ταυτότητά µας απάντηση στην κανονικότητα των λίγων

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά γράφει στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί για το Πρόγραµµα της Νέας Αλλαγής, που έχει προτεραιότητα την ανόρθωση της οικονοµίας, τη µείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ.

Άρθρο της Φώφης Γεννηματά

Kάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο καθαρό, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών, εις βάρος της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των ασθενέστερων. Απορρυθμίζονται συστηματικά και με σχέδιο οι εργασιακές σχέσεις. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμόζει το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός». Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας. Απουσιάζει η ουσιαστική μέριμνα για τους άνεργους. Η μεσαία τάξη έχει εγκαταλειφθεί. Κάθε ουσιαστικό μέτρο – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις – που την αφορά αναβάλλεται.

Οι μικρομεσαίοι αφήνονται έρμαιο στις τράπεζες, χρηματοδοτήσεις εξαγγέλλονται, αλλά υπονομεύονται στην πράξη από την επιμονή των τραπεζών σε υπερβολικά κριτήρια και εγγυήσεις, ακόμα και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια. Οι αγρότες είναι στο περιθώριο. Απουσιάζει ακόμα και η αναφορά για τα προβλήματα τους.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς

Ειδικά στον τουρισμό, η κυβέρνηση δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα . Ο ΦΠΑ μειώθηκε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα, όχι στην εστίαση ή στη διαμονή όπως είχαμε προτείνει. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Η μείωση του ποσοστού της Προκαταβολής Φόρου παραπέμφθηκε στον Ιούλιο και βλέπουμε. Και τα μόνα μέτρα που έμειναν, αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δουλεύουν ή θα δουλέψουν με μερική απασχόληση. Ο διαχωρισμός της χώρας σε τρεις υγειονομικές ζώνες χωρίς συγκεκριμένα σχέδια εγγύησης της ασφάλειας στην πράξη στις πιο αδύναμες περιοχές, μπορεί να τις καταδικάσει σε μαρασμό.

Εμείς λέμε κάτι διαφορετικό. Ότι το κοινωνικό συμβόλαιο θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Η οικονομική ύφεση είναι η αφορμή για να το ξαναγράψουμε. Με έναν νέο διάλογο, που φέρνει την εργασία πρώτη στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Απλά αντί να χρηματοδοτούμε εκ των υστέρων τα λουκέτα, την ύφεση ή τις offshore κάποιων, να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζομένους σήμερα. Το αποδείξαμε με το ενδιάμεσο πρόγραμμά μας «Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Χαμός – Μαλλιά κουβάρια Πρετεντέρης και Γεννηματά

Τώρα έχουμε μπροστά μας τη διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου μας για τη χώρα και την κοινωνία. Το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής. Που πρέπει να έχει προτεραιότητα την ανόρθωση της οικονομίας, τη μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ. Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη. Να επανασυνδεθούμε με τα μεγάλα ζητούμενα της ζωής κάθε ανθρώπου: την υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα δεν θα γραφτεί σε κλειστά δωμάτια. Τηρουμένων των συνθηκών θα αξιοποιήσουμε κάθε τεχνολογική δυνατότητα, με διαδικτυακές συζητήσεις, ασφαλείς συναντήσεις και εργαστήρια από το Ινστιτούτο μας, διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και ένα κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που θέλει να ακουστεί, να εκφραστεί, να προσφέρει στην Παράταξη. Με στόχο στα τέλη του Σεπτεμβρίου, να οργανώσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας συνδιάσκεψη.

Ήδη οι πρώτες μέρες εξόδου στη νέα πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα βρεθούν απροστάτευτοι σε λίγους μήνες, θα αναζητήσουν αποκούμπι, ένα ασφαλές και αξιόπιστο πολιτικό καταφύγιο, μια ανοιχτή πόρτα ανθρωπιάς, προόδου και δικαιοσύνης.

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι εκεί. Εκεί μας οδηγεί η πυξίδα των αξιών μας, της ιστορίας μας, της σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας, ώστε να δώσουμε ευκαιρίες ξανά, στους χαμένους της κρίσης, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους, σε όσους βιώνουν διακρίσεις και τίθενται ξανά στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Να μην επιτρέψουμε μια νέα βαρβαρότητα για τους πολλούς, μια νέα κανονικότητα για τους λίγους.

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις στον δρόµο προς τη συνδιάσκεψη

Η συνδιάσκεψη που είχε προγραμματίσει το Κίνημα Αλλαγής για τον περασμένο Μάρτιο ματαιώθηκε λόγο της πανδημίας, αλλά δεν ακυρώθηκε. Θα γίνει, με άλλους όρους και άλλες τεχνικές, όπως επιβάλλει η νέα πραγματικότητα. Συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις συνέδρια, συνδιασκέψεις συνεδριάζουν ομάδες σε συγκεκριμένους τομείς, της οικονομίας, της παιδείας κ.λπ, που δίνουν τα συμπεράσματά τους στους συνέδρους. Λόγω της πανδημίας η συνδιάσκεψη του ερχόμενου φθινοπώρου δεν θα μπορεί να διεξαχθεί με τους όρους των προηγουμένων ετών. Ο διάλογος, όμως, για τις θέσεις πρέπει να γίνει και στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε. Το ΚΙΝΑΛ είναι το πρώτο κόμμα που διαμορφώνει το σχέδιό του για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε η πρώτη ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Για μια Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα»

Η Φώφη Γεννηματά έκανε την αρχική εισαγωγική τοποθέτηση και κατόπιν ακολούθησαν τοποθετήσεις των

• Νίκος Χαραλαμπίδης – Επικεφαλής Greenpeace στην Ελλάδα

• Παναγιώτης Θεοφανόπουλος – τ. Διοικητής ΟΣΕ

• Αντώνης Μαυρόπουλος – Πρόεδρος Παγκ. Ομοσπονδίας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Σύμβουλος Γ. Γρ. ΟΗΕ

• Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής, Κίνημα Αλλαγής

• Γιώργος Αρβανιτίδης – Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής

• Γιώργος Αποστολόπουλος – Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής

• Ερωταπαντήσεις

• Χάρης Δούκας – Γραμματέας Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής.

Συντονιστής ήταν ο Πάρις Κουκουλόπουλος – Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής.

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη και μέλη του Κινήματος Αλλαγής έστελναν διαδικτυακά τις ερωτήσεις τους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές: «Πάρα τις ευρωπαϊκές πιέσεις για απολιγνητοποίηση, μέσα στο τρέχον έτος η Γερμανία προχώρησε σε εκτεταμένες επενδύσεις σε νέες μονάδες. Πώς το σχολιάζετε αυτό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τετελεσμένο απ την Ελλάδα για την παράταση χρήσης κάποιων δικών μας μονάδων;»

«Με την απολιγνητοποίηση προ των πυλών, και δεδομένου ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια, είναι μήπως η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την χρήση πυρηνικής ενέργειας; Δεδομένου, δε, ότι και η πλειοψηφία των γειτονικών μας χωρών έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις και επομένως είμαστε ήδη εκτεθειμένοι στον κίνδυνο τυχόντος ατυχήματος».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ