Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νουλέζας: Εσφαλμένη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος της δράστιδας με το βιτριόλι

Τη δική του τοποθέτηση για την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος της δράστιδας με το βιτριόλι έκανε ο δικηγόρος, Βασίλης Νουλέζας χαρακτηρίζοντάς την “εσφαλμένη”.

Ο γνωστός δικηγόρος έγραψε στο προφίλ του στο facebook:

Εσφαλμένη η ασκηθείσα ποινική δίωξη!

Για το κακούργημα της Απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Σε βάρος της δράστιδος με το βιτριόλι.
Εγκληματική ενέργεια με ιδιαίτερη ποινική απαξία η ρίψη καυστικού υγρού.

Η ρίψη οξέως στο πρόσωπο της 34χρονης στοιχειοθετεί υποκειμενικά και αντικειμενικά το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με βάση το. ισχύον νομικό πλαίσιο .
Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και το πλημμέλημα της Απείθειας άσκησε ο κΕισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος της ύποπτης 35χρονης που βαρύνεται με βαριές κατηγορίες φέρεται να έριξε το βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα που αναμένεται να απολογηθει ενώπιον του Ανακριτή .
Επιχειρώ μια νηφάλια ψύχραιμη νομική προσέγγιση .
Δεν είναι όμως κατα την γνώμη σημαντικής μερίδας του νομικού κόσμου και της κείμενης νομολογιας ορθός ο νομικός χαρακτηρισμός της απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο(πώς αποπειράθηκε να την δολοφονήσει?) από τόν Εισαγγελέα ποινικής δίωξης διότι δεν τεκμαίρεται ανθρωποκτόνος πρόθεση κατα της ζωής πάρα μόνον δόλος πρόκλησης βαριάς ανεπανόρθωτης σωματικής βλάβης δλδ προσβολή του εννόμου αγαθού της υγείας
Ηδράστρια που συνελήφθη προκάλεσε τέλεσε τελικώς αξιόποινα βαριά σωματική βλάβη που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών δέν είχε πρόθεση αφαίρεσης της ζωής του θύματος
Για την απόπειρα που υπάρχει σαφής διατύπωση αναφέρεται στο Άρθρο 42ΠΚ
Άρθρο 42 — Έννοια και ποινή της απόπειρας
1. Όποιος, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα, επιχειρεί πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης, τιμωρείται, αν το κακούργημα ή πλημμέλημα δεν ολοκληρώθηκε, με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83).2. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η κατά την προηγούμενη παράγραφο ελαττωμένη ποινή δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον υπαίτιο από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, μπορεί να του επιβάλει την ίδια ποινή με αυτήν που ο νόμος προβλέπει για την ολοκληρωμένη πράξη, εκτός από την ποινή του θανάτου.3. Το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ατιμώρητη την απόπειρα πλημμελήματος για το οποίο ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης όχι ανώτερη από τρείς μήνες.
Η νέα διατύπωση σημαίνει.
.1 H αλλαγή της διατύπωσης στην παρ. 1 του άρθρου 42 από «επιχειρεί πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης» με τη φράση «αρχίζει να εκτελεί την περιγραφόμενη στον νόμο αξιόποινη πράξη», φαίνεται να δημιουργεί κάποια ζητήματα, ιδίως με την κρατούσα στη νομολογία έννοια του πρώτου στοιχείου της απόπειρας (αρχή εκτέλεσης), αλλά, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, «προσδιορίζεται ειδικότερα με μεγαλύτερη σαφήνεια το περιεχόμενο της αρχής εκτέλεσης του εγκλήματος, ώστε να είναι πλέον σαφές ότι το έγκλημα μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε απόπειρα μόνο όταν έχει πραγματωθεί ένα τμήμα της αντικειμενικής του υπόστασης. Με τον τρόπο αυτό η ποινή της απόπειρας συναρτάται με την πράξη που έχει τελεστεί και όχι με τον δόλο του υπαιτίου. Η πραγμάτωση των όρων της αντικειμενικής υπόστασης, εξάλλου, δεν είναι νοητή μόνο στις περιπτώσεις που στον νόμο περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος τέλεσης της πράξης ή της παράλειψης, όπως λ.χ. συμβαίνει στα εγκλήματα της κλοπής ή της απάτης. Τούτο είναι εφικτό ακόμα κι όταν ο ακριβής τρόπος τέλεσης δεν περιγράφεται στον νόμο, όπως λ.χ. συμβαίνει στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας ή της σωματικής βλάβης. Στις περιπτώσεις αυτές ο δράστης αρχίζει να εκτελεί την περιγραφόμενη στον νόμο πράξη όταν έχει εξαπολύσει κατά του εννόμου αγαθού την ενέργεια η οποία, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, είναι ικανή να επιφέρει την αξιόποινη βλάβη αν δεν ανακοπεί από άλλη πράξη του ιδίου ή τρίτου ή από επιγενόμενο τυχαίο γεγονός, όπως λ.χ. όταν πυροβολεί προς την πλευρά του θύματος»
Τελικώς δεν υπάρχει ουσιώδης μεταβολή από την διαφορετική περιγραφή της αρχής εκτέλεσης στην απόπειρα
Τό Άρθρο 310 ΠΚ(Ν4619/ 19) προβλέπει.
1. Όποιος προκαλεί σε άλλον βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Aν επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.2. Βαριά σωματική βλάβη υπάρχει ιδίως αν η πράξη προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή αν τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοιά του.
Ανέφικτο να αποδειχθεί στο ποινικό ακροατήριο αυτή η κατηγορία Ότι δλδ αποπειράθηκε να την δολοφονήσει ρίπτοντας εκσφεδονίζοντας καυστικό οξύ στο πρόσωπο της
Αν και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό θα συνεκτιμηθεί νομικά και ιατρικά η ποσότητα του ριφθέντος βιτριολιού δλδ κατα πόσον μπορούσε να στοιχίσει την ζωή του θύματος της επίθεσης .
Αυτονόητα θεμελιώνεται δικαίωμα της παθούσης για έγερση Αγωγής αποζημίωσης ηθικής βλάβης και αποκατάστασης των προκληθεισών ζημιών της υγείας της από Αδικοπραξία(Άρθρο 914ΑΚ) στα Αστικά Δικαστήρια.
Απαραίτητη νομική αναθεώρηση για τέτοιες βαριές περιπτώσεις.
Αναπόφευκτη η μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας συνεπώς στο ακροατήριο.
Εκτός αν επιχειρείται να δικαιολογηθεί η προσωρινή κράτηση της συλληφθεισης ύποπτης με βαρύτερη ποινική δίωξη για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε από τα ΜΜΕ η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση.
Η Δικαιοσύνη όμως πρέπει να κρίνει νηφάλια ,ανεπηρέαστη και ψύχραιμη με αντικειμενικότητα παρα το δημιουργηθέν κλίμα
Ανεξάρτητα της νομικής επιχειρηματολογίας η προσέγγισης και ενστάσεων η αντιρρήσεων για την ασκηθεισα ποινική δίωξη και το πλημέλημα της Απείθειας η διωκόμενη βάρβαρη αποτρόπαια εγκληματική πράξη της επίθεσης με καυστικό οξύ όπλο φονικό λόγω και της έκτασης των ανεπανόρθωτων βαρύτατων ζημιών στήν υγεία της παθούσας και την μόνιμη αναπηρία που της προκαλεί πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά, παραδειγματικά .
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ