Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γεραπετρίτης για κυβέρνηση: «Όπου χρειάζονται αλλαγές θα γίνουν μετά την 1η Ιουλίου»

Για «μία μοναδική ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα», έκανε λόγο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με ειδικές, νέες και γρήγορες διαδικασίες για την επιλογή όσο και για τον έλεγχο των προγραμμάτων που θα τύχουν χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες της περιόδου που διανύουμε, εξήγγειλε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εκκινήσει πιλοτικά από τις 20 Ιουλίου και οριστικά από τον Οκτώβριο, ενώ μόλις σε μία εβδομάδα έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 20.000 πιστοποιητικά. «Οι πολίτες βλέπουν ότι γίνονται εκείνα τα οποία υποσχεθήκαμε», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό τον προσδιόρισε χρονικά από την 1η Ιουλίου και μετά και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θα είναι σαρωτικός, όπως διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας ζήτησε «να δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο, πώς θα λειτουργήσει. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χώρος για τους πολίτες», διαπίστωσε.

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Εμείς θέλουμε τον διάλογο αλλά κάθε διάλογος έχει κόκκινες γραμμές. Και στις κόκκινες γραμμές, που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία της χώρας, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση».

Αναλυτικά, στην αρχή της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι σε αυτήν τη συγκυρία «έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα», η οποία (ευκαιρία) έχει να κάνει με δύο παραμέτρους:

– Το γεγονός ότι «έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πάνω σε αυτήν θα χτίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

– Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υπάρχουν οι πόροι από την ΕΕ.

Για το σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, προτάσεις που δεν θα αφορούν μόνο συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και συγκεκριμένες κατευθύνσεις πού θα πρέπει να πάει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Είδαμε το να πορευόμαστε με μία οικονομία εξαιρετικά μονοσήμαντη, την κάνει πολύ ευάλωτη σε περιόδους κρίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε μία ισόρροπη οικονομία».

Όχι γραφειοκρατία

Σύμφωνα με τον ίδιο, από εκεί και πέρα θα υπάρξουν ειδικές διαδικασίες τόσο για την επιλογή των προγραμμάτων όσο και για τον έλεγχό τους. Νέες και γρήγορες διαδικασίες, χωρίς τη μέγγενη της γραφειοκρατίας, η οποία οδήγησε στην εξαιρετικά μικρή απορρόφηση των προηγούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και ηλεκτρονικός μηχανισμός παρακολούθησης, θα έχουμε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη κάθε επένδυσης.

Μεταξύ των άλλων τομέων που θα στηριχθούν από τους κοινοτικούς πόρους είναι η έρευνα και η καινοτομία, και για πρώτη φορά θα γίνει στην Ελλάδα τόσο μεγάλη επένδυση σε αυτούς τους τομείς, δεσμεύτηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όμως, σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για «μία μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν έχει ακουστεί αρκετά», που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία «θα εκκινήσει πιλοτικά από τις 20 Ιουλίου και οριστικά από τον Οκτώβριο, με διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο των ηλεκτρονικών στοιχείων των τιμολογίων, πράγμα που σημαίνει σύνθλιψη της φοροδιαφυγής».

Ερωτηθείς για τα λάθη που έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση, στον πρώτο χρόνο της θητείας της, ο υπουργός έφερε το παράδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής: «Ήταν, πράγματι, μία αστοχία το γεγονός ότι εξαρχής δεν χωρίσαμε το κομμάτι της μετανάστευσης».

Στον αντίποδα, μίλησε για την επιτυχία της κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα: Δεν έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τότε που έχει εισαχθεί η ηλεκτρονική έκδοση των πιστοποιητικών και πλησιάζουμε τις 20.000 εκδόσεις πιστοποιητικών. Έτσι, «το Δημόσιο έχει γλιτώσει έναν τεράστιο αριθμό εργατοωρών, κυρίως, όμως, δεν υπήρξε ανάγκη να πάνε 20.000 συμπολίτες μας στην αντίστοιχη υπηρεσία για να λάβουν το πιστοποιητικό», τόνισε.

Σε μία γενική πολιτική τοποθέτηση, είπε πως «οι πολίτες βλέπουν ότι γίνονται εκείνα τα οποία υποσχεθήκαμε, τα υποσχεθήκαμε και τα πράξαμε». «Και όταν θα κάνουμε σε λίγες ημέρες την αποτίμηση της παρούσας διακυβέρνησης, θα τα δούμε αναλυτικά», προανήγγειλε.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο CNN: Έχουμε καλά μελετημένο σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας

Ανασχηματισμός

Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «όπου χρειάζεται θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, δεν χρειάζεται σαρωτική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης για έναν λόγο: Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει». Εξάλλου, στο τακτικό υπουργικό συμβούλιο -«μεγάλη κατάκτηση της Δημοκρατίας» το χαρακτήρισε- εγκρίνονται όλες οι δράσεις των υπουργείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα συνθετικό σχέδιο.

Σε άλλη ερώτηση, πότε είναι ο ουδέτερος χρόνος για την αντίστροφη μέτρηση του ανασχηματισμού, απάντησε: «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης εξόδου στην αγορά, στην κοινωνία, και δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πάμε σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή. Όταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει όλη η αγορά, από 1ης Ιουλίου αν όλα έχουν πάει καλά, (…) από την 1η Ιουλίου και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές».

Για την Αθήνα

Ερωτηθείς για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας και τον κυκλοφοριακό φόρτο που εμφάνισαν σήμερα κεντρικές οδικές αρτηρίες, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι «κάθε μεγάλη μεταβολή στην αστική χωροταξία και οδοποιία έχει πάντα γκρίνιες και εντάσεις». Ζήτησε, ωστόσο, «να δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο, πώς θα λειτουργήσει. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χώρος για τους πολίτες, αυτό θα αλλάξει και το κοινωνικό υπόδειγμα. Όταν ξεπεράσουμε τη μεγάλη υγειονομική κρίση θέλω να δω μιαν άλλη Αθήνα, που θα κυκλοφορούν πολλοί περισσότεροι πολίτες και ποδήλατα, θα είναι μια πόλη χαρούμενη να τη ζεις».

Ελληνοτουρκικά και Χάγη

Στην τελευταία δέσμη ερωτήσεων, για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Εμείς θέλουμε τον διάλογο αλλά κάθε διάλογος έχει κόκκινες γραμμές. Και στις κόκκινες γραμμές, που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία της χώρας, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση». Η μεγάλη αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας φάνηκαν στη συμφωνία με την Ιταλία, θα φανεί στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «καλό είναι να υπάρξει θετική συγκυρία για να λύσουμε τα ζητήματά μας, αλλά θα τα λύσουμε χωρίς εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διεμήνυσε.

«Δεν είναι στο χέρι της Τουρκίας (να δεχθεί ή όχι τα δικαιώματα των νησιών), εδώ υπάρχει μία διεθνής κοινότητα και όχι ένα διεθνές Φαρ Ουέστ. Μία διεθνής κοινότητα που λειτουργεί επί τη βάσει συνθηκών, οι οποίες ρητώς καθορίζουν ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, από τη Ρωσία, από τη Γαλλία, όλος ο κόσμος το αναγνωρίζει, δεν είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιβάλλει μονομερώς τέτοιου τύπου αλλαγές στο status quo», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εν κατακλείδι για τη Χάγη, απάντησε ότι «η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό μηχανισμό είναι μέσα στα “εργαλεία”, τα οποία διαθέτει η Ελλάδα», αναγνωρίζοντας ότι υπό οποιαδήποτε εκδοχή «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχουμε και παραχωρήσεις και απώλειες σε αυτά που αντιλαμβανόμαστε ως εθνικά δίκαια», όμως «το πιο κρίσιμο από όλα είναι ακριβώς αυτό: Οι κόκκινες γραμμές που έχουμε και έχουν να κάνουν με την κυριαρχία μας, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ