Ηγέτις στην παγκόσμια κούρσα των 125 πειραματικών εμβολίων είναι η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία Astra Zeneca που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο από εξασθενημένο ιό που δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο.
Της Αλεξίας Σβώλου
Η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου και Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19, εξ αυτών 400 εκατ. δόσεις για την Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης: Δωρεάν εμβολιασμός για τον ιο HPV σε άνδρες
Στο μεγάλο εγχείρημα της AstraZeneca αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Ντάκουλας, Medical Director της AstraZeneca Ελλάδος, να εξασφαλίσει παγκοσμίως 2δις δόσεις του εμβολίου, το οποίο ερευνάται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Παρά το γεγονός ότι ιστορικά η έρευνα των εμβολίων είχε διάρκεια δεκαετιών, κατά το τωρινό εγχείρημα κατά του κορωνοιού η πρώτη έγχυση σε άνθρωπο πραγματοποιήθηκε σε 104 ημέρες.
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει χάρη στην ταυτόχρονη εργασία των επιστημόνων παράλληλα σε διαφορετικά πεδία, την κατεκτημένη γνώση από άλλους κορωνοιούς, όπως είναι ο SARS και ο MERS και τη τεχνογνωσία προηγούμενων φάσεων κλινικών μελετών αλλά και στην χρηματοδοτική βοήθεια της πολιτείας.
Διαβάστε επίσης: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ανοσολογική απόκριση στα πειραματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιτάνια αυτή προσπάθεια καταβάλλεται παρά το ρίσκο αποτυχίας για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις που το υποστηρίζουν χρηματοδοτικά. Ήδη έχει αρχίσει η μελέτη φάσης 3 στο Ην. Βασίλειο και σύντομα και στην Αμερική, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες στο υπόλοιπο κόσμο.
Αυτά τα νέα είναι καλοδεχούμενα για τη χώρα μας καθώς σύμφωνα με το επιδημιολογικό μοντέλο μελέτης του COVID-19 το οποίο αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας Βάνας Σύψα, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, το σύνολο λοιμώξεων έφθασε στα 13.200 κρούσματα, με 95% όρια αξιοπιστίας 6.000-28.000, η θνητότητα επί το σύνολο του πληθυσμού στο 1.12% και το ποσοστό διάγνωσης 19%.
«Η χώρα μας έχει από τις πιο χαμηλές ανοσίες της αγέλης στην Ευρώπη αλλά πλέον υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων» υπογράμμισε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Άγγελος Χατζάκης.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Πέμπτος νεκρός στον Εχίνο – Καθολική καραντίνα στην Ξάνθη
Ήδη αναπτύσσονται για τον SARS-COV-2 125 εμβόλια, ενώ μόλις 8 βρίσκονται στο πρώτο και αντίστοιχα στο δεύτερο στάδιο των κλινικών δοκιμών και δυο στο επίπεδο φάσης 3.
Μέχρι σήμερα υπήρξαν μεν εύκολοι εχθροί- ιοί για τα εμβόλια, όπως αυτός της ευλογίας που έχει εξαφανιστεί, αλλά υπάρχουν και άλλοι, όπως είναι το AIDS, για το οποίο γίνεται έρευνα 35 χρόνια χωρίς τελική λύση.
Οι κορωνοιοί (RNA ιοί) δεν έχουν προς το παρόν αντίδοτο-εμβόλιο, γιατί μεταλλάσσονται γρήγορα και αδρανοποιούν τα εμβόλια, όπως πρόσθεσε ο Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο SARS–COv-2 θα βρει τρόπο να μείνει στην κοινωνία, καθώς πιθανώς θα μεταλλαχθεί.
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό