Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Μόσιαλος: «H Υγεία και Οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία»

Ο καθηγητής πολιτικής υγείας και διευθυντής LSE health, Ηλίας Μόσιαλος, μιλάει στην ΕΡΤ1 για την δημόσια υγεία και την οικονομία την περίοδο της πανδημίας.

«Η Υγεία και η Οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και δεν πρέπει να έχουμε στο μέλλον ούτε γενικευμένους περιορισμούς ούτε τοπικούς περιορισμούς» λέει ο καθηγητής.

«Η Υγεία δεν εξαντλείται στην προστασία από τον κορωνοϊό και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια υγεία χωρίς δυνατή οικονομία και πόρους για την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.»


Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: «Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές σε ασθενείς που νόσησαν από Covid-19»


«H Υγεία και Οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία»

«Αν ο τουρισμός δεν δουλέψει και υπάρξει μία μείωση στα δημόσια έσοδα κατά 20% έως 30% τότε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην οικονομία, με την εκτόξευση της ανεργίας, και στην δημόσια υγεία, θα είναι μεγάλα» υποστηρίζει ο Μόσιαλος.

«Πρέπει παση θυσία να αποφύγουμε γενικά lock down και τοπικά lock down στο μέλλον»

Ο καθηγητής δεν δίστασε να εκφράσει τον προληματισμό του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε δεκάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι φυσικά θα παρουσιάσουν και πολύ μεγάλη επιδείνωση της υγείας τους.

Τουρισμός και προστασία της Υγείας

Αναφορικά με την κατάσταση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τους στόχους της Ελλάδας για την εξέλιξη του ιού στην χώρα ανέφερε:

«Η διασπορά του κορωνοϊού είναι μικρή στην Ευρώπη με λίγες εξαιρέσεις όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία και κάποιες περιοχές της Γερμανίας. Δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε μηδέν κρούσμα χωρίς εμβόλιο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαφυλάξουμε την πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση που έχουμε, με τα λίγα κρούσματα και τις ελάχιστες εισαγωγές σε ΜΕΘ».


Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων – Ευτυχώς δεν αφορούν ευπαθείς ομάδες


Ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε και πάλι την σημαντικότητα των ελέγχων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χρειάζεται μία προσοχή και συνεχείς έλεγχοι, με επισκέπτες από τα Σκόπια και κάποιες περιοχές της Βουλγαρίας όπου υπάρχει μία αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων και είναι πιθανόν να έχουμε εισαγόμενα κρούσματα.»

«Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι η πολιτική προστασία κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και γι’ αυτό διατηρείται χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων», αναφέρει ο καθηγητής.

Ποσοστό ασθενών ανά κράτος

Σε ό,τι αφορά το πόσοι άνθρωποι σε κάθε κράτος νόσησαν φαίνεται από τα ευρήματα σε χώρες όπου νόσησαν πιο βαριά, όπως οι Σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία Νορβηγία) νόσησε από το 1% μέχρι το 5%. Στην Μαδρίτη νόσησε περίπου το 10% του πληθυσμού και στο Λονδίνο νόσησε περίπου το 17% του πληθυσμού.

«Είναι μικρό το ποσοστό του πληθυσμού που νόσησε.»

Το μήνυμα που στέλνει ο καθηγητής πολιτικής Ηλίας Μόσιαλος είναι ότι η οικονομία και η υγεία σε αυτό το εγχείρημα δεν βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Η Οικονομία στηρίζει την υγεία και υγεία στηρίζει την οικονομία, μαζί πάνε αυτά.

Τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλου τον προβληματίζει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανέργους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι φυσικά θα παρουσιάσουν και πολύ μεγάλη επιδείνωση της υγείας τους.


Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό


 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ