Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Δήλωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου μετά τις επικρίσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις Novartis και “Noor 1”

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλειος Πλιώτας σε σημερινή τους ανακοίνωση αναφέρονται στις επικρίσεις που δέχονται δικαστικοί λειτουργοί χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική και καλοδεχούμενη την κριτική. Μάλιστα προχωρούν άλλο ένα βήμα αφήνοντας αιχμές σε βάρος δικαστικών λειτουργών για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Εν μέσω της σημερινής συνεδρίασης του αρμοδίου οργάνου του Αρείου Πάγου για τις προαγωγές και τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλειος Πλιώτας παίρνουν θέση με κοινή δήλωση τους που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ως προς την κριτική που ασκείται για εκκρεμείς δικογραφίες, όπως οι υποθέσεις Novartis και “Noor 1”.

Οι κ.κ. Τσαλαγανίδης και Πλιώτας αναφέρονται στις επικρίσεις που δέχονται δικαστικοί λειτουργοί, χωρίς να τους κατονομάζει, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική και καλοδεχούμενη την κριτική.

Μάλιστα επισημαίνουν πως “τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο”.

Όλη η κοινή ανακοίνωση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

“Με αφορμή πρόσφατες, στο δημόσιο λόγο, επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, επισημαίνεται ότι η συναφής κριτική, ως έκφανση ευρύτερα της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αποβεί εποικοδομητική αλλά και να προβληματίσει. Όμως εκδηλώσεις, οι οποίες υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού ακόμη, προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συντεταγμένη δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στη δικαστική τους ανεξαρτησία. Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων δικονομικών διαδικασιών”.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως η ανακοίνωση εκδόθηκε ανήμερα της συνεδρίασης του Αρείου Πάγου για τις προαγωγές, τοποθετήσεις και μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών, αλλά και το αίτημα του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου να μετατεθεί στη Χαλκίδα.

Οι επικρίσεις για τον ανακριτή του “Noor 1”

Ο κ. Πετρόπουλος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής τις τελευταίες ημέρες, καθώς χειρίζεται τη δικογραφία που αφορά τον εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και μέσων μαζικής ενημέρωσης Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αν και έχουν περάσει εννέα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του και δεν έχει καλέσει μάρτυρες ή τους εμπλεκόμενους, ο ανακριτής ζητά τη μετάθεση του στην Χαλκίδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Είναι ο τρίτος κατά σειρά ανακριτής Διαφθοράς που θέλει να φύγει από το ανακριτικό γραφείο όπου εκκρεμεί η δικογραφία που αφορά το Βαγγέλη Μαρινάκη η οποία εκκρεμεί από το Μάρτιο του 2018 όταν ασκήθηκαν σε βάρος του επιχειρηματία κακουργηματικές ποινικές διώξεις από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Αρχικά την υπόθεση είχε αναλάβει η Ανακρίτρια Διαφθοράς Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2018.

Στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η ανακρίτρια Πειραιά, Καλλιόπη Μάντακα, η οποία παραιτήθηκε από το σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Την αίτηση την είχε υποβάλει το Μάιο του 2019 αλλά έγινε δεκτή τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν άλλαξε η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ακολούθησε ο διορισμός του νέου Ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου ο οποίος τον Οκτώβριο του 2019 υπέβαλε δήλωση εξαίρεσης από την υπόθεση, καθώς ο πατέρας του υπήρξε ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε απορρίψει τη δήλωση εξαίρεσης και ο κ. Πετρόπουλος συνέχισε τα καθήκοντα του. Όμως εννέα μήνες μετά ο κ. Πετρόπουλος επανέρχεται και τώρα ζητά τη μετάθεση του, προκαλώντας σάλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα social media, καθώς δυόμιση χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων η υπόθεση δεν έχει διερευνηθεί…

Εκτός από τον κ. Πετρόπουλο, στο …μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες και η Εισαγγελέας Διαφθορας Αθηνών Ελένη Τουλουπάκη που διερευνά την υπόθεση Novartis. Η κυρία Τουλουπάκη έχει “στοχοποιηθεί” από media αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Διαβάστε εδώ την κοινή δήλωση των κ.κ. Τσαλαγανίδη και Πλιώτα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Libra: Αγωγή “μαμούθ” 400 εκ. σε στελέχη της και πρώην τραπεζίτες

Τσιάρας: Παρακράτος αν αποδειχθούν όσα ακούγονται στις συνομιλίες Παππά – Μιωνή

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ