Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης 3,5 δις.- Σε ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τα οποία αγγίζουν τα 3,5 δις ευρώ απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, στην καθιερωμένη «Ώρα του πρωθυπουργού».

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Το Ελληνικό θα συμβολίζει την νέα Ελλάδα όπως όλοι την οραματιζόμαστε»

Μηδενίζουμε προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις στις οποίες ο τζιρος του α εξαμήνου είναι κατά 35% χαμηλότερος από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2019

– Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση θα κυμαίνεται από 30% έως 70%

– Μηδενίζουμε προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Αυτές δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους

– Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ

– Εγκαινιάζουμε 3ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή για ανθρώπους σε τουριστικά καταλύματα και θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου. Αναγκαία ρύθμιση για επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν πάνω απο το νερό.

– Επιδοτούνται κατά 60% απο την πολιτεία όλες οι εργοδοτικές εισφορές για Αύγουστο, Σεπτέμβριο Οκτώβριο , με κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ

– Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ορίστηκαν πριν (που κάνουν τουλάχιστον το 50% τζίρου το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος

– Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «μέχρι στιγμής ο μηχανισμός ΤΕΠΙΧ έχει οφελήσει πάνω απο 12.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένουμε τα απολογιστικά στοιχεία για τα εγγυοδοτικά. Εχουμε την απαίτηση απο τις τράπεζες να λειτουργήσουν αυτά τα εργαλεία. Το επιχείρημα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει ανακεφαλαιοποιήσει 3 φορές τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν σήμερα νέα γενιά κόκκινων δανείων. Άρα προφανώς θα υπάρξουν κριτήρια. Ομως έρχεται το κράτος να εγγυηθεί για να γίνει πιο εύκολη η χρηματοδότηση».

Διαβάστε επίσης:

Γεννηματά: Ο δρόμος που ακολουθείτε οδηγεί σε λουκέτα, φτώχεια και ύφεση

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας» την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου και συνέχισε  «χαίρομαι καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος απο την ανάληψη κυβέρνησης έχει αποκατασταθεί η τάξη καο κοινοβουλευτική κανονικότητα παρά την πανδημία. Βρίσκομαι τακτικά στην Ωρα Πρωθυπουργού. Εχουν ψηφιστεί αρκετά νομοθετήματα και στο πλαίσιο του ελέγχου μελή κυβέρνησης απάντησαν περισσότερες απο 600 ερωτήσεις βουλευτών».
Για τα έργα στο Ελληνικό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «σήμερα είναι καλή ημέρα για την ανάπτυξη καθώς εκκινούν επιτέλους τα έργα για την νέα επένδυση στο Ελληνικό με την προοπτική του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου και συνδυασμένη επένδυση που στην πλήρη ανάπτυξή της θα δημιουργήσει 80.000λ θέσεις εργασίας».

«Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό πολυπλοκότητας. Ομως χάρη σε συλλογική δουλειά καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα να συμβολίσουμε το πέρασμα απο την γκρίζο χθές στο πιο φωτεινό αύριο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εχει σημασία να εκκινούν επενδύσεις εν μέσω πανδημίας κορονοϊου. Εδώ μιλάμε για κρίση εξωγενής και πρωτοφανής ως προς την έκτασή της. Αυτό φαίνεται να το ξεχνά η αντιπολίτευση. Βρεθήκαμε εδώ λόγω ενός απρόοπτου γεγονότου που θα βάλει την παγκόσμια οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση Καλούμαστε αυτή την εξωγενή ύφεση να την κάνουμε όσο το δυνατόν ανώδυνη και παράλληλα να βάλουμε θεμέλια ανάπτυξης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τα  οικονομικά στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι:

– η ύφεση το πρώτο τρίμηνο 2020 ήταν μικρότερη απο την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, 0,9% έναντι 3,6%
– η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4 φορές λιγότερο απο το Μέσο ¨Ορο της ΕΕ
– Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα ή λιγότερο άσχημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε όμως ότι οι επιπτώσεις 2 και 3 εξάμηνο θα είναι δραματικές΄Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Το είπαμε και δεν το κρύψαμε. Βιώνουμε πρωτοφανή κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ.

«Είδα ότι δεν επιμείνατε πολύ σε αυτό και καλά κάνατε γιατί να επικαλείται κανείς ότι η κρίση ήταν πριν τον κορονοϊό δεν αντέχει σε καμία κριτική. Τον Ιανουάριο Φεβρουάριο η οικονομία πήγαινε εξαιρετικά γι αυτό τα στοιχεία πρώτου 3μήνου δεν ήταν τόσο αρνητικά. Η οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή δυναμική τροχιά» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

«Για την απασχόληση λέτε ότι το πρώτο 5μηνο μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 250.000 . Κάποιο λάθος κάνετε. Είχαν απαγορευτεί οι απολύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εργανη το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων Απρίλιο ήταν θετικό. Τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για την δημιουργία επιχειρήσεων δείχνει ότι την περίοδο Δεκεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 είχαμε βελτίωση 43%. Δεν ισχυρίζομαι ότι στην φάση που είμαστε η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γι αυτό και σκεφτόμαστε να φέρουμε πιο μπροστά πρόγραμμα επιδότησης στήριξης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας» πρόσθεσε  ο κ. Μητσοτάκης.

«Τι έχουμε κάνει και μου κάνει εντύπωση η κριτική σας. Το κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης και το έκανε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Εδώ όμως η προστασία εργασίας είναι πρώτη προτεραιότητα. Μας ασκείτε κριτική για το ΣΥΝΕργασία που χαρακτηρίσατε αποτυχημένο. Γιατί εσείς υιοθετείτε την κριτική μισή δουλειά μισός μισθός. Απο εσάς δεν το περίμενα. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Υπάρχει πλήρης κάλυψη εργοδοτικών εισφορών και 100% κάλυψη μισθού. Πάρτε το πίσω. Απο εσάς δεν το περίμενα απο άλλους το περίμενα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο; Να κλείσει τελείως μια επιχείρηση ή να έχουμε πρόγραμμα ορισμένου χρόνου και έκτακτων καταστάσεων που δίνει ευελιξία στις επιχειρήσεις να αναδιατάξουν το προσωπικο τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ξέρετε τι προγράμματα είναι αυτά. Εϊναι προγράμματα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας του Σρέντερ. Αυτό κάνουμε και εμείς. Δίνουμε στις επιχειρήσεις πλήρη ευελιξία ώστε είτε να θέσουν προσωπικό σε πλήρη επιστολή και θα πληρώνονται απο το κράτος ή να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες του προγράμματος ΣυνΕργασία. Αναρωτιέμαι σε αυτό το επιχείρημα ποια μπορεί να είναι η ανταπάντηση. Εσείς τι ακριβώς προτείνετε; Δεν βρήκα μια πειστική εναλλακτική για να καλύψουμε τους εργαζόμενους κυρίως στον τουρισμό μέχρι να περάσει η μπόρα. Τα προγράμματα αυτά έχουν κεντροαριστερή λογική. Τι αφορά η κριτική σας; Την φιλοσοφία τους; Θέλετε πιο δεξιά πολιτική; Αν όχι που αυτό πιστεύω και εγώ εδώ είμαστε να συζητήσουμε βελτιώσεις



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ