Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Γεραπετρίτη στη Βουλή για βιβλίο που επιμελήθηκε ο υπουργός Επικρατείας

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη υπήρξε αμέσως  μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά για το βιβλίο το οποίο είχε την επιμέλεια ο κ. Γεραπετρίτης. Κάνοντας λόγο για την αντισυνταγματικότητα, όπως επεσήμανε του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα αρκούσε και εδώ να παραπέμψω σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης. Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

Ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για απόπειρα σκόπιμης παραπλάνησης του Κοινοβουλίου. «Φαντάζομαι ξέρετε τι σημαίνει συγγραφέας και τι σημαίνει επιμελητής έκδοσης. Η παραπλάνηση την οποία έχετε εισφέρει στο Κοινοβούλιο είναι νομίζω μοναδική στα πολιτικά χρονικά. Κάθε συγγραφέας έχει τη δική του κατανόηση της πολιτικής φιλοσοφίας του Συντάγματος και των αρχών η οποία όχι απλώς είναι απολύτως σεβαστή ως έκφραση ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά και αντανακλά και τον πλουραλισμό των θεωρείων. Τι θέλετε, εκδοτική λογοκρισία; Αυτό ζητάτε; Θερμά συγχαρητήρια», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας: Ο κορωνοϊός είναι εδώ

Μάλιστα, τόνισε ότι συγγραφέας του συγκεκριμένου κειμένου είναι η κυρία Άννα Τσιφτσόγλου, διδάκτωρ Συνταγματικού Δίκαιου. «Δεν το αναφέρατε για να δημιουργήσετε σύγχυση ότι συγγραφέας και επιμελητής είναι το ίδιο. Να ακούσετε όμως ακριβώς τι έχει γράψει και όχι αυτό που θέλατε να ακουστεί. Το άρθρο 11 εισάγει σύστημα προληπτικής απαγόρευσης μιας συνάθροισης. Ετσι το δικαίωμα στην συνάθροιση μπορεί να περιοριστεί γενικά αν επείγεται σοβαρός κίνδυνος και ειδικά αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της οικονομικοκοινωνική ζωής. Και που καταλήγει η συγγραφέας; Είναι εμφανής η αδράνεια που επέδειξε ο Ελληνας νομοθέτης στο θέμα των δημοσίων συναθροίσεων. Ενδεδειγμένη είναι συνεπώς η ανάληψη άμεση νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο νομοθεσίας».

Ο νέος εκτελεστικός νόμος θα μεταρρυθμίσει τα ειδικότερα ζητήματα περιορισμού του δικαιώματος της συνάθροισης θεσπίζοντας παράλληλα ειδική διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά των αστυνομικών αποφάσεων διάλυσης των συναθροίσεων. Εξήντα συγγραφείς έγραψαν σε 2000 σελίδες έχετε δουλίτσα να κάνετε ακόμη. Το πιο σοκαριστικό είναι το πόσο εύκολα χρησιμοποιείται όρους και χαρακτηρισμούς σήμερα προχωρήσατε ακόμα πιο μπροστά με μια σας κουβέντα αποκηρύξατε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αριστεράς τον Αλιβιζάτο και τον Μανιτάκη. Ξεχάσατε όμως και την αποκήρυξη εκείνων που είχαν στήσει παράλληλες δομές εξουσίας ας κάνουμε μια φορά κι αυτό όταν είμαστε στη Βουλή», συμπληρώσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε ότι δεν είπε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είναι ο συγγραφέας του κειμένου και αναφερόμενος  στον υπουργό Επικρατείας είπε: «Γνωστοποιήσατε τη συγγραφέα και καλά κάνατε, αλλά δεν απαντήσατε αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε με το έργο το οποίο επιμεληθήκατε.

Η ουσία είναι κάποτε περάσετε από τον δημοκρατικό χώρο και τώρα είστε στη Δεξιά. Δεν έχετε δικαίωμα να λέτε ποιους θα τιμούμε και σε ποιους θα κάνουμε κριτική».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Φασισμός είναι η τυφλή βία και η άκρατη καταστροφή

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ