Το 2016, όταν και συνομολογήθηκαν οι φερόμενες ως εικονικές συναλλαγές μεταξύ της διεθνούς εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC) των αδελφών Χούρι και της εταιρείας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα -προκειμένου να διασφαλιστεί η εγγύηση των 3 εκατ. ευρώ για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας- η οικογένεια των Παλαιστινίων κροίσων με τις λιβανέζικες ρίζες, συμπλήρωνε 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.
Τoυ Θανάση Κουκάκη
Μέσα στις τέσσερις αυτές δεκαετίες οι Άραβες επιχειρηματίες δεν είχαν δείξει ποτέ τη διάθεση για την απόκτηση κάποιου είδους έμμεσης ή άμεσης συμμετοχής σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και δεν είχαν αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους, καθώς λόγω του ειδικού νομικού και φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της CCC (ο Αναγκαστικός Νόμος 89/1967 Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι Αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών), δεν τους επιτρέπεται η διεκδίκηση και ανάληψη έργων στη χώρα μας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί το καλοκαίρι του 2016 οι «διακριτικοί» Άραβες κροίσοι που κρατούσαν αποστάσεις από τα ελληνικά πολιτικά και επιχειρηματικά δρώμενα φέρονται να πείσθηκαν να συμπράξουν στο «εγχείρημα Παππά» για την αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι εύλογο όταν μιλάμε για την 17η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο που έως τότε δεν είχε καμία σχέση με το ελληνικό μιντιακό σύστημα.
Κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες συσχετίζουν την εμπλοκή της οικογένειας Χούρι στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με τους φορολογικούς ελέγχους που έγιναν στην CCC και σε συνδεδεμένα με την οικογένεια πρόσωπα, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα προχώρησαν το 2015 στους προαναφερόμενους ελέγχους με αφορμή σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο είχε εμπλακεί η CCC το 2013 στο Ομάν και για το οποίο ο ΟΟΣΑ είχε ζητήσει διερεύνηση της υπόθεσης. Κατά κάποιες πηγές η ανάγκη της CCC για διευθέτηση του ζητήματος την έφερε κοντά στον Νίκο Παππά και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πληροφορίες η εφορία είχε τότε επιβάλει πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ σε μέλος της οικογενείας Χούρι, το οποίο όμως δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο. Αν και η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αναζήτησε τις σχετικές πληροφορίες, αυτές δεν ήταν διαθέσιμες.
Κάποιες άλλες, ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως η σχέση του Νίκου Παππά με τον Λιβανέζο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και στη Λατινική Αμερική και ο οποίος γνωρίζεται με τον Κύπριο δικηγόρο των offshore Αρτέμη
Αρτεμίου, τέμνεται με τη υπόθεση Χούρι- Καλογρίτσα. Οι ίδιες πηγές συσχετίζουν την υπόθεση CCC – Παππά και με τον ομογενή επιχειρηματία εκ Βενεζουέλας Θόδωρο Δουζόγλου, τον Νίκο Παπανδρέου -γιό του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου – καθώς και με τους επιχειρηματίες Γιώργο Τρεπεκλή και Νίκο Τόλη. Αν και μόνον οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης ξέρουν σε ποιο βαθμό οι πληροφορίες αυτές έχουν κάποια βάση ή όχι, ωστόσο υπάρχει ένα όργιο φημών και σπέκουλας.
Και η σπέκουλα αυτή τροφοδοτείται από τα mail που εμπεριέχονται στη μήνυση Καλογρίτσα κατά Χούρυ και CCC. Σύμφωνα με αυτά τα mail, στις 28 Αυγούστου 2016 ο Φουάντ Χούρι,Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου της CCC απέστειλε το σχέδιο συμφωνίας για τη φερόμενη ως εικονική συναλλαγή στον Κυριάκο Τόμπρα και ζήτησε τα σχόλιά του. Την ίδια ημέρα, ο Κυριάκος Τόμπρας απάντησε εγγράφως στον Φουάντ Χούρι δηλώνοντας ότι «η συμφωνία είναι εντάξει». Ο Φουάν Χούρι προώθησε εν συνεχεία αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Σεβάγκ Πανοσσιάν,επικεφαλής νομικό σύμβουλο της CCCκαι κοινοποίησε το μήνυμα στον Σαμέρ Χούρι, πρόεδρο του κλάδου κατασκευών της CCC. Ο Πανοσσιάν έγραψε και στον Φουάντ Χούρι και στον Σαμέρ Χούρι δηλώνοντας ότι «συνήθως παρέχουμε την προκαταβολή αφότου λάβουμε την τραπεζική εγγύηση. Εάν πληρώσουμε πριν να έχουμε την εγγύηση, δεν θα έχουμε καμία εξασφάλιση ότι θα παρέχουν την εγγύηση ή ότι η εγγύηση θα είναι από τράπεζα αποδεκτή από εμάς. Παρά ταύτα, αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα το οποίο αφήνω σε σένα». Ο Σαμέρ Χούρι απάντησε σ’ αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πανοσσιάν ως εξής: «Σε παρακαλώ, προχώρησε. Εμπιστευόμαστε αυτούς τους τύπους. Χρειαζόμαστε τα μετρητά σήμερα».
Η διατύπωση «εμπιστευόμαστε αυτούς τους τύπους» και το γεγονός ότι ο Σαμέρ Χούρι απευθυνόταν σε στενό συνεργάτη του και όχι σε κάποιον τρίτο, δείχνει κατά κάποιους πως οι επικεφαλής της CCC δεν λειτουργούσαν υπό καθεστώς πίεσης και εκβίασης, όπως υποστηρίζουν κάποιοι σήμερα.
Άλλωστε, πρόσωπα που μετέχουν συχνά στις εκδηλώσεις του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως, το οποίο στηρίζεται σημαντικά από την οικογένεια Χούρι, αναφέρουν πως από το φθινόπωρο του 2016 και τουλάχιστον έως το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο είχαν αναπτύξει μια αγαστή σχέση, η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνον με εκείνη που είχε αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τους Άραβες.
Στις επαφές αυτές η CCC εκπροσωπούταν από τον ΤαουφίκΧούρι, αντιπρόεδρο της εταιρείας και η ελληνική κυβέρνηση είτε από τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, είτε από τον Γιώργο Τσίπρα, τον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και τότε Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι είναι άλλο θέμα η οικονομική διπλωματία και οι θεσμικές σχέσεις και επαφές και άλλο θέμα οι εικονικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι που εξυπηρετούν «θολά» συμφέροντα, η δραστηριότητα του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με την υπόθεση CCC -Παππά.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η CCC
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μεσοβδόμαδα η Consolidated Contractors Company ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την υπόθεση τα εξής: «H CCC παρακολουθεί προσεκτικά τις πρόσφατες εξελίξεις και απορρίπτει κατηγορηματικά την παραπλανητική απεικόνιση της εταιρείας, όπως προβάλλεται από μερίδα των μέσων. Σε συνέχεια της απόφασης υπέρ της CCC στο ελβετικό δικαστήριο, η CCC, έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και προσδοκά τη θετική έκβαση της νομικής της διαμάχης και στην Ελλάδα. Η CCC εκφράζει τη λύπη της που το όνομά της συνδέεται με μια πολιτική αντιπαράθεση και εμπιστεύεται πλήρως το ελληνικό δικαστικό σύστημα για την επίλυση της αντιδικίας με την εταιρεία ‘Τοξότης’».
CCC: ΈΝΑΣ ΠΑΓΚΌΣΜΙΌΣ ΚΑΤΑΣΚΈΥΑΣΤΙΚΌΣ ΚΌΛΌΣΣΌΣ ΜΈ ΈΔΡΑ ΤΌ ΜΑΡΌΥΣΙ
Η Consolidated Contractors Company (CCC) είναι μια εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς που συγκαταλέγεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες στους μεγαλύτερους εργολήπτες κατασκευαστές τους κόσμου. Παρόλα αυτά, ο Όμιλος των 110.000 υπαλλήλων με ετήσιο τζίρο άνω των 7,4 δισ. δολαρίων, έχει έδρα στο «ταπεινό» Μαρούσι και όχι σε κάποια κεντρική οδό του Λονδίνου ή του Ντουμπάι. Συγκεκριμένα, τα γραφεία του στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Πρεμετής επί της Κηφισίας, που προ 18 μηνών μετονομάσθηκε σε οδό Χασίμπ Σαμπάχ και Σαΐντ Χούρι, λαμβάνοντας τα ονόματα των ιδρυτών της CCC.
Η Consolidated Contractors Company δημιουργήθηκε το 1952 από τους Χασίμπ Σαμπάχ, Σαΐντ Χούρι και Κάμελ Αμπντούλ Ραχμάν. Οι δύο πρώτοι απεβίωσαν το 2014 και 2011 αντίστοιχα και ο τρίτος το 1980.
Η CCC εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1976, ωστόσο οι δεσμοί με τη χώρα μας «ατσαλώθηκαν» την περίοδο 1982-83, κάτι στο οποίο συνέβαλε η προσωπική σχέση του Χασίμπ Σαμπάχ με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με διηγήσεις του ΣουχεϊλΣαμπάχ , γιού του Χασίμπ Σαμπάχ, τον Αύγουστο του 1982, λίγο μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, η Ελλάδα παρενέβη ώστε να μεταφερθούν Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Βηρυτό με ελληνικό πλοίο στον Πειραιά. Ήταν τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου υποδέχθηκε αυτοπροσώπως τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη χώρα μας, παρουσία του ΧασίμπΣαμπάχ. Περίπου 16 μήνες μετά όταν ο Γιάσερ Αραφάτ και 8.000 φενταγίνεγκατέλειψαν τον Λίβανο μεταφέρθηκαν στο Αλγέρι και στην Τύνιδα με τρία ελληνικά πλοία, τα οποία είχαν στείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κάρολος Παπούλιας. Οι ΧασίμπΣαμπάχ και ΣαΐντΧούρι υπήρξαν εγκάρδιοι φίλοι ως το τέλος με τον Γιάσερ Αραφάτ αλλά ταυτόχρονα υπήρξαν και συνομιλητές με τους Αμερικανούς προέδρους Κάρτερ, Μπους και Κλίντον. Αυτό δεν τους εμπόδιζε να ασκούν κριτική στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, αλλά να είναι και συνέταιροι με αμερικανικούς κολοσσούς, όπως οι Halliburton και η Enron. Η CCC λειτουργεί στη χώρα μας βάσει του ειδικού καθεστώτος του Αναγκαστικού Νόμου 89/1967 Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι Αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών. Αυτό σημαίνει πως δεν αναλαμβάνει έργα στην Ελλάδα, ώστε να μην ανταγωνίζεται τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους. Ωστόσο, η CCC συνεργάζεται με ελληνικές επιχειρήσεις σε κάποια από τα έργα που η ίδια κατασκευάζει στο εξωτερικό. Και τα έργα αυτά είναι μεγάλα και εμβληματικά. Ενδεικτικά, η CCC έχει κατασκευάσει τον σταθμό του αεροδρόμιου Ρόναλντ Ρέιγκαν στην Ουάσινγκτον, το εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Γάζα, το περίφημο εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι, μεγάλο τμήμα του αγωγού του Αζερμπαϊτζάν, τον τερματικό σταθμό Midfield του αεροδρομίου στο Αμπού Ντάμπι, αγωγούς φυσικού αερίου στην Αυστραλία, εργοστάσια παραγωγής θερμικής ενέργειας στην Αίγυπτο και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ενεργειακών, κτηριακών έργων και έργων υποδομής σε Μέση
Ανατολή και Ασία. Στους πελάτες της CCC συγκαταλέγονται εθνικές και διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η BP, η TOTAL, η ARAMCO, η ADNOC και η QP.
Παρόλο που οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της CCC είναι εκτός Ελλάδος, όπως σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία είναι ουσιαστική. Μετουσιώνεται κυρίως μέσω της δημιουργίας άμεσης οικονομικής αξίας που κατανέμεται σε λειτουργικές δαπάνες, φορολογία, αποδοχές και παροχές εργαζομένων και προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι ενδεικτικό πως ο Όμιλος CCC απασχολεί περίπου 400 άτομα στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 200 είναι Έλληνες.
Τέλος, η CCC έχει να επιδείξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο εκτείνεται από στήριξη σε σεισμοπαθείς και χορηγίες αθλητών, μέχρι δωρεές για ανέγερση παιδικών σταθμών και στήριξη νοσοκομείων.