Στον ανακριτή θα προσέλθει σήμερα ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος είναι ένας εκ των 20 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι που έχασαν την ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας.
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου αντιμετωπίζει, αρχικά, τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος, αν και οι κατηγορίες θα οριστικοποιηθούν και θα προσωποποιηθούν μετά το πέρας των απολογιών ατομικά για κάθε έναν από τους 20 κατηγορουμένους.
Πάντως, ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που χειρίζεται την υπόθεση για το Μάτι -και στον οποίο θα προσέλθει σήμερα, ο κ. Μπουρνούς- έχει ζητήσει για δεύτερη φορά, να αναβαθμιστούν τα αδικήματα σε βάρος των 20 από πλημμελήματα σε κακουργήματα, με συμπληρωματική δίωξη σε βάρος τους για τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν σωματικές βλάβες κατά συρροή, με σοβαρές ενδείξεις ενδεχόμενου δόλου.
Επί του νέου αιτήματος του κ. Μερνέρη αναμένεται απάντηση. Αν και με τα έως τώρα δεδομένα, όπως λένε εισαγγελικοί κύκλοι, το αίτημα θα γίνει δεκτό. Κατά συνέπεια, οι 20 κατηγορούμενοι θα είναι αντιμέτωποι με κατά πολύ μεγαλύτερες ποινές, οι οποίες μάλιστα δεν επιδέχονται αναστολής.
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου αναμένεται να ζητήσει και θα λάβει προθεσμία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως έγινε και με τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως, οι συνεχείς αποκαλύψεις και μαρτυρικές καταθέσεις για τραγικές παραλήψεις την μαύρη εκείνη ημέρα, αλλά και για τους εν συνεχεία εκβιασμούς, ώστε να συγκαλυφθούν οι πρωταγωνιστές αυτού του ανθρώπινου δράματος που συγκλόνισε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά τον πλανήτη, δεν έχουν τελειωμό.
Άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά, άνθρωποι που έδωσαν όρκο στο Σύνταγμα, να υπηρετούν την Πατρίδα και την κοινωνία, είτε αδράνησαν εγκληματικά, είτε δεν ήταν στις επιτελικές θέσεις τους, είτε δεν έδωσαν τις πρέπουσες εντολές για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες και να αποτρέψουν οικολογικές καταστροφές που θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να αποκατασταθούν και εάν αποκατασταθούν.
Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες καταθέσεις (οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την υποβολή του νέου, δεύτερου, αιτήματος αναβάθμισης των κατηγοριών από την πλευρά του 6ου τακτικού ανακριτή) του πρώην και νυν αρχηγού ΓΕΕθΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και Κωνσταντίνου Φλώρου οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του δικαστικού πραγματογνώμονα του ΠΣ Δημήτρη Λιότσιου.
Οι δύο αρχηγοί στις καταθέσεις του επισήμαναν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη εκείνη ημέρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Μάλιστα έκαναν σαφές ότι με δική τους πρωτοβουλία έστειλαν τα σωστικά μέσα, τα οποία πήγαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.
Παράλληλα, σύμφωνα, με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά κατέκαιε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Δεν πρέπει να παραληφθεί, ότι, ο ανακριτής μετά από έρευνες των τελευταίων ημερών έχει συλλέξει συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ενώ έχει και άλλα συγκλονιστικά στοιχεία από τις συνολικά 8 εφόδους που έχει ήδη πραγματοποιήσει στο ΠΣ και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Πηγή: protothema.gr