Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ράμπες για ΑμεΑ γεμάτες σκουριά!

Βήμα βήμα, περπατιέται ο δρόμος για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, ή στην προκειμένη περίπτωση, ράμπα-ράμπα, με 114 ράμπες κολύμβησης υψηλής τεχνολογίας τύπου Seatrac, να διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες της πατρίδας μας-δυστυχώς όμως όχι σε όλες, όπως φανερώνει το αποκαλυπτικό φωτογραφικό ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ» στην Ιτέα. «Η ισότιμη πρόσβαση για όλους στη θάλασσα αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας και δείγμα πολιτισμού», τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Βάσω Μαράκα, που δίνει αγώνα εδώ και δέκα χρόνια προκειμένου να τοποθετηθεί μια ράμπα ΑμεΑ στην παραλία Μαϊάμι της Ιτέας.

Καμία ασφάλεια

Εκεί όπου αντί για το σύστημα Seatrac, οι λουόμενοι συναντούν μια επικίνδυνη παγίδα από σκουριασμένα σίδερα που χάσκουν μέσα από το νερό, έχοντας ξεμείνει στη θάλασσα μετά από μια πρόχειρη κι εγκαταλελειμμένη κατασκευή του 2013! «Για τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα η κολύμβηση είναι μέρος της θεραπείας τους και γι’ αυτό είναι διπλά πολύτιμη, ενώ η συγκεκριμένη παραλία που απέκτησε και γαλάζια σημαία, με θολές διαδικασίες, χωρίς να πληροί τη βασική προϋπόθεση της ισότιμης πρόσβασης για όλους, είναι η μοναδική που δέχεται υπό κανονικές συνθήκες μεγάλο αριθμό τουριστών (ανάμεσά τους, πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους), οι οποίοι έρχονται με κρουαζιερόπλοια για να επισκεφθούν το Μαντείο των Δελφών. Ωστόσο, ντόπιοι και επισκέπτες βρίσκονται εδώ κι επτά χρόνια αντιμέτωποι με τα σίδερα που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν επιχείρησε να κάνει μια πρόχειρη κατασκευή μονάχα για το θεαθήναι στα media. Τα σίδερα σκούριασαν, κά- θε χρόνο τραυματίζονται άνθρωποι και οι λουόμενοι αγανακτισμένοι προσπαθούν να τα αφαιρέσουν με τα χέρια τους! Και η δική μας αγανάκτηση ξεχειλίζει- για τον παραγκωνισμό των ατόμων με αναπηρίες- καθώς πριν δύο μόλις εβδομάδες ράμπα ΑμεΑ Seatrac απέκτησαν δύο πολύ κοντινές παραλίες, στα Αντίκυρα και στο Δίστομο, που ανήκουν στον Δήμο Βοιωτίας, συμπληρώνει η Βάσω Μαράκα προσθέτοντας ότι ο νυν Δήμαρχος Φωκίδος (όπου ανήκει η Ιτέα) έχει υποσχεθεί την τοποθέτηση ράμπας ΑμεΑ στο Μαϊάμι από τον περασμένο Οκτώβριο και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Εν Δελφοίς», αλλά η υπόσχεση έμεινε στα λόγια.

«Η ράμπα Seatrac κοστίζει περίπου 35.000 ευρώ και κάθε χρόνο με ένα κόστος περίπου 5% (1.750 ευρώ) ο εκάστοτε Δήμος την τοποθετεί στην παραλία στην αρχή του καλοκαιριού και την αφαι- ρεί στο τέλος του, ώστε να μην κινδυνεύει από διάβρωση», εξηγεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Xείρα βοηθείας»

Ο κ. Σπανός προσθέτει πως η Περιφέρεια στήριζε μέχρι πρότινος τους Δήμους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν την ράμπα, προσφέροντας «χείρα βοηθείας», η οποία πλέ-ον προσφέρεται σε όλους, μέσω αίτησης στο επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών». Οι διασφαλισμένοι πόροι του προγράμματος ξεπερνούν τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι στόχοι του είναι αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί, στηρίζονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και ικανοποιούν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας και της ενεργειακής μετάβασης, καθώς και του πρόσφατου προγράμματος ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια από τις προσκλήσεις του προγράμματος που στοχεύει στην αναβάθμι-
ση χώρων αθλητικών υποδομών και αναψυχής για τα παιδιά, εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσες, το οποίο έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. «Συνεπώς, κάθε Δήμος μπορεί να επωφεληθεί του προγράμματος, για την απόκτηση ράμπας Seatrac, καθώς οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα ίδιες δυνατότητες στη ζωή, στην κίνηση, στην ελευθερία πρόσβασης στις θάλασσες. Είναι πλέον καθαρά θέμα βούλησης», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας το γνωστό απόφθεγμα “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω.”

Παράδειγμα μίμησης το Κουφονήσι

Στις ιστορίες ντροπής-όπως αυτή της Ιτέας- υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Έτσι, ανάμεσα στις 114 ράμπες Seatrac που διαθέτουν ισάριθμες ακτές στην επικράτεια, ειδική μνεία αξίζουν οι ράμπες που διευκολύνουν την κολύμβηση στα Κυκλαδονήσια με την τελευταία «άφιξη» να αφορά την τοποθέτηση Seatrac στην παραλία «Άμμος» στο Άνω Κουφονήσι, μια πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου σε συνεργασία με τον Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη που έκανε την πρώτη βουτιά και πρωταγωνίστησε στο γύρισμα ενός κοινωνικού video, το οποίο ανέβηκε στα social media (Facebook) ξεπερνώντας μέχρι τώρα τις 79.100 προβολές! Ειδική μνεία αξίζουν οι πολύπαθοι από τις φωτιές Δήμοι Νέας Μάκρης και Ραφήνας, όπου στα τρία προϋπάρχοντα Seatrac, θα προστεθούν μέσα στον Αύγουστο τέσσερις νέες ράμπες ΑμεΑ στην παραλία Μαραθώνα, στην Μπρεξίζα, στο Πεδίο Βολής του Σχινιά και στο Ζούμπερι, καθώς η νέα δημοτική αρχή «ξεκλείδωσε» παγωμένες χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ από το Πρόγραμμα «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Θαλάσσιων Προορισμών σε Παραλίες του Δήμου Μαραθώνος».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποφάσισε να μιλήσει η Ειρήνη Μούρθου; Τι λέει ο συνήγορός της

Στο 5μελές Εφετείο ο Μαρτίνης για ξέπλυμα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ