Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οδηγός επιβίωσης στις μη οργανωμένες Covid 19-free παραλίες

Με τον όρο «κοινωνική  αποστασιοποίηση» να είναι το πιο trendy αξεσουάρ, στις φετινές βαλίτσες των διακοπών και την μεγάλη εξάπλωση της Covid 19 σε κοσμοπολίτικους  καλοκαιρινούς προορισμούς να επιβάλλουν μέτρα τοπικού Lock down σε 4 νησιά και τη Χαλκιδική να γίνονται αιτία να ακυρωθούν εκεί μαζικά κρατήσεις των τουριστών όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις μη οργανωμένες παραλίες για cool και covid 19-free βουτιές και ηλιοθεραπεία με τις δέουσες αποστάσεις από τους άλλους λουόμενους.

Της Αλεξίας Σβώλου

«Με ένα νέο application που κατεβάζουμε δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο βλέπουμε  την ένταση της UV ακτινοβολίας  στον τόπο που βρισκόμαστε, σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 11 και μαθαίνουμε πόση προστασία χρειαζόμαστε.»

Δημήτρης Ρηγόπουλος καθηγητής δερματολογίας, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Ο κορωνοϊός μας υποχρεώνει να κρατάμε αποστάσεις και τι καλύτερο από το να ψάξουμε να βρούμε την ευεργετική σκιά από πεύκα, πλατάνια κι αρμυρίκια σε παρθένες παραλίες  για να χαρούμε τη θάλασσα και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας –κάτι που είναι must do, καθώς μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.

Όμως ο κορωνοϊός δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που παραμονεύει να μας βγάλει ξινό το καλοκαίρι.  Η καυτή UV ακτινοβολία, σε συνδυασμό με μύκητες κρυμμένους στην άμμο, μέδουσες που πλέουν στο νερό κι έντομα που ζουζουνίζουν στον αέρα απειλούν να μετατρέψουν  την εξόρμηση στην παραλία σε περιπέτεια υγείας. Για να μην συμβούν τέτοιου είδους απρόοπτα η ΜΠΑΜ» συντάσσει  έναν χρήσιμο οδηγό επιβίωσης για τους  Ροβινσώνες που θα προτιμήσουν τις coronavirus-free παραλίες μακριά από τα δημοφιλή beach bars και τους επικίνδυνους (για ενδεχόμενη διασπορά του ιού) συνωστισμούς.

Καταρχάς, επειδή στις μη οργανωμένες παραλίες η σκιά είναι δυσεύρετη, προτιμήσετε όσες έχουν πεύκα κι αρμυρίκια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και εξοπλιστείτε με μια φορητή ομπρέλα ή σκηνή και οπωσδήποτε με αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πλαστικός χειρουργός Παρασκευάς Κοντοές, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρίας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), οι πολύ υψηλοί δείκτες προστασίας στα αντηλιακά δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από το SPF 30 κι επιπλέον δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι προστατεύουν υπερβολικά, με συνέπεια να ξεχνάμε να ανανεώνουμε το αντηλιακό όσο τακτικά πρέπει.

Αντηλιακή «ασπίδα» σε ένα app στο κινητό

Για το πόσο συχνά πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό και αν πρέπει να φορέσουμε και καπέλο και T-shirt, για έξτρα προστασία μας ενημερώνει ένα νέο application, που δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Το νέο app που κατεβαίνει δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο ονομάζεται UV Shield και μετρά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τον δείκτη της υπεριώδους ακτινοβολίας σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 11, με το 11 να συνιστά ‘απαγορευτικό’ για την κυκλοφορία» εξηγεί ο καθηγητής δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής της Α’  Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματολογίας κι Αφροδισιολογίας του νοσοκομείου  «Ανδρέας Συγγρός» και δημιουργός του application. Μια συνηθισμένη τιμή του δείκτη, σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού  είναι 9-9,5, η οποία απαιτεί αντηλιακό με SPF 30, γυαλιά ηλίου, καπέλο  κι ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι για τα παιδιά.

Συμβουλές επί ποδός

Προτού στρώσουμε την πετσέτα μας στην άμμο καλό είναι να στρώσουμε μια χοντρή ψάθα ή να χρησιμοποιήσουμε αναδιπλούμενες καρέκλες παραλίας. Το να ξαπλώνουμε απευθείας πάνω στην άμμο είναι διπλά επικίνδυνο, αφενός γιατί μπορεί να πάθουμε μυκητιάσεις κι αφετέρου γιατί καμιά φορά τα συστατικά της άμμου αντιδρούν με αυτά του αντηλιακού (κυρίως τα χημικά φίλτρα) και την UV ακτινοβολία και προκαλούν φωτοδερματίτιδες, που εκδηλώνονται με κοκκίνισμα, μικρά σπυράκια και απίστευτη φαγούρα. Μαζί με υπόλοιπα σύνεργα της παραλίας χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι γερές σαγιονάρες. «Τα πόδια μας στη διάρκεια της ζωή μας καλύπτουν δύο φορές την περίμετρο της γης σε απόσταση ήτοι περισσότερα από 80.000 Km» λέει ο Μανώλης Αρβανιτάκης, ποδολόγος -ποδίατρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδίατρων-Ποδολόγων  και συνιστά να μην περπατάμε ξυπόλυτοι  για να αποφύγουμε  τον κίνδυνο τραυματισμών και λοιμώξεων, ενώ θυμίζει ότι τα άτομα με διαβήτη  έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του διαβητικού ποδιού και της δημιουργίας ελκών (πληγών) που δεν κλείνουν εύκολα. Στο νερό παραμονεύουν τσούχτρες, ενώ έξω ενδέχεται να μας τσιμπήσει κάποιο έντομο και γι αυτό πρέπει να έχουμε πάντοτε ένα στικ αμμωνίας ή ένα αντισταμινικό σε τζελ, και ένα μπουκάλι νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για να ξεπλύνουμε την πονεμένη περιοχή. Βέβαια επειδή εκτός από τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες», υπάρχει και τα ενδεχόμενα της  αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας θα χρειαστούμε παραπάνω νερό, για όλους. Ασπίδα προστασίας χρειάζονται και τα μάτια μας, ειδικά αν φοράμε τακτικά φακούς επαφής οπότε  υποφέρουμε από ξηροφθαλμία. Φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να τα προστατέψουμε από την UV ακτινοβολία και το έντονο, ερεθιστικό φως και χρησιμοποιούμε γυαλιά κολύμβησης μέσα στη θάλασσα για να αποφύγουμε την επιδείνωση των ερεθισμών και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας οφθαλμικής μόλυνσης, όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Θεοχάρης. Ο φαρμακοποιός συστήνει  να έχουμε προληπτικά μερικές αμπούλες (μονοδόσεις) με τεχνητά δάκρυα, εμπλουτισμένα με ενυδατικό υαλουρονικό νάτριο και καταπραϋντικό εκχύλισμα χαμομηλιού, που δρουν ως φυσικό λιπαντικό του ματιού. Τέλος, ένα δεύτερο μαγιό γι αλλαξιά χρειάζονται οι γυναίκες που υποφέρουν συχνά από κολπίτιδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ