O καθηγητής της πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε σήμερα στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 εφ’ όλης της ύλης και εκτίμησε πως η αποφυγή μίας πιθανής έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα μας θα «εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων». Όπως τόνισε, είναι «στο χέρι μας».
«Έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα, είναι πολλοί αυτοί που τα εφαρμόζουν. Αν συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων με καθολικό τρόπο, ενταθούν οι έλεγχοι και αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το δεύτερο κύμα» τόνισε ο καθηγητής Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.
Ως προϋπόθεση, ωστόσο, έθεσε τις συντονισμένες δράσεις της Πολιτείας και των κοινωνικών φορέων και τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών.
Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε πως υπάρχει «πολύ μεγάλος εφησυχασμός, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά από τα τέλη Απριλίου».
Σημείωσε πως το ελληνικό lockdown διήρκεσε λιγότερο από άλλες χώρες και ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα δημιούργησε την αίσθηση –σε ορισμένους– πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
«Αυτό είναι το παράδοξο, αν δεν δεις το πρόβλημα, τότε αρχίζεις και πιστεύεις ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ήταν σημαντικό να μη σταματήσουν τα μηνύματα από πλευράς της Πολιτείας για να μην δοθεί η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε.
Ερωτώμενος σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΑΠΘ για 2.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο, σημείωσε πως οι προβλέψεις βασίζονται στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα και δεν λαμβάνονται υπόψιν στοιχεία όπως η «αλλαγή συμπεριφοράς και η εντατικοποίηση των μέτρων».
Όπως τόνισε, η αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς των πολιτών μπορεί να γίνει ανάχωμα για την εξάπλωση της πανδημίας, όπως και «η λήψη κατάλληλων μέτρων, στον κατάλληλο χρόνο».
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων επανέλαβε πως πρέπει να είναι «μικρότερος ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις», εξηγώντας πως τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται για όλους τους χώρους, πρέπει να ισχύουν και για τις σχολικές αίθουσες.
Το πρόβλημα των λίγων σχολικών αιθουσών μπορεί να λυθεί με την ενοικίαση χώρων από τους ΟΤΑ, όπως πρότεινε, ενώ ζήτησε να «δούμε τα διεθνή πρότυπα».
«Ας εξετάσουμε πώς μπορεί να εκκινήσει η χρονιά με ένα άλλο πλάνο» τόνισε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μικρές πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να ασθενήσουν βαριά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οι ανήλικοι δεν μεταδίδουν τον ιό ή έχουν μικρότερο ιικό φορτίο.