Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ώρα μηδέν για τον Μίμη και την  παρέα του

Σε σώμα συγκροτήθηκε το ∆ικαστικό Συμβούλιο, το οποίο προέκυψε με κλήρωση, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία παρέπεμψε τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο για οκτώ αδικήματα.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δικαστικό Συμβούλιο και στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει την ερευνά του

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα ξεκινήσει τις εργασίες του, δηλαδή, την έρευνα για να καταλήξει αν θα πρέπει να παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στο Ειδικό ∆ικαστήριο ή όχι και μαζί του και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (Τουλουπάκη, Παπαδάκου, Φιλιππάκης κ.λπ.).

Η υπόθεση, λοιπόν, έχει μεταφερθεί στον Άρειο Πάγο, αφού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

∆ικογραφία

Στο ∆ικαστικό Συμβούλιο έχει ορισθεί αρεοπαγίτης ανακρίτρια, η οποία θα μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία και θα ξεκινήσει την ουσιαστική διερεύνηση της σοβαρής υπόθεσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά τους επόμενους μήνες θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες πολιτικοί, εν ενεργεία και πρώην εισαγγελείς, οι οποίοι άλλωστε είχαν καταθέσει και στη Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, καθώς και οι ιδιώτες, για τους οποίους είχε αποφανθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής ότι δεν μπορούσαν να καταθέσουν στη Προανακριτική. Εκεί θα απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους θέσει η ανώτατη δικαστική λειτουργός.

Ποια ονόματα θα παρελάσουν σε αυτή την κορυφαία δικαστική διαδικασία; Θα είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράϊκου, ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ημητρίου, η τέως εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, καθώς και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, όπως φυσικά και τα πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί ότι είναι εμπλεκόμενα.

Ο ∆ημήτρης Παπαγγελόπουλος, μέσω των δικηγόρων του ∆ημήτρη Τσοβόλα και Λυδίας Τσοβόλα, αναμένεται να θέσει εκ νέου όλα τα δικονομικά ζητήματα και τις ενστάσεις ακυρότητας, που υποστήριξε στην Προανακριτική. Η ανακριτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις απολογίες των προσώπων εκείνων που θα κληθούν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. ∆ηλαδή, θα μάθουμε αν κληθούν ως κατηγορούμενοι η Ελένη Τουλουπάκη, η Γιάννα Παπαδάκου, ο Ιωάννης Φιλιππάκης και ο Αλεξανδρος Τάρκας. Κατόπιν, θα  ακολουθήσει η έκδοση του βουλεύματος, με το οποίο οι αεροπαγίτες ουσιαστικά θα ανακοινώσουν ποια πρόσωπα και με ποια στοιχεία θα παραπεμφθούν στο Ειδικό ∆ικαστήριο.

Αν τελικά η υπόθεση φτάσει στο Ειδικό ∆ικαστήριο, θα είναι το τέταρτο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αν οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν ότι δεν θεμελιώνονται αξιόποινες πράξεις, τότε με το βούλευμά τους μπορούν να απαλλάξουν τους κατηγορουμένους.

Θυμίζουμε τα πρόσωπα που μετέχουν στο ∆ικαστικό Συμβούλιο. Από τον κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι αρεοπαγίτες:  Όλγα Σχετάκη – Μπονάτου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και Πηνελόπη Παρτσαλίδου- Κομνηνού. Πρώτο αναπληρωματικό μέλος η Παρασκευή Καλαϊτζή και ως δεύτερο αναπληρωματικό μέλος ο Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου

Από τον κατάλογο των 46 αντιπροέδρων και μελών του Συμβουλίου της Επικράτειας, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη: ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ∆ημήτριος Καλτσούνης και ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.

Κλήρωση

Από τον κατάλογο των 18 μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για τα καθήκοντα του εισαγγελέα του ∆ικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκε η Βασιλική Θεοδώρου και αναπληρωτής της ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Ο ∆ημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε στο ∆ικαστικό Συμβούλιο με ψήφους των βουλευτών της Νέας ∆ημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Και για τα οκτώ αδικήματα για τα οποία παραπέμπεται, βρέθηκαν στην κάλπη 177 ψηφοδέλτια που υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ υπήρξαν και τρία άκυρα. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Αργά το βράδυ αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου, με 177 ψήφους για:

  1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ).
  2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ).
  3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259).
  4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς).
  5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019).
  6. ∆ωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) 7. ∆ωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ).
  7. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ).

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλουπάκη: Το ερώτημα Τσιάρα για αναπληρωτή εισαγγελέα και η απομάκρυνση (έγγραφο)

Πνίγηκε στις δικογραφίες η Οικονομική εισαγγελία (έγγραφο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ