Η εξάπλωση του COVID-19 συνεχίζει να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, μήνες μετά την εμφάνιση του. Δεδομένα που σχετίζονται με τα περιγεννητικά αποτελέσματα και την κάθετη μετάδοση του COVID-19 προκύπτουν καθημερινά, παρόλο που είναι περιορισμένα και αβέβαια. Αρκετές μελέτες έχουν ήδη δημοσιευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχετικά με τις περιγεννητικές επιπτώσεις την κάθετη μετάδοση από την μητέρα στο βρέφος ή την ενδομήτρια μετάδοση και τη θεραπευτική προσέγγιση του COVID-19.
Από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, 133 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια για τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων σε μητέρες με Covid-19 και τα βρέφη τους.
Αναφορικά με την κάθετη μετάδοση τα περισσότερα νεογνά ήταν αρνητικά στον COVID-19 (92.7% στις μελέτες περίπτωσης, 84.2% στις μελέτες περιπτώσεων, 97.1% σε μελέτες κοόρτης και 100% στις μελέτες ασθενών-μαρτύρων), ενώ οι μητέρες ήταν θετικές στο COVID-19. Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν πως δεν υπήρχαν κλινικά ευρήματα του COVID-19 στα βρέφη με μολυσμένες μητέρες και όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν (αμνιακό υγρό, αίμα από τον ομφάλιο λώρο, πλακούντας και μητρικό γάλα) ήταν αρνητικά. Σε περιπτώσεις που τα βρέφη ήταν θετικά, εξετάστηκαν άλλοι πιθανοί τρόποι μετάδοσης, ίσως μέσω της επαφής, των σταγονιδίων ή του μητρικού γάλακτος.
Σημαντικός αριθμός γυναικών γέννησαν με καισαρική (82.2% στις μελέτες περίπτωσης, 74.2% στις μελέτες περιπτώσεων και 66% στις μελέτες κοόρτης), ακολουθώντας τα πρωτόκολλα σοβαρής μόλυνσης. Σε μία μελέτη που διεξήχθη στην Ισπανία, η καισαρική σχετίστηκε με επιδείνωση της υγείας των μητέρων θετικών στον COVID-19.
Σχετικά με τα ποσοστά θνητότητας των μητέρων (ανάμεσα σε 1% στις μελέτες κοόρτης και 5.7% στις μελέτες περίπτωσης) και των νεογνών (ανάμεσα στο 2% στις μελέτες περίπτωσης και 3.3% στις μελέτες περιπτώσεων), αυτά ήταν χαμηλά. Ωστόσο, περισσότερες έρευνες χρειάζεται να γίνουν για την εκτίμηση την αναλογίας θνητότητας σε έγκυες και νεογνά με COVID-19, συγκριτικά με έγκυες χωρίς COVID-19, αναφέροντας τις επιπτώσεις των επιπλοκών της υγείας.
Τα δεδομένα δείχνουν πως η κάθετη μετάδοση του COVID-19 από τη μητέρα στο παιδί είναι σπάνια. Παρ όλα αυτά, η προσεκτική αξιολόγηση των εγκύων και η εδραίωση συγκεκριμένων οδηγιών που θα στηρίζονται σε στοιχειοθετημένα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο τοκετού σε εγκυμοσύνες με COVID-19, είναι σημαντική.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο 13ο State of the Art Συνέδριο Εφηβικής Υγείας που θα πραγματοποιηθεί για λόγους Δημόσιας Υγείας διαδικτυακά, στις 9-10 και 11 Οκτωβρίου 2020 και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο link https://bit.ly/2E5odTl
Στη μελέτη συμμετείχαν η μαιευτική γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών η θεραπευτική κλινική του νοσοκομείου Αλεξάνδρα Και η μονάδα εφηβικής υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με μία πλειάδα επιστημόνων.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Ανδρονίκη Σταυρίδου, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Ελένη Παναγούλη, Θεόδωρος Ν. Σεργεντάνης, Ευθαλία Τζίλα , Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Μαρία Τσολιά, Άρτεμις Τσίτσικα & Νικόλαος Βλάχος.
Οι ερευνητές που έτρεξαν την μελέτη προέρχονται από Την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Αθήνα, την Θεραπευτική κλινική, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Ιατρική Σχολή, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και την Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.