Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οι οθόνες Led ,τα κινητά /τάμπλετ εντείνουν το πρόβλημα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας -σημαντικό ρόλο παίζει και το άγχος

«Δεν είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος» το μήνυμα της ένωσης ασθενών με ημικρανία και κεφαλαλγία Ελλάδος.

“Πως κάνεις έτσι για ένα πονοκέφαλο” είναι η φράση που ακούνε οι άνθρωποι με ημικρανία όταν αντιμετωπίζονται από τον επαγγελματικό και τον κοινωνικό περίγυρο κουβαλώντας βαρύτατο στίγμα κρύβοντας την πάθηση τους από εργοδότες συναδέλφους και συγγενείς για να μη θεωρηθεί ότι λουφάρουν.


Η έρευνα που έκανε η ένωση ασθενών με ημικρανία και κεφαλαλγία Ελλάδος αναδεικνύει το βαρύτατο αντίκτυπο που έχουνε οι ημικρανίες στην επαγγελματική και προσωπική ζωή με το 35% των ασθενών να χάνει μέρες από τη δουλειά του κάθε μήνα, το 65% να χάνει ζωτικά κομμάτια της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και να ζει Υποφέροντας από έντονους πόνους.

Συγκεκριμένα, το 35% των πασχόντων χάνει 1-2 μέρες από τη δουλειά του, το 10% χάνει 3-5 μέρες το μήνα και το 6% πάνω από 5 μέρες κάθε μήνα από τη δουλειά του. Επίσης, το 94% δηλώνει πως έχει μειωμένη απόδοση τουλάχιστον για 1-2 μέρες το μήνα στην εργασία του.
Επίσης, το 65.94% νιώθει ότι χάνει τη ζωή του πονώντας, το 55.87% ότι έχει άγχος για την επόμενη κρίση, ενώ το 24.53% έχει την ανάγκη να κρύψει την ημικρανία από τους άλλους, σημείο που δείχνει το στίγμα που συνοδεύει ακόμη και σήμερα την ημικρανία. Άξιο αναφοράς είναι ότι το 1 στους 4 συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρεί ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρνητική επίδραση στη πάθησή τους. Επίσης, οι μισοί συμμετέχοντες (ποσοστά κοντά στο 50%) δήλωσαν πως νιώθουν άγχος, αβοήθητοι ή και απογοητευμένοι από τη ζωή τους με την ημικρανία, σύμφωνα πάντα με την πρόσφατη έρευνα, τόνισε ο κος Κωνσταντίνος Μπίλιας, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

«Δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί νευρολόγοι Μιχάλης Βικέλης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μανώλης Δερμιτζάκης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ η ασθενής και ταμίας του συλλόγου Λία Μπάρμπα μεταφέρει την εμπειρία της λέγοντας πως ξεκίνησαν οι ημικρανίες σε ηλικία πέντε ετών και πως ακόμα και σήμερα οι πάσχοντες δε βρίσκουν την κατανόηση και το σεβασμό που θα έπρεπε να έχουν καθώς κρύβονται σε εργασία και οικογενειακό περιβάλλον.

Τα άγχη από την πανδημία του κορωνοϊού, της καραντίνας , για την απώλεια της δουλειάς η ενδεχόμενη ανεργία όξυναν τα προβλήματα των ημικρανικών καθώς το άγχος πυροδοτεί νέες κρίσεις ημικρανίας και δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην υγεία

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η αλόγιστη κατανάλωση παυσίπονων, απαιτούνται εξειδικευμένα φάρμακα για την ημικρανία καθώς η αλόγιστη κατανάλωση παυσίπονων απλά εντείνει το πρόβλημα και οδηγεί σε αθροιστική Κεφαλαλγία που είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τα νέα φάρμακα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, έχουνε βοηθήσει τους λίγους ανθρώπους που τα παίρνουν -πρόκειται για μία μικρή ομάδα ασθενών καθώς δεν αποζημιώνονται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, οπότε η χρήση τους δεν είναι διευρυμένη -όμως τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου υγείας του ereportaz Αλεξία Σβώλου ο ειδικός νευρολόγος Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως οι οθόνες Led εντείνουν το πρόβλημα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τάμπλετ, κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών 2 ώρες πριν τον ύπνο ειδικά από μικρά παιδιά οπότε το μήνυμα είναι όχι βραδινό παιχνίδι με τάμπλετ στα παιδιά καθώς έτσι πυροδοτούνται νέοι πόνοι

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ