Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Διαδηλώσεις σε γερμανικές πόλεις ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στη Μόρια

Διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έμειναν στον δρόμο μετά τη φωτιά στη Μόρια που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ, έγιναν χθες σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις.

Χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Ζητούν την εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και την άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

«Έχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Άλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια). Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν από την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στην πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι, οι οποίοι ανεξαιρέτως φορούσαν μάσκες. Ανάμεσα τους και ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γόσιπ Γιουράτοβιτς. Όπως δήλωσε στο πρόγραμμα μας, «οι πρόσφυγες στη Μόρια διατρέχουν άμεσα κίνδυνο και για αυτό επείγει να γίνει κάτι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βρεθεί κάποτε μια λύση.» Από τους 12.000 πρόσφυγες η Γερμανία κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί 5.000 άτομα. «Σαφώς και είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο κ. Γουράτοβιτς, «αλλά θα πρέπει εμείς ως Γερμανία να στείλουμε τώρα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα.»

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Ομιλητές της συγκέντρωσης καταδίκασαν την αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Δεκάδες πόλεις αλλά και μια σειρά γερμανικών κρατιδίων έχουν δηλώσει την προθυμία να τους δεχτούν. Την κριτική αυτή συμμερίζεται και ο Κώστας Κοσμάς, πρόεδρος της οργάνωσης των Πρασίνων στην περιοχή Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ του Βερολίνου. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της τραγωδίας στη Μόρια φέρει ο Χορστ Ζέεχοφερ και η πολιτική που εκπροσωπεί. Όλοι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό που έγινε.» Έστω αυτή την ύστατη στιγμή θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κώστα Κοσμά, ο υπουργός Εσωτερικών να επιτρέψει στο Βερολίνο και στις άλλες πόλεις που είναι πρόθυμες, να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Οι δισταγμοί της γερμανικής κυβέρνησης

Μέχρι στιγμής πάντως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά με εξαίρεση 400 περίπου ανηλίκων. Κατά την άποψή της, το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση». Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τους επόμενους μήνες επί της αρχής σε ένα σχέδιο για μια ενιαία διαδικασία ασύλου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια της. Κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, θα θεωρούσαν περιττή μια νέα συμφωνία στο προσφυγικό αν η Γερμανία τηρούσε μια στάση παρόμοια με αυτή το 2015.

Πηγή:

Protothema.gr

www.dw.com

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ