Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα την είδηση ότι η επικεφαλής (πρόεδρος για την ακρίβεια) της εταιρείας PQH, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, είναι η εκλεκτή του Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του Θεόδωρου Μητράκου, τον Μάρτιο του 2021.
Του Πέτρου Κουσουλού
Ομολογουμένως το βιογραφικό της κυρίας Παπακωνσταντίνου είναι «βαρύ», ωστόσο η θητεία της ως επικεφαλής της εταιρείας που είναι ειδικός εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, έχει σκιές. Σκιές οι οποίες ενδεχομένως δεν έγιναν αντιληπτές από τον κεντρικό τραπεζίτη παρότι σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παραδείγματος χάρη, όπως είχαμε αποκαλύψει στη «Μ» η «αδυναμία» της PQH (της κυρίας Παπακωνσταντίνου βεβαίως, βεβαίως) να υποβάλει έγκαιρα δήλωση συνέχισης της δίκης για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε ως αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα η ακροαματική διαδικασία καθώς οι «επώνυμοι» κατηγορούμενοι γλίτωσαν -προσώρας- από το βασικό αδίκημα, εκείνο της κακουργηματικής απιστίας!
Να σας θυμίσω εν τάχει τη συνέβη και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας… Βάσει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι διοικήσεις των Τραπεζών και όλοι όσοι έχουν έννομο συμφέρον (εν προκειμένω η PQH) είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020 εάν επιθυμούν να συνεχιστούν ποινικές διαδικασίες που αφορούσαν την απιστία σε υποθέσεις του τραπεζικού τομέα. Στην περίπτωση της δίκης του Τ.Τ. η εκκαθαρίστρια εταιρεία της κας Παπακωνσταντίνου αποφάσισε μεν στις 9 Μαρτίου ότι επιθυμεί άπαντες οι κατηγορούμενοι να λογοδοτήσουν για το συγκεκριμένο αδίκημα, αλλά κατάφερε να καταθέσει (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) τη συγκεκριμένη αίτηση εκπρόθεσμα! Πότε; Στις 14 Απριλίου 2020, δηλαδή μια ημέρα μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) βάσει της οποίας η αναστολή της προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης για απιστία σε βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων καταργούταν και μάλιστα αναδρομικά! Μάλιστα, εκείνη την ημέρα οι δικηγόροι της PQH ξέχασαν (!) να προσκομίσουν το πληρεξούσιο το οποίο είχαν!
Ακόμη και πρωτοετής της Νομικής γνωρίζει ότι εάν δεν έχεις άδεια (πληρεξούσιο) από τον πελάτη σου (την PQH στην προκειμένη περίπτωση), δεν μπορείς να καταθέσεις οτιδήποτε εκ μέρους του και κυρίως ότι το πληρεξούσιο οφείλεις να το καταθέσεις στη δικαστική αρχή και όχι να το φυλάξεις στο αρχείο σου! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 2-1 να κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι (Φιλιππίδης, Λαυρεντιάδης, Ρέστης και σία) δεν μπορούν να δικαστούν για το αδίκημα της απιστίας. Η υπόθεση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος καθώς στη δικαστική αίθουσα συζητούνται μερικά ήσσονος ποινικής σημασίας αδικήματα. Και όλα αυτά με τη φερόμενη ως «εκλεκτή» του Γιάννη Στουρνάρα να μην μας έχει εξηγήσει -ακόμη- το τι ακριβώς… συνέβη!
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί