Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μονάδες εντατικής κίνδυνος – θάνατος

Τρέχει και δεν φτάνει το υπουργείο Υγείας για να ανοίξει επιπλέον κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχουν «φρακάρει» από τον διαρκώς διογκούμενο αριθμό ασθενών με COVID 19 που δέχονται καθημερινά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν φτάσει στα όριά τους και να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού… χθες!

Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

Αγωνία

«Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι! Όχι να τρέχουμε τώρα», τονίζουν με έμφαση λοιμωξιολόγοι και πνευμονολόγοι

Το μήνυμα αυτό, μαζί με την αγωνία της για το τι μέλλει γενέσθαι στο προσεχές διάστημα – αφού σε όλα τα νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ που δεν ήταν για ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού μετατρέπονται εσπευσμένα σε Εντατικές COVID – στέλνει από την πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του «Ευαγγελισμού» η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Βίκυ Κατσαούνου, υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Ο Ευαγγελισμός έχει υπερφορτωθεί με πολλά περιστατικά COVID και αντέχουμε μόνο προς ώρας! Σε κάθε εφημερία εισάγονται για νοσηλεία περισσότερα από 30 νέα περιστατικά και αν η πίεση είναι μεγάλη σήμερα, αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να γίνει αργότερα.

Αδειάζουν διαρκώς κλίνες ΜΕΘ που νοσηλεύουν άλλου είδους περιστατικά για να γίνουν COVID, με τους ασθενείς να μεταφέρονται σε κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων, κάτι που ανέκαθεν γίνονταν την εποχή που θέριζε η γρίπη, αλλά τώρα ο αριθμός των εισαγομένων ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος. Και επειδή οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ χρειάζονται προσωπικό, οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έπρεπε να έχουν γίνει το καλοκαίρι! Οχι να κάνουμε αγώνα δρόμου τώρα! Και οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ – ώστε να φτάσουμε τις 1.200 που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας – πρέπει να ανοίξουν πάση θυσία εως τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και περιμένουμε την κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού, γιατί αλλιώς θα ζορίσουν πολύ τα πράγματα», επισημαίνει η Παρασκευή Κατσαούνου, περιγράφοντας μια κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τα νοσοκομεία της Αττικής, εκεί που εντοπίζεται το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Όπως προσθέτει η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας, όταν όλα γίνονται υπό πίεση χρόνου, το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο.

Και οι προσλήψεις στο …. «και πέντε» ενέχουν κινδύνους, γιατί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας πρέπει να είναι «επανδρωμένες» με την αφρόκρεμα των μάχιμων γιατρών και όχι με όσους ξέμειναν…

«Αν οι επαγγελματίες υγείας που θα έρθουν στις Εντατικές δεν είναι άρτια καταρτισμένοι, τότε συμβαίνει το έξης: Στα χαρτιά φαίνεσαι ότι είσαι σωστά επανδρωμένος ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι και την ώρα της κρίσης καλείσαι να βρεις τον χρόνο και το απόθεμα ψυχικής αντοχής να εκπαιδεύσεις κατάλληλα το προσωπικό», τονίζει η πνευμονολόγος.

Και καταλήγει με πικρία: «Ξέραμε από το καλοκαίρι τι θα ερχόταν, έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες με υψηλή προτεραιότητα από την κυβέρνηση».

Στη Νίκαια

Το πρώτο νοσοκομείο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου, πως δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται ασθενείς ήταν το Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου οι γιατροί του μετά από γενική συνέλευση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας αποφάσισαν πως αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και την υπεύθυνη της πτέρυγας COVID -19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Παρότι οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από τη ∆ιοίκηση, το γεγονός αυτό πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις, με τον υπουργό Υγείας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του και τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθηνών και Πειραιά να βγαίνουν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
«Πρέπει να γίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών – με συμβασιούχους κι επικουρικούς δεν λύνεται το πρόβλημα – αλλά και η αύξηση των αριθμών των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γιατί όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο», επισημαίνει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η ίδια θυμίζει ότι εκτός από τον αυξημένο αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στις ΜΕΘ πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εκατοντάδες άνθρωποι (580 με τις καταγραφές της Περασμένης Πέμπτης) που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με COVID 19 σε απλά κρεβάτια, καθώς πολλοί από αυτούς εαν επιδεινωθεί η κατάσταση τους θα χρειαστούν διασωλήνωση στην Εντατική.

Η κ. Ματίνα Παγώνη περιμένει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων τις επόμενες μέρες καθώς ακόμα νοσηλεύονται ασθενείς με λοιμώξεις που προέκυψαν από την επιστροφή των εκδρομέων και τους ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι μετέδωσαν τον ιό μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συναθροίσεις, συναυλίες και πλατείες και θυμίζει πως οι αριθμοί που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟ∆Υ από μόνοι τους δεν λένε κάτι.

1.200 κλίνες

«Πρέπει να κοιτάμε και να εκτιμούμε κάθε μέρα τρεις δείκτες, που περιλαμβάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευόμενων με COVID 19 όπου αρκετοί απ’ αυτούς υποτροπιάζουν και μετά χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και τον αριθμός των διασωληνωμένων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και αν από αύριο ∆ευτέρα, δεν δούμε μείωση σε αυτούς τους δείκτες θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Χρειάζεται να φτάσουμε τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ πριν τα τέλη ∆εκεμβρίου, που έχει θέσει σαν χρονικό όριο το υπουργείο Υγείας», καταλήγει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μείνει ενεργό στο τραπέζι των συζητήσεων με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων το μετρό των τοπικών lockdown για την «πορτοκαλί» περιοχή της Αττικής.

Όπως εξηγεί η καθ’ ύλην αρμόδια για την αναμόρφωση των ΜΕΘ στην Ελλάδα, η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, επαρκούν για την ωρα τα κρεβάτια της Εντατικής στο Λεκανοπέδιο.
«Οι 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID που έχουμε στην Αττική μπορούν να γίνουν 150 με την απελευθέρωση άλλων πολυδύναμων κλινών και την προσθήκη νέων κλινών ΜΕΘ στο υπάρχον δυναμικό, όπως γίνεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» και για τις προσεχείς 15 μέρες, οι 150 κλίνες για περιστατικά COVID επαρκούν», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Όπως, μάλιστα, προσθέτει σε ενδεχόμενο που θα χρειαστούν περισσότερες από 150 κλίνες Εντατικής για ασθενείς με COVID, θα γίνει αναστολή της νοσηλείας των χρόνιων περιστατικών με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Η κ. Κοτανίδου υπογραμμίζει και εκείνη πως «το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η κάλυψη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται στο 10% του υπάρχοντος δυναμικού, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα».

Στην Αττική, όμως, όπου ιδανικά θα έπρεπε να είναι κατειλημμένο μόνο το 30% των κλινών ΜΕΘ (άρα διαθέσιμο το 70%), η εικόνα είναι αντίστροφη. Συγκεκριμένα, από τις 107 κλίνες που έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID 19 είναι ελεύθερες το 30% των κλινών ΜΕΘ και ειδικότερα από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών. Με προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, πανελλαδικά τα κρεβάτια Εντατικής ανέρχονται πλέον σε 941 και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να προστεθούν άλλες 42 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου Αττικής.

Από τα ιδιωτικά

Στην κούρσα για την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, που συναγωνίζεται σε ταχύτητα το ράλι των εμβολίων – καθώς ξεκίνησε αργά και τώρα το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το ρητό «τρεχάτε ποδαράκια μου»- επιστρατεύονται και κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα μέσω μιας συνεργασίας που υπήρχε εδώ και χρόνια κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπη.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Θα προστεθούν στο υπάρχον δυναμικό του ΕΣΥ 100 επιπλέον κλίνες του ιδιωτικού τομέα σε νοσοκομεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ. Επίσης, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για 400 θέσεις ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 185 θέσεις αφορούν γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αθροίζοντάς τες με τις προλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί με 1.350 επιπλέον γιατρούς, ενώ δεν αποκλείουμε την επίταξη κλινών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκάρουν τα στοιχεία για την Αττική – 240 από τα 355 εγχώρια κρούσματα

Κορωνοϊός: Σοκ με 416 νέα κρούσματα και 79 διασωληνωμένους

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ