Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Το Μουζάκι δάκρυσε για τη «νεράιδα» του

Όλο το Μουζάκι συνόδευσε προχθές την Ευδοκία – Μυρτώ Πλακιά στην τελευταία κατοικία της. Η 41χρονη φαρμακοποιός έχασε τη ζωή της έπειτα από το φονικό χτύπημα του «Ιανού «στον καρδιτσιώτικο κάμπο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της κράτησαν σχεδόν μία εβδομάδα.

Ρεπορτάζ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου χάθηκαν τα ίχνη της όταν την παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Την εντόπισε ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του Πυροσβεστικού Σώματος το μεσημέρι της Πέμπτης 24 του μήνα. Για μία εβδομάδα η 41χρονη βρισκόταν στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού, αλλά και του ανθρώπινου ενδιαφέροντος. Από την ώρα που επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της, η Ευδοκία – Μυρτώ έγινε ένα σύμβολο για τη γενέτειρά της, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες. Έστω και αν όλοι συμφωνούν πώς με τη φύση δεν μπορεί να τα βάλει ο άνθρωπος, επί της ουσίας αντιλαμβάνονται πώς μέσα από σύγχρονες υποδομές ίσως η γυναίκα να είχε σωθεί.

Η αποδοχή της στην τοπική κοινωνία έγινε αντιληπτή από τη δημιουργία διασυλλογικής έρευνας για τον εντοπισμό της. Με την πόλη να μοιάζει κατεστραμμένη από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, περισσότερα από 200 άτομα ενεργοποιήθηκαν. Όχι επειδή ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της θείας της, αλλά από προσωπικό ενδιαφέρον.

Θρήνος

«Αυτή η νεράιδα, αυτό το χαρούμενο κορίτσι, αυτή η γεμάτη αγνότητα ψυχή, αυτό το άδολο πνεύμα, το γεμάτο καλοσύνη που ξεχείλιζε από ζωντάνια και πάθος για τη ζωή, το κορίτσι που ποστάριζε όλο τραγούδια και ομορφιά… δεν είναι ένα θύμα ένας απλός αριθμός, μια ανθρώπινη απώλεια χωρίς ονοματεπώνυμο. Είναι η ΕΥΔΟΚΙΑ – ΜΥΡΤΩ ΠΛΑΚΙΑ, που έπαιξε στις γειτονιές του Μουζακίου, που μεγάλωσε μέσα στο χωριό μας, που ξενιτεύτηκε για να σπουδάσει, που επέστρεψε στο χωριό μας να το υπηρετήσει και να το υποστηρίξει. Ας βοηθήσουμε όλοι να βρεθεί η μικρή αυτή νύμφη, μια γνήσια Μουζακιώτισσα. Τα μάτια της μας εκλιπαρούν. Ας βοηθήσουμε όλοι.Τα γεφύρια ξανακτίζονται…», έγραψε η Νότα Μακρυγιάννη – Πλακιά την 21η Φεβρουαρίου στο FaceBook, μέσω του οποίου συσπειρώθηκε όλο το Μουζάκι για να βρει τη «νεράιδα», όπως την αποκάλεσε η θεία της. Με τον ίδιο τρόπο που την αποχαιρέτησε.

«Τώρα έγινες η νύμφη μας, το Μουζάκι έχει πια τη δική του Νηρηίδα, τώρα πια νεραϊδούλα μου κοσμοπολίτισσα θα περιπλανιέσαι στα δάση μας και θα ομορφαίνεις με τα νερά του ποταμιού μας. Τώρα πια θα λέμε το ποτάμι της Ευδοκίας, της Μυρτώς…ψυχούλα μου αγνή, καλό ταξίδι», ανέφερε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα που συνοδευόταν από την ερμηνεία της Ειρήνης Παππά στο «Τζάνε μ’ ποταμέ μου» του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Σπουδές

Η Ευδοκία – Μυρτώ μεγάλωσε στο Μουζάκι. Εκεί έβαλε τις βάσεις της γνώσης της. Στην αρχή στο 1ο Δημοτικό, έπειτα στο Γυμνάσιο και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ενιαίο Λύκειο της πόλης. Έδωσε εξετάσεις στην Ιατρική, αλλά στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί πήρε το πτυχίο στη φαρμακευτική και επέστρεψε στο Μουζάκι. Το 2013 άνοιξε το φαρμακείο, το οποίο έγινε δεύτερο σπίτι της, με πρόδηλη τη διάθεση να χτίσει ακόμα καλύτερη σχέση με τους συμπολίτες της. «Δεν ήταν απλά μία φαρμακοποιός. Ήταν φίλη όσων περνούσαν την πόρτα του φαρμακείου», μας είπε κάτοικος του Μουζακίου που δεν μπορεί να πιστέψει πώς χάθηκε η κοπέλα με το αστείρευτο χιούμορ που μετέτρεπε ακόμα και τον πόνο σε χαμόγελο.

Άραγε, ποιος μπορεί να το πιστέψει; Μπορεί να έφυγε ένα βάρος από τους συγγενείς της όταν εντοπίστηκε η σορός της, αλλά η απώλειά της γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Πιο βασανιστική. Συνοδεύεται, μάλιστα, η απουσία της από έντονα ερωτήματα. Αμείλικτα! Γιατί δεν έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα;

Σύμφωνα με εκπροσώπους της περιφέρειας έπρεπε να ‘χει ληφθεί η σχετική απόφαση από το μεσημέρι. Αλλά τελικά η γέφυρα έκλεισε περίπου 15 λεπτά μετά από την εξαφάνιση της 41χρονης. Ίσως για να γίνει η Ευδοκία – Μυρτώ το πρόσωπο που θα στοιχειώνει όλους εκείνους που οφείλουν να παίρνουν έγκαιρα τα μέτρα για να αποφεύγονται τέτοιες τραγωδίες. Μόνο ένας ξεχωριστός άνθρωπος, άλλωστε, θα μπορούσε να μετατραπεί σε σύμβολο. Και όπως λένε όλοι στο Μουζάκι, η κοπέλα «ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος».

Μουζάκι

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΙ∆ΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Γνώριζαν για το ενδεχόμενο καταστροφής περιουσιών και τον κίνδυνο για απώλεια ζωών σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα, αλλά αδράνησαν. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στην δημοσιότητα υπόμνημα με ημερομηνία 21 Ιουνίου του 2020, λίγους μόλις μήνες πριν το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από το Μουζάκι, στο οποίο οι κάτοικοι του οικισμού «Νησιά» Πευκοφύτου στην Καρδίτσα, γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπήρχε με το στένεμα της κοίτης του ποταμού Πάμισου, είχαν προβλέψει την καταστροφή της περασμένης Παρασκευής.

Πρόβλεψη

Το υπόμνημα είχε αποσταλεί στη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είχε ως θέμα, την «απομάκρυνση βάσεων γέφυρας στον οικισμό Νησιά Πευκοφύτου Καρδίτσας. Οι κάτοικοι είχαν προβλέψει τις συνέπειες που θα είχε τυχόν υπερχείλιση του ποταμού Πάμισου, αλλά οι υπεύθυνοι δεν φάνηκε να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Η στάση τους αυτή, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε στην Καρδίτσα, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την έκταση της καταστροφής στον τόπο. Στο υπόμνημα τονίζεται, «Σας διαβιβάζουμε υπόμνημα κατοίκων του οικισμού Νησιά Πευκοφύτου Καρδίτσας καθώς και ιδιοκτητών κτημάτων στον εν λόγω οικισμό, το οποίο αναφέρεται στην απομάκρυνση δυο βάσεων, ουδέποτε ολοκληρωθείσας γέφυρας από την κοίτη του ποταμού Πάμισου, λόγω κινδύνου εκτροπής ποταμού και κατακλυσμού του παραπάνω οικισμού ‘‘Νησιά’’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφή περιουσιών». Μάλιστα, είχαν λάβει απάντηση από το δασαρχείο Μουζακίου με αριθμό εγγράφου 2994/153498/ από τις 25 Σεπτεμβρίου του 2019, στο οποίο το δασαρχείο δήλωνε «αδυναμία αντιμετώπισης του παραπάνω σοβαρού προβλήματος» από μέρους του. Παράλληλα αναφέρει ότι «η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στις περιφέρειες».

Το δασαρχείο Μουζακίου απέστειλε απάντηση στους κατοίκους, στην οποία σημειώνεται πως «Οι βάσεις της γέφυρας που αναφέρετε κατασκευάστηκαν το έτος 1979 από την υπηρεσία μας και αποτελούσαν βάθρα πεζογέφυρας στον συμβάλλοντα Οξυάς του χειμάρρου, η οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Άποψή της υπηρεσίας μας είναι ότι τα βάθρα πρέπει να απομακρυνθούν διότι δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν». Η απάντηση του δασαρχείου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ως προς τις διαχρονικές ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών και τις αυθαιρεσίες για τις οποίες ποτέ κανείς δεν λογοδοτεί. Όπως τονίζεται από το δασαρχείο, «Κυρίως, όμως, πρέπει να απομακρυνθεί η πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε εν αγνοία της υπηρεσίας μας, σε ανωτέρω σημείο του ρέματος (πλησίον αυτού) και η οποία έχει μειώσει δραματικά το πλάτος της κοίτης και είναι πολύ επισφαλής για την πρόκληση πλημμύρας. Άλλωστε, η παρέμβαση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν». Οι κάτοικοι είχαν αποστείλει το συγκεκριμένο υπόμνημα στη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μάλιστα, το έγγραφο που τους είχαν αποστείλει συνοδευόταν από 28 υπογραφές κατοίκων και έδινε στίγμα του επίμαχου σημείου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει προστατευτικό ανάχωμα προς την πλευρά του οικισμού».

Πρόχειρο ανάχωμα

Μεταξύ άλλων, ζητούσαν να γίνουν όλες «οι προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνση των δυο άχρηστων και επικίνδυνων βάσεων της ουδέποτε κατασκευασθείσας γέφυρας, τη δημιουργία ενός πρόχειρου αναχώματος στο εν λόγω σημείο προς την πλευρά του οικισμού μας, προγραμματίζοντας παράλληλα την κατασκευή μόνιμου και σταθερού αναχώματος». Όλα αυτά οι κάτοικοι του οικισμού «Νησιά» τα ζητούσαν γιατί γνώριζαν, κάτι που όφειλαν να κάνουν εκ των προτέρων και οι αρμόδιοι «επειδή ο ποταμός Πάμισος τον χειμώνα μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο, παρασύροντας κορμούς δέντρων και φερτές ύλες», αλλά και επειδή «από την εκτροπή του ποταμού Πάμισου προς τον οικισμό μας, εκτός από την πλήρη καταστροφή των σπιτιών και των περιουσιών μας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών».

Απόλυτο χάος με τις ζημιές να υπερβαίνουν τα 300.000.000 €

Πέρασε μία εβδομάδα από τη φονική κακοκαιρία στην Καρδίτσα και οι κάτοικοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους. Η κατάσταση είναι δραματική και ο χειμώνας αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος. Το ζωικό κεφάλαιο υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Σε μια χρονιά δύσκολη (και) για τους αγρότες εξ αιτίας της πανδημίας, το χτύπημα του «Ιανού» μοιάζει ως… τελειωτικό για την οικονομία του νομού, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από την κακοκαιρία χάθηκαν περισσότερα από 13.000 ζώα και καταστράφηκαν περίπου 28.000 κυψέλες. «Δυόμιση εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν σε λίγη ώρα στην Καρδίτσα. Όταν αρδεύεται ο κάμπος από τη Λίμνη Πλαστήρα και για αρκετούς μήνες φεύγουν 105.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Σε ελάχιστες ώρες όμως έπεσαν στη λίμνη 98.000.000 κυβικά μέτρα νερού», ανέφερε στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός.
Οι ζημιές είναι τεράστιες. Στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, σε όλο τον κάμπο. Χωριά αποκλείστηκαν. Όλοι έμαθαν την Οξυά για την προσπάθεια απεγκλωβισμού των κατοίκων της, αλλά η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται και στις ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις της Καρδίτσας και όχι μόνο.

Καταστήματα όλων των κλάδων πλημμύρισαν και τα εμπορεύματά τους καταστράφηκαν. Το κατάστημα ανδρικών και γυναικείων ρούχων του Γιάννη στην Καρδίτσα υπέστη τεράστιες ζημιές. Το ίδιο συνέβη και με την επιχείρηση ηλεκτρικών συσκευών του Θωμά, αλλά και φαρμακοποιοί είδαν το νερό και τη λάσπη να καταστρέφει κάθε πολύτιμο σκεύασμα, που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για μια ανθρώπινη ζωή.

Απώλειες

Οι ζημιές υπερβαίνουν τα 300.000.000 ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που μιλούν για ενα δισ. ευρώ διότι ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης αποτίμηση. Και μόνο το γεγονός ότι απαιτείται η κατεπείγουσα ταφή των ζώων που χάθηκαν από τις πλημμύρες, δίνει στον καθένα να αντιληφθεί ότι το κόστος μπορεί να ανεβεί επικίνδυνα.

«Δεν λύνονται όλα αυτά τα προβλήματα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και όσα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο», λένε οι Καρδιτσιώτες και γι’ αυτό συνεδρίασε χθες το Εμπορικό Επιμελητήριο με πρόσκληση σε όλους τους βουλευτές του νομού για να βάλουν πλάτη στον κόσμο.

«Πρέπει να γίνει άμεση παύση των πλειστηριασμών των κατοικιών και περιουσιών για όλους τους κατοίκους του νομού Καρδίτσας. Να καταργηθεί για την επόμενη τριετία ο ΕΝΦΙΑ και θα να δοθούν άτοκα δάνεια σε επιχειρηματίες και αγρότες», λένε όσοι θεωρούν ότι εκφράζουν μεγάλο μέρος των πληγέντων.

«Μόνο στον ορεινό όγκο της Αργιθέας υπάρχουν αποκλεισμένα περίπου 14 χωριά, στα οποία ανεβαίνουν τρόφιμα και φάρμακα από το ποτάμι με σχοινιά», μας είπε κάτοικος της περιοχής, ενώ παραμένουν άλυτα τα περισσότερα προβλήματα στα Καρβασαρά, στα Ορφανά, στα Καλογριαννά.

«Όλος ο κάμπος έχει πλημμυρίσει», λένε και οι εικόνες είναι ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης που εξακολουθεί να υπάρχει στα περισσότερα χωριά του κάμπου.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Γιάφκα” Κουκάκι: Την “Ο.Λ.Α” δείχνουν τα ευρήματα από τον υπολογιστή του συνεργού του Παλαιοκώστα

Συμμορία ανηλίκων στο Σύνταγμα: 8χρονος ληστής – «Δώσε το κινητό αλλιώς θα φας μαχαιριά»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ