Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Φίλης και Συρίγος στην “ΜΠΑΜ”: Ούτε βήμα πίσω για την Αμμόχωστο

Σε πλήρη αντίφαση έρχονται οι κινήσεις του Ερντογάν στην σκακιέρα των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Την ίδια στιγμή που αποσύρει τα ερευνητικά του πλοία στα διεθνή ύδατα, «πατάει» πόδι στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου δοκιμάζοντας τα νεύρα και τις αντοχές της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

Από τον Παντελή Περιβολάρη

Οι Άγγελος Συρίγος και Κώστας Φίλης μιλούν στην «ΜΠΑΜ» για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας στις νέες προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο.

Ποια θα πρέπει να είναι η τακτική της Ελλάδος απέναντι στον αντιφατικό «σουλτάνο»; Το ερώτημα τίθεται στον βουλευτή της Νέας ∆ημοκρατίας και καθηγητή του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελο Συρίγο και στον ∆ρ. Κωνσταντίνο Φίλη, εκτελεστικό διευθυντή των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου ∆ιεθνών Σχέσεων.

Συρίγος

Ρωτήσαμε τον κ. Συρίγο για το πώς κρίνει τις ενέργειες του Ερντογάν και μας απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού το πάει. Τα μηνύματα που εκπέμπει είναι αντιφατικά. Από τη μία πλευρά έχουμε τη μεγάλη εικόνα. Αποσύρει τα πλοία του, ακόμα και το ‘‘Barbaros’’ από την κυπριακή ΑΟΖ. Από την άλλη, όμως, ανακοινώνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 28 Οκτωβρίου και ανοίγει το παραλιακό μέτωπο στην Αμμόχωστο».
Ποια, όμως, είναι η πραγματική επιδίωξη του Ερντογάν σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο. Ο κ. Συρίγος εξηγεί: «Ο Ερντογάν επιδιώκει να μπει στην πόλη της Αμμόχωστου. Με την κίνησή του στο παραλιακό μέτωπο δεν θίγει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Είναι σαφές ότι περιμένει να δει τις αντιδράσεις και μετά θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειές του».
Και πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Κύπρος και η Ελλάδα στο ενδεχόμενο «να πατήσει πόδι» η Τουρκία στην πόλη της Αμμοχώστου. Εδώ ταιριάζει ο τίτλος στο κείμενο «ούτε βήμα πίσω». Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω. Ο κ. Συρίγος τονίζει: «Θα αποτελέσει μία καραμπινάτη παραβίαση των αποφάσεων για την περιοχή και σίγουρα θα πρέπει να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ζητήσουν την εφαρμογή των κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Κορυφής. Στην πράξη, λοιπόν, θα φανούν».

Φίλης

Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη. Όπως σημείωσε μιλώντας στην «ΜΠΑΜ»: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει μία ατμόσφαιρα και μία δική του ατζέντα στις διερευνητικές, μία ατζέντα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Πάντως, οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν. Αυτά που κάνει ο Ερντογάν δεν είναι λόγος για να μην ξεκινήσουν».
Ρωτήσαμε τον κ. Φίλη τι εκτιμά σχετικά με το εαν ο Ερντογάν προχωρήσει από το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην πόλη της Αμμοχώστου: «Όχι, δεν θα το κάνει. Είναι μία προειδοποιητική βολή για το τι θα κάνει εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί». Στην ερώτηση αν ο Ερντογάν φοβάται τα μέτρα, ο κ. Φίλης σημειώνει: «Τα φοβάται ακόμα και ελαφριά να είναι. Θα είναι κακά νέα για την αγορά σε σχέση με την εικόνα της χώρας του».
Και πώς πρέπει η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει αυτή την αντιφατική πολιτική του Ερνογάν; Ο κ. Φίλης σημειώνει: «Εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουν συζητήσεις υπό καθεστώς πίεσης. ∆εν μπορούμε για παράδειγμα να συζητήσουμε, ενώ ο Ερντογάν θα κάνει περιπάτους».

Η Αμμόχωστος

Πώς είναι η Αμμόχωστος σήμερα; Η εικόνα προκαλεί θλίψη. Στις καταστροφές που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή και η οργανωμένη λεηλασία η οποία ακολούθησε, έχουν προστεθεί και οι φθορές του χρόνου, γι’ αυτό και αποκαλείται «πόλη-φάντασμα» ή «νεκρή πόλη».

Εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες η Αμμόχωστος είναι η ανοιχτή πληγή που θυμίζει την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας. Από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή τους, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά πόλη, στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, περιγράφηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα και με μελανά χρώματα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου το 2008: «Από τον φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν – τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου».

Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το 1977 το λιμάνι της Αμμοχώστου. Αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα, Σεπτέμβριος 1977, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».

Ψηφίσματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματά του για το Κυπριακό, περιέλαβε ρητές πρόνοιες για το ζήτημα της Αμμοχώστου, ψηφίσματα που η Τουρκία έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Το πρώτο ψήφισμα, το 550, εκδόθηκε το 1984 και καταδικάζει ως απαράδεκτες τις απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους νομίμους κατοίκους του και ζητεί τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Το δεύτερο ψήφισμα, το 789, εκδόθηκε το 1992 και προτείνει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να τεθούν τα Βαρώσια υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής ∆ύναμης, με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984.

Και τα δύο αυτά σημαντικότατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποσυνδέουν ουσιαστικά το ζήτημα της Αμμοχώστου από την επίλυση του Κυπριακού και δίνουν προτεραιότητα στην επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από τη ∆ιοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μητσοτάκης προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ

Φίλης για Αυγή: « είναι μια σύνθεση τυπογραφική για την οποία δεν είμαι υπερήφανος».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ