Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Επένδυση για δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη

Επένδυση αν μη τι άλλο αισιόδοξη πραγματοποιεί η NASA. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα χρηματοδοτήσει με 14,1 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία Nokia για να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G) στη Σελήνη.

Το σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Tipping Point της NASA για τη χρηματοδότηση νέων διαστημικών τεχνολογιών που θα διευκολύνουν τη ζωή και την εργασία στο φεγγάρι.

Η NASA έχει ως στόχο να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 και να δημιουργήσει μία αρχική σεληνιακή βάση έως το 2028. Γι’ αυτό, ανακοίνωσε νέα συμβόλαια ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων σε 14 εταιρείες, κάθε μία από τις οποίες θα αναλάβει να φτιάξει τις αναγκαίες συσκευές και υποδομές για τη σεληνιακή επιφάνεια (διαμονή, ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές κ.ά.).

Πρόγραμμα Άρτεμις

Τα Artemis Accords θέτουν ένα πλαίσιο αρχών για τη εξερεύνηση του διαστήματος και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στα σχέδια της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Του προγράμματος «Άρτεμις»- που περιλαμβάνει την αποστολή της «πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα» στην επιφάνεια της Σελήνης το 2024- ηγείται η NASA, ωστόσο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία υπογραμμίζει πως οι διεθνείς συνεργασίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και σταθερής παρουσίας στη Σελήνη αργότερα μέσα στη δεκαετία, εν όψει και μιας ιστορικής πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη.

«Θεμελιωδώς, τα Artemis Accords θα βοηθήσουν στην αποφυγή συγκρούσεων στο διάστημα και στη Γη, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και μειώνοντας τις παρανοήσεις» είπε ο Μάικ Γκολντ, στέλεχος της NASA αρμόδιο για τις διεθνείς και διυπηρεσιακές σχέσεις. «Το ταξίδι του “Άρτεμις” είναι στη Σελήνη, αλλά ο προορισμός των συμφωνιών είναι ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας».

Οι αρχές των Συμφωνιών Άρτεμις, σύμφωνα με τη NASA, έχουν ως εξής: Ειρηνικοί σκοποί, διαφάνεια, διαλειτουργικότητα, βοήθεια σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καταγραφή διαστημικών αντικειμένων, δημοσιοποίηση επιστημονικών δεδομένων, προστασία κληρονομιάς, διαστημικοί πόροι, αποφυγή συγκρούσεων σε δραστηριότητες, απομάκρυνση σκουπιδιών σε τροχιά και διαστημοπλοίων. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Ρωσία και την Κίνα- και σε σχετικό δημοσίευμα του RT αναφέρεται πως οι δύο χώρες δεν προσκλήθηκαν καν, ενώ τονίζεται πως στο σχετικό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά στη στρατιωτική «Space Force» που ιδρύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής Roscosmos, επανέλαβε τους προβληματισμούς του, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι «πολύ αμερικανοκεντρικό» για να συμμετέχει η Ρωσία. Ο ίδιος έχει επίσης συγκρίνει την αμερικανική κυριαρχία στο πρόγραμμα με το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ        επένδυση                             επένδυση

Ταξίδι στο Διάστημα για 2 Ρώσους και 1 Αμερικανό

 

Η προκλητική δήλωση της Τουρκίας: Δικαιούται να επεμβαίνει όπου υπάρχει βία – Από Λιβύη έως Σομαλία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ