Την απαλλαγή του γνωστού ενεχειροδανειστή Ριχάρδου και την επιστροφή της εγγύησης αιτείται ο εισαγγελέας προς το δικαστικό συμβούλιο.
Τον Σεπτέβριο του 2019 ο εισαγγελέας, Ιωάννης Πιέρρος, με πρότασή του προς το συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε ζητήσει και τότε την πλήρη απαλλαγή του Ριχάρδου Μυλωνα και των 62 συγκατηγορουμένων του από τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας χρυσού, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως είχε αναφέρει τότε η ΑΑΔΕ,μετά από ελέγχους που διενήργησε ,δεν τελέστηκε το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού από την πλευρά του Ριχάρδου Μυλωνά. Τις έρευνες έκανε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ και είχε αποφανθεί και πάλι ότι οι εμπλεκόμενοι δεν τέλεσαν το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ απεστάλη στην ανακρίτρια που χειρίζεται τη δικογραφία της υπόθεσης. Είχε προηγηθεί πλήρης έλεγχος στα κατασχεθέντα (χρυσός, πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα, κ.ά), ο οποίος διενεργήθηκε με εντολή της ανακρίτριας.
Ακολούθως, μετά το έγγραφο της ΑΑΔΕ, η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση έκλεισε χωρίς οι κατηγορούμενοι να λάβουν κλήσεις προς απολογία και η δικογραφία διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε τελικά προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Την τελική, πάντως, απόφαση για το αν θα κλείσει η υπόθεση με απαλλαγές ή θα οδηγηθεί σε ακροατήριο θα την λάβει το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που θα εκδώσει.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, κάτι που επιβεβαιώνει με έγγραφο της – και τότε – η ΑΑΔΕ. Έτσι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
Ωστόσο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε, τότε, αντίθετη άποψη και με βούλευμα που εξέδωσε έδωσε εντολή για τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης, προκειμένου να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές η αξία των κατασχεθέντων και να εκτιμηθούν οι απωλεσθέντες φόροι για το Δημόσιο.
Η νέα ανάκριση και η απάντηση της ΑΑΔΕ
Στη συνέχεια η ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβιάσεων πλήρη φορολογικό έλεγχο. Ακόμη ζήτησε να εκτιμηθούν επακριβώς οι φόροι που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πολυτελείας. Η απάντηση της ΑΑΔΕ ήταν και πάλι πως δεν τελέστηκε το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Έχει δε αξία να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της αρχικής ανάκρισης είχε διαταχθεί η προφυλάκιση του Ριχάρδου Μυλωνά και επτά συγκατηγορούμενων του.
Το χρονικό
Παρουσιάστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δίωξη του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Την υπόθεση του τηλε-ενεχυροδανειστή, είχε σπεύσει να ανακοινώσει από το βήμα της βουλής, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια επιπόλαιη προσπάθεια να καρπωθεί ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή φρασεολογία κατά του Ριχάρδου Μυλωνά, φερόμενου από την ΕΛ.ΑΣ, αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης. Τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά και κατόπιν της πρότασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο “Ricardo” να μην παραπεμφθεί για οποιαδήποτε κατηγορία όπως αυτή της λαθρεμπορίας, ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή και να απαλλαγεί, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικων Αθηνών με το υπ’ αριθμόν βούλευμα 4735/2019 έφερε νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση.
Μια ιστορία που άρχισε να ξεδιπλώνεται το καλοκαίρι του 2018. Ήταν αρχές Ιουνίου. Στα γραφεία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αμαρουσίου φθάνει μια πληροφορία που αναφέρεται στο Ριχάρδο Μυλωνά αλλά και σε έναν συνταξιούχο κοσμηματοπώλη και έλεγε ότι πίσω από νομιμοφανείς επιχειρήσεις έβγαζαν λαθραία χρυσό και πανάκριβα ρολόγια στο εξωτερικό. Καθημερινά στη συγκεκριμένη υπηρεσία φθάνουν περίπου δέκα πληροφορίες για παράνομη δραστηριότητα εκ των οποίων οι περισσότερες δεν είναι αξιοποιήσιμες. Όμως η συγκεκριμένη περιείχε κάτι που κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των αστυνομικών. Ήταν το όνομα ενός ατόμου που στο παρελθόν είχε μπει στο στόχαστρο των αρχών για κλεπταποδοχή όταν πριν από δύο χρόνια η ομάδα της Ασφάλειας του Αμαρουσίου ξεδόντιασε τη μαφία των Ρομά. Έτσι, ξεκίνησαν να δουλεύουν την υπόθεση.
Κλιμάκιο καμουφλαρισμένων αστυνομικών με Smart παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Ριχάρδου καταγράφοντας την καθημερινότητα του. Από την ώρα που πήγαινε στο κατάστημα διευθυντήριο της Πατησίων μέχρι τις ημέρες και τα έργα της χλιδής στη Μύκονο όπου προκλητικά αγόραζε κοσμήματα της πάμπλουτης κληρονόμου Paris Hilton για να τα διαθέσει σε φιλανθρωπίες που θα “θωράκιζαν”το προφίλ του. Παράλληλα, ένα δεύτερο κλιμάκιο που το έπαιζαν λογιστές, νοίκιασαν γραφείο απέναντι από το αρχηγείο της δεύτερης οργάνωσης παρακολουθώντας τις κινήσεις του 60χρονου συνταξιούχου κοσμηματοπώλη και των δύο γιων του που κινούσαν τα νήματα.
Δύο – κατά την Αστυνομία – εγκληματικές οργανώσεις με κύκλο εργασιών καθημερινά πάνω από 400.000 ευρώ από τις οποίες το μεγαλύτερο κομμάτι έπαιρνε με 250.000 ευρώ η ομάδα Ριχάρδου και τις 150.000 η ομάδα του συνταξιούχου κοσμηματοπώλη. Ο Ριχάρδος,σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χρησιμοποιούσε τα 88 δικά του καταστήματα και 42 άλλα “ενεχυρά” σε όλη τη χώρα ενώ η φαμίλια του συνταξιούχου που δεν είχε δικά της μαγαζιά είχε στήσει ένα δίκτυο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο που άρπαζε κοσμήματα σε τιμές εξευτελιστικές.
Οι αστυνομικοί κατέγραψαν κάθε περίεργη σκηνή και στη δικογραφία αναφέρουν λεπτομέρειες για τις καθημερινές επισκέψεις στα δύο χυτήρια των οργανώσεων στη Στουρνάρη και την Πραξιτέλους όπου έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού μέχρι τα μυστικά ραντεβού των μεγάλων αφεντικών στα οποία κανόνιζαν να μη χτυπάει η μία ομάδα την άλλη, να συνεταιρίζονται εκεί που μπορούν και να αγοράζουν χρυσό καθημερινά 1000 ευρώ κάτω από την τιμή του ταμπλό αποτυπώνονται καρέ- καρέ σε βίντεο. Όμως εκείνο που πραγματικά τους εντυπωσίαζε ήταν η χλιδάτη ζωή με τις πανάκριβες Mercedes, τα θηριώδη τζιπ, τα σκάφη και η βίλα με την πισίνα στην Ανάβυσσο.
Όλα έμοιαζαν ιδανικά για την Αστυνομία που ανακοίνωσε την επιτυχία, μέχρι που λίγες ημέρες αργότερα όλα αρχίζουν να καταρρέουν… Δικογραφία, κατηγορίες και ένας ένας οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τον Οκτώβριο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών πρότεινε προς το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών να μην γίνει καμία κατηγορία κατά του Αλεξάνδρου – Ριχάρδου Μυλωνά, τόσο για λαθρεμπορία όσο και για εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ριχάρδος: Διατάχθηκε περαιτέρω ανάκριση για λαθρεμπορία