Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σαν έτοιμοι από καιρό Ρόκα και Πογιάτος!

Όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Πογιάτος στον Παναθηναϊκό, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είχε γράψει στη στήλη «Φημολόγος» ότι θα αποδειχτεί πολύ γρήγορα «Φευγ(ι)άτος». Και δικαιώθηκε! ∆εν ήταν βέβαια και κάποιο βουλωμένο γράμμα που διάβασε. Απλά χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει, που λέει και ο λαός.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Την πόρτα της εξόδου του ΠΑΟ πέρασαν ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας

Η συμβίωση με τον Ρόκα και τον Πογιάτος κατά τις προβλέψεις θα ήταν σύντομη. Ο μεν προπονητής αποχώρησε στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας και ο δε Ρόκα την Παρασκευή.

«Ψήθηκε»

ΠογιάτοςΌμως, έχει ενδιαφέρον να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας από την αρχή. Πώς ο Γιάννης Αλαφούζος επέλεξε τον Ρόκα. Ήταν Νοέμβριος του 2019. Το αφεντικό του Παναθηναϊκού έψαχνε να βρει τεχνικό διευθυντή για την ομάδα.

Στο γραφείο του φτάνουν έξι ονόματα. Αυτό του Ρόκα του έκανε εντύπωση. Γιατί; ∆ιότι αφενός είχε δουλέψει σε ένα περιβάλλον παρεμφερές με το ελληνικό, δηλαδή, στην Κύπρο και αφετέρου είχε σημειώσει επιτυχία με μικρό μπάτζετ και νεανικό ρόστερ στην ΑΕΚ Λάρνακας. Αυτό ήταν το έναυσμα για να τον περάσει από συνέντευξη.

Στα τετ α τετ που έγιναν ο Καταλανός «έψησε» τον Αλαφούζο ότι είχε σχέδιο για να δυναμώσει την ομάδα με νέους παίκτες και με λογικό μπάτζετ.

«Ψήθηκε», δε, αφού η σχέση του με τον ∆ώνη είχε χαλάσει, ότι ο Ρόκα θα του έφερνε ένα νέο προπονητή που θα αναδεικνυόταν και ο ίδιος μέσα από τον Παναθηναϊκό μαζί με τους νεαρούς παίκτες. Έτσι ήρθε ο Πογιάτος.

Λίγος

Ο Αλαφούζος κατά το χτίσιμο της ομάδας στις μεταγραφές ικανοποίησε στο μέγιστο τις επιθυμίες των Ρόκα, Πογιάτος. Όμως, και αυτός έβλεπε τις ανορθογραφίες. Ο Ρόκα έφερε παίκτες που είχαν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που ήθελε ο προπονητής, βάσει του συστήματος που θα έπαιζε.

Σε κάποιες θέσεις υπήρχε υπεροπλία και σε άλλες έλλειψη παικτών. Ο δε Πογιάτος δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα της Ελλάδας. Αν είχε δεν θα έβαζε τον δυνατό, ψηλό στόπερ Πούγγουρα στο άκρο της άμυνας κόντρα στην ΑΕΛ, με αποτέλεσμα ο βραχύσωμος Πλατέλας να μοιάζει με μετενσάρκωση του Μέσι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε άσχημα στο πρωτάθλημα και ο Πογιάτος «πνίγηκε» από το άγχος του. Φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει μία μεγάλη ομάδα προερχόμενος από τις ακαδημίες. ∆εν είχε δοκιμαστεί σε πρώτη ομάδα έτσι ώστε να μπορεί να κερδίσει έτοιμους παίκτες και όχι πιτσιρίκια που ξεκινούν να μαθαίνουν τώρα ποδόσφαιρο.

Πριν αποφασίσει ο Αλαφούζος να τον απολύσει μίλησε με τους πάντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Από τους φροντιστές μέχρι τους παίκτες.

Το συμπέρασμά του ήταν ότι ο Πογιάτος είναι «λίγος» ως προσωπικότητα για να ηγηθεί της ομάδας. Και γι’ αυτό έδρασε ακαριαία.

Απομακρυσμένος

Η σχέση, όμως, του Αλαφούζου χάλασε γρήγορα και με τον Ρόκα. Γιατί; ∆ιότι ο Ρόκα ήταν απόμακρος όχι απέναντί του, αλλά απέναντι στην ομάδα.

Η αντίληψη του Αλαφούζου είναι πως ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα συνεχώς και όχι κλεισμένος σε ένα γραφείο και αποστασιοποιημένος.

Γι’ αυτό και η απόφασή του να τον αντικαταστήσει είναι ειλημμένη. Με ποιον; Προς το παρόν λειτουργεί ο ίδιος ως τεχνικός διευθυντής. Αυτός έκανε τη μεταγραφή του Μαουρίτσιο, αυτός επέλεξε το Λάζλο Μπόλονι για νέο προπονητή.

Στον Παναθηναϊκό λένε πως ο Αλαφούζος είναι πιο ενεργός από πότε σε σχέση με την ομάδα. Και αυτή τη φορά σίγουρος ότι οι επιλογές του θα τον δικαιώσουν.

Ο «δάσκαλος»

Με τον Ρουμάνο τεχνικό ο Αλαφούζος πήγε στα σίγουρα. Ο Μπόλονι ξέρει την ελληνική πραγματικότητα αφού έχει προπονήσει τον ΠΑΟΚ. Έχει κάνει και πρωταθλητισμό (τίτλους με Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Σταντάρ Λιέγης), έχει αναλάβει ομάδες χαμηλού βεληνεκούς και έκανε δουλειά, μπόρεσε να δουλέψει και με αστέρια (Μποκανί, Γιοβάνιβοτς κ.λπ), αλλά και να αναδείξει ταλέντα (Κριστιάνο Ρονάλντο, Σταφυλίδης, Βίτσελ κ.λπ).

Στην ποδοσφαιρική πιάτσα θεωρείται ένας καλός προπονητής που προσπαθεί να συνδυάσει πράγματα. Στοχεύει πρωτίστως στο αποτέλεσμα, αναδεικνύει τα νέα παιδιά, θέλει από την ομάδα του να παίζει επιθετικά όταν είναι ποιοτικότερη από τον αντίπαλο και προσαρμόζεται στον αντίπαλο όταν αυτός είναι ποιοτικότερος.

∆εν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και αναχρονιστικές τακτικές, όπως τα πολλά μαν του μαν, όταν κρίνει πως αυτό χρειάζεται και δεν ακολουθεί όλες τις μοντέρνες τακτικές που υιοθετούν οι νεότεροι προπονητές στην Ευρώπη.

Το βαρύ και ασήκωτο βιογραφικό του με τις πολλές επιτυχίες, αλλά και κάποιες παταγώδεις αποτυχίες (Μονακό, Γάνδη) έκαναν τον Αλαφούζο να πάρει εύκολα την απόφασή του.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διαιτητής του τελικού του Champions League διευθύνει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μαρσέιγ 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ