Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ο Κασιδιάρης παρίσταται στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Βολές από την Αδαμαντία Οικονόμου

Το «παρών» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής δίνει σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο καταδικασθέντας Ηλίας Κασιδιάρης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δήλωσε ότι θέλει τον λόγο μετά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορούμενων. Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται από τις 11 το πρωί. Χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε μία απρόσμενη εξέλιξη καθώς η πρόεδρος ουσιαστικά κάλεσε την εισαγγελέα Έδρας είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρόταση της για τις εκτίσεις των ποινών είτε να τη συμπληρώσει.

Παράλληλα ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο από την Εισαγγελία Εφετών τα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, θέμα τεράστιας σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου ως προς το αν θα αποφασίσει την έκτιση ή όχι της ποινής του ευρωβουλευτή. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν ζήτησε ή όχι ανασταλτικό στην έφεση ο ίδιος ο κ. Λαγός, που εν προκειμένω δεν ζήτησε καταγγέλλοντας το δικαστήριο, αφού το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αυτεπάγγελτα για το θέμα αυτό.

Η χθεσινή διαδικασία επί της δίκης της Χρυσής Αυγής έκλεισε χωρίς να συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, που αναμένεται να συνεχιστούν και πιθανότατα να ολοκληρωθούν σήμερα εκτός απροόπτου. Εφόσον η διαδικασία κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου είναι πιθανό η απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών και έως αύριο Πέμπτη.

Αμετακίνητη η εισαγγελέας, εμμένει στην πρότασή της για αναστολή ποινών

Διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αφού αρχικά στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα 1184/2015, στο σκεπτικό του οποίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος δεν τήρησε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή κράτηση πήρε το λόγο η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων και επικαλέστηκε τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση.

«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε στη χθεσινή στη συνεδρίαση και για να μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες θέλω να εκθέσω τα παρακάτω» είπε και στη συνέχεια άρχισε να αναλύει τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση.

«Τα λέω αυτά γιατί στην χθεσινή συνεδρίαση απευθυνθήκατε σε εμένα λέγοντας μου αν πρότεινα την αναστολή παρά την υποτροπή» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον Γιάννη Λαγό η εισαγγελέας τόνισε ότι αρχικά έγινε άρση περιοριστικών όρων, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκε νέο βούλευμα που έκρινε ότι ο κατηγορούμενος σχετικά είχε την πεποίθηση ότι δεν παραβιάζει τους όρους, όποτε και η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε και πάλι με περιοριστικούς όρους. «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας όταν τα δικαστικά συμβούλια έκριναν δυο φορές διαφορετικά!» είπε.

Η εισαγγελέας έστρεψε τα βέλη της στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αναφερόμενη στις δηλώσεις τους τα ΜΜΕ λέγοντας πως παραβιάζουν κάθε κώδικα δεοντολογίας.

Νωρίτερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ η πρόεδρος εκφωνούσε τα ονόματα των κατηγορουμένων ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιαρης δήλωσε την πρόθεση του να πάρει το λόγο.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κάθισε μόνος, μακριά από τους συγκατηγορουμένους του , στην τελευταία σειρά των εδωλίων.

Το άδειασμα της προέδρου στην εισαγγελέα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής πήρε χθες αιφνίδια τροπή, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε την αλήθεια των λεγομένων της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, όταν εκείνη αναφέρθηκε σε κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο της, αμφισβήτησε την αρτιότητα της εισαγγελικής πρότασης καθώς διαπίστωσε ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 κατηγορουμένων αλλά και το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί γεγονός στο οποίο δεν αναφέρθηκε η εισαγγελική λειτουργός.

Ο πρωτόγνωρος τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε ρήξη μεταξύ τους η οποία αποτυπώθηκε σε ένα σύντομο ιδιότυπο διάλογο. Το ύφος της κ. Λεπενιώτη ήταν αυστηρό όταν ζητούσε διευκρινήσεις από την κ. Οικονόμου η οποία με τη σειρά της επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες – ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο» εξήγησε η εισαγγελέας.

«Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη για να ακούσει την εισαγγελέα να απαντά με απόλυτο τρόπο: «Μάλιστα». Το ζήτημα που τέθηκε είναι κομβικής σημασίας καθώς συνδέεται με τον εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι κάτι που θα καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα τους δοθεί ή όχι αναστολή.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή κλήθηκε να αναζητήσει τα σχετικά βουλεύματα που θα δώσουν απαντήσεις στο δικαστήριο αφορά στην παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που υπήρξαν το 2015 ότι ο Ιωάννης Λαγός ενώ είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή, δεν τον τηρούσε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα – λόγω μη τήρησης των όρων- ωστόσο, όπως επεσήμανε ο συνήγορος του, ο ευρωβουλευτής είχε προσφύγει το 2019 σε βάρος του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών.

Το θέμα του Ιωάννη Λαγού ήταν το πρώτο με το οποίο αναμενόταν να ασχοληθεί σήμερα το δικαστήριο και στην συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα συνέχιζαν τις δευτερολογίες τους σχετικά με τις αναστολές οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξώδικο Λαγού στη Σακελλαροπούλου – Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Πρόεδρος τα έριξε στην εισαγγελέα

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ