Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Άμυνα μέχρι τις… κυρώσεις στην Άγκυρα

Άμυνα στα όρια των έξι ναυτικών μιλίων θα παίζει η Ελλάδα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ως γραμμή άμυνας τα έξι ναυτικά μίλια, όπως πρώτος το εξέφρασε δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις προτροπές της αντιπολίτευσης που ζητά εδώ και τώρα την αύξηση των χωρικών υδάτων μας στα 12 ναυτικά μίλια, που ως γνωστό για την Τουρκία αποτελεί «αιτία πολέμου».

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Σε διαπραγµάτευση, µόνο αν τραβηχτεί το αυτί των προκλητικών γειτόνων, προσβλέπει η Αθήνα

Γιατί η κυβέρνηση το κάνει αυτό; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έχει μετατεθεί για τον ∆εκέμβριο. Στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στα τέλη της εβδομάδας το βασικό θέμα θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προβλέψεις

Η Ευρώπη πλησιάζει και πάλι κοντά στο εφιαλτικό σενάριο να ξαναζήσει την καραντίνα του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου και αυτό αποτελεί τη μοναδική προτεραιότητα.
Το δεύτερο είναι οι αμερικάνικες εκλογές. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το ποιος θα κερδίσει και αν είναι ο Μπάιντεν, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, να αναλάβει στις αρχές του νέου έτους, η αμερικάνικη παρέμβαση θα είναι ανύπαρκτη. Ο Ερντογάν, λοιπόν, βλέπει αυτό το γεγονός ως ευκαιρία για να κινείται.

Συνεπώς η Ελλάδα θέλει να αποφύγει:

1. Ένα θερμό επεισόδιο. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάνει τίποτα όσο το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας είναι στα οκτώ και λίγο πριν από τα έξι ναυτικά μίλια της χώρας μας. Εφόσον ακόμα δεν έχουμε ασκήσει το κυριαρχικό μας δικαίωμα να αυξήσουμε την αιγιαλίτιδα στα 12 ναυτικά μίλια, πέραν των έξι ναυτικών μιλίων η θάλασσα είναι δυνητικά ελληνική και την παρούσα στιγμή τα ύδατα διεθνή.

Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτή την τακτική; Αν ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει το σκάφος του να… δέσει στο λιμάνι της Ρόδου ή του Καστελόριζου, δηλαδή, αν αρχίσει να κόβει τσάρκες στα τρία ναυτικά μίλια. Μέχρι τότε το ελληνικό ναυτικό παρατηρεί οπλισμένο. Θα πατήσει το κουμπί; Αυτό μόνο η κυβέρνηση μπορεί να μας το πει.

2. Να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή θα προσπαθήσει να στριμώξει τη χώρα έτσι ώστε ο διάλογος να περιλαμβάνει όλες τις δικές τους αυθαίρετες επιδιώξεις (συνεκμετάλλευση Αιγαίου, αποστρατικοποίηση των νησιών, ∆υτική Θράκη κ.λπ). Η Ελλάδα θέλει να μιλήσει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Συνεπώς για να καθίσει στο τραπέζι η χώρα μας θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις, για να είναι διαπραγματευτικό όπλο η άρση τους και να υπάρχει και ο αμερικανικός παράγοντας ως «μπαμπούλας» πάνω από τις δύο πλευρές.

Μαραθώνιος

Μέχρι τότε η Ελλάδα θα δοκιμάσει τις αντοχές της και τα νεύρα της από τα καμώματα του Ερντογάν. Τι άλλο θα σκεφτεί; Θα το δούμε στην πορεία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα συνεχίσει το διπλωματικό μαραθώνιό της για να αποκόψει κάθε γέφυρα της Τουρκίας.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι θετικές για τη χώρα μας. Η συμφωνία με την Αίγυπτο προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία και θυμίζει τη δεκαετία του 1950, όταν η Ελλάδα με τη συμφωνία της με τη Γιουγκοσλαβία είχε στριμώξει την Τουρκία και έτσι έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου για το Κυπριακό.

∆ίπλα στην Ελλάδα στέκεται και το Ισραήλ, το οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας, τη θαλάσσια περιοχή μας και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ, σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε: «Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξή και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ